ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Προς αναζήτηση πλειοψηφίας μέχρι την Τρίτη

Ιταλία: Προς αναζήτηση πλειοψηφίας μέχρι την Τρίτη - Κεντρική Εικόνα

Σε διαβουλεύσεις μέχρι την αρχή της ερχόμενης εβδομάδας θα βρίσκονται τα κόμματα στην Ιταλία, προκειμένου να διαφανεί εάν μπορεί να σχηματιστεί ένας νέος κυβερνητικός συνασπισμός.

Σε αντίθετη περίπτωση, η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.

Ο Ιταλός πρόεδρος, Σέρτζιο Ματαρέλα, ήταν σαφής το βράδυ της Πέμπτης, ρίχνοντας αιχμές στα δύο κόμματα που συνέθεταν μέχρι πρόσφατα την κυβέρνηση, δηλαδή τη Λέγκα του Βορρά του Ματέο Σαλβίνι και το Κίνημα των Πέντε Αστέρων του Λουίτζι ντι Μάιο.

Υπήρχε «πολεμικό κλίμα» στα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, δήλωσε αρχικά ο πρόεδρος για να συμπληρώσει τα εξής: 

«Η κρίση μπορεί να λυθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα. Χωρίς σαφή πλειοψηφία, ο δρόμος είναι οι εκλογές. Όμως, αυτό τον δρόμο δεν μπορούμε να τον πάρουμε ελαφριά τη καρδία. Ορισμένα κόμματα έχουν αρχίσει να διαπραγματεύονται για την επίτευξη συμφωνίας, προκειμένου να υπάρξει εναλλακτική πλειοψηφία. Νέες διαβουλεύσεις θα γίνουν την Τρίτη.»

Σημειώνεται ότι τα Πέντε Αστέρια βρίσκονται ήδη σε διαβουλεύσεις με το Δημοκρατικό Κόμμα, προκειμένου να επιτευχθεί αυτή η «εναλλακτική» κυβερνητική πλειοψηφία στην οποία αναφέρθηκε κι ο Ιταλός πρόεδρος.

Ο Λουίτζι ντι Μάιο επιβεβαίωσε πως το κόμμα του είναι σε διαπραγματεύσεις, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει με ποιο ή ποια κόμματα. «Τις τελευταίες ώρες, ξεκινήσαμε όλες τις απαραίτητες συνομιλίες για να εξασφαλίσουμε μια ισχυρή πλειοψηφία στην υπηρεσία των πολιτών» είπε χαρακτηριστικά ο ντι Μάιο, τονίζοντας πάντως ότι «δεν τον φοβίζει» η άμεση προσφυγή στις κάλπες.

Τόσο στη Βουλή όσο και στη Γερουσία, τα κόμματα της κεντροαριστεράς μαζί με τα Πέντε Αστέρια διαθέτουν την πλειοψηφία έναντι των κεντροδεξιών κομμάτων.  

Σημειώνεται επίσης ότι το βράδυ της Πέμπτης συνεδρίαζαν τα Πέντε Αστέρια για το θέμα της μείωσης του αριθμού των βουλευτών, στο οποίο έχει δηλώσει ανοιχτός κι ο Ματέο Σαλβίνι.