ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Παραιτήθηκε o Kόντε - Αβέβαιο το μέλλον του Σαλβίνι

Οι δημοσκοπήσεις ευνοούν την κυβέρνηση Κόντε - Κεντρική Εικόνα

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε έκλεισε τη συζήτηση στο κοινοβούλιο για το μέλλον της κυβέρνησής του επιβεβαιώνοντας ότι θα μεταβεί αμέσως στο προεδρικό μέγαρο για να υποβάλει την παραίτησή του στον πρόεδρο Σέρτζο Ματαρέλα.

Η συζήτηση αυτή προκλήθηκε από την ακροδεξιά Λέγκα, τον έναν από τους δύο κυβερνητικούς εταίρους, που είχε υποβάλει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης ζητώντας την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Σε μια κίνηση τακτικής, η Λέγκα απέσυρε την πρόταση μομφής σήμερα, όμως ο Κόντε είπε ότι αυτό δεν έχει σημασία.

"Βλέπω ότι ο ηγέτης της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι δεν έχει το θάρρος να αναλάβει την ευθύνη των πράξεών του. Μην ανησυχείτε. Θα αναλάβω την ευθύνη ενώπιον της χώρας που μας παρακολουθεί", είπε ο Κόντε.

Μαζί με την ανακοίνωση σήμερα της παραίτησής του, ο Κόντε ανακοίνωσε και το τέλος της πρώτης λαϊκιστικής κυβέρνησης που είχε διάρκεια 14 μηνών, κατηγορώντας τον αρχηγό της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι ότι ήταν "ανεύθυνος" προκαλώντας την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού στις 8 Αυγούστου.

"Το να καλούνται οι πολίτες να ψηφίζουν, αυτό είναι η πεμπτουσία της δημοκρατίας αλλά το να τους ζητάμε κάθε χρόνο να ψηφίζουν, αυτό είναι ανεύθυνο", είπε ο Κόντε. "Η χώρα έχει επιτακτική ανάγκη από μέτρα που πρέπει να υιοθετηθούν για να ευνοήσουν την οικονομική ανάπτυξη και τις επενδύσεις".

"Σταματώ εδώ αυτή τη δοκιμασία της κυβέρνησης. Προτίθεμαι να ολοκληρώσω αυτή τη θεσμική μετάβαση με συνέπεια. Θα πάω να δω τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για να του υποβάλω την παραίτησή μου", δήλωσε ο Κόντε υπογραμμίζοντας ότι προηγουμένως θα ακούσει τη συζήτηση στο κοινοβούλιο που προβλέπεται να διαρκέσει τρεις ώρες και 45 λεπτά.

Ο Κόντε κατέκρινε τον Σαλβίνι, ο οποίος επικαλείται την Παναγία και φιλά κομποσκοίνια κατά τη διάρκεια πολιτικών συγκεντρώσεων, ότι "μπλέκει τα πολιτικά συνθήματα με τα θρησκευτικά σύμβολα".

Επίσης, ο Κόντε στιγμάτισε τον αρχηγό της ακροδεξιάς Λέγκας για "έλλειψη σεβασμού του προς τους κανόνες και τους θεσμούς", κατηγορώντας τον ότι ζητούσε εκλογές το συντομότερο δυνατόν προκειμένου να αποσπάσει "πλήρεις εξουσίες".

Στο σημείο αυτό, σημειώνεται πως ο δικτάτορας Μπενίτο Μουσολίνι ανήλθε στην εξουσία έπειτα από μια φασιστική πορεία στη Ρώμη και απέσπασε το 1922 την πλήρη εξουσία για να διοικεί όπως αυτός θέλει την Ιταλία όλη την επόμενη χρονιά.

Επίθεση από Σαλβίνι

Ο αρχηγός της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι επικαλούμενος "την προστασία της Παρθένου Μαρίας" δήλωσε σήμερα ότι θα "ξαναέκανε ακριβώς το ίδιο πράγμα" και επέκρινε τους πρώην συμμάχους του του Κινήματος των Πέντε Αστέρων για την κατάρρευση της πρωτης λαϊκιστικής κυβερνησης στην Ιταλία.

"Αν αυτή η κυβέρνηση παύει να λειτουργεί, αυτό οφείλεται σε αυτούς τους κυρίους που λένε πάντα όχι και μπλοκάρουν τα πάντα", είπε ο Σαλβίνι κατηγορώντας επίσης τους άλλους κοινοβουλευτικούς ότι "φοβούνται τη λαϊκή ετυμηγορία".

Ο Σαλβίνι δήλωσε ότι είναι έτοιμος να διατηρήσει ζωντανή την κυβέρνηση συνασπισμού προκειμένου να εγκρίνει τον προϋπολογισμό του 2020 και να ψηφίσει μια μεταρρύθμιση του κοινοβουλίου πριν οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.

Ο Σαλβίνι, που είναι και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, είχε καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Ωστόσο, ο ίδιος είπε μιλώντας στο κοινοβούλιο ότι θα ήθελε να περιμένει λίγο προκειμένου να εγκριθούν βασικές νομοθετικές ρυθμίσεις.

"Θέλετε να περικοπεί ο αριθμός των κοινοβουλευτικών και μετά να πάμε σε εκλογές; Είμαστε έτοιμοι γι' αυτό. Αν πάλι θέλετε να παρουσιάσετε έναν γενναίο προϋπολογισμό, τότε είμαστε έτοιμοι και γι αυτό", είπε ο Σαλβίνι μιλώντας στη Γερουσία.

«Θέλουν να φτιάξουν μια κυβέρνηση όλων των αντιπάλων μου. Τι νόημα έχει;» δήλωσε σε πρωινή ραδιοφωνική του συνέντευξη ο γραμματέας της Λέγκας - πριν από την τοποθέτηση Κόντε -  ο  οποίος, όμως, τόνισε ότι «θα ακούσει τον πρωθυπουργό με μεγάλη προσοχή», Και πρόσθεσε ότι κατά την άποψη του κόμματός του, «ο επόμενος κρατικός προϋπολογισμός θα πρέπει να αγγίξει τα πενήντα δισεκατομμύρια ευρώ για να μειωθούν οι φόροι και να δοθεί νέα ώθηση στην οικονομία».

Τα τρία σενάρια

Σύμφωνα με τα Πέντε Αστέρια, παράλληλα – αλλά και με αρκετούς παρατηρητές- ο Σαλβίνι έχει καταλάβει ότι οι χειρισμοί του δεν έφεραν το αποτέλεσμα που επιθυμούσε. Δεν κατάφερε, δηλαδή, να ρίξει την κυβέρνηση μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα και έτσι η κρίση αυτή πρέπει να προσαρμοστεί αναγκαστικά στους ρυθμούς και τους κανόνες του κοινοβουλίου και οι εκλογές δεν αποτελούν πλέον, την μοναδική εναλλακτική. Ο Λουίτζι Ντι Μάιο, αρχηγός των Πεντάστερων, σήμερα το μεσημέρι επανέλαβε ότι στηρίζει με πεποίθηση το έργο και τις θέσεις του Κόντε.

Στον ορίζοντα διαφαίνονται τρεις λύσεις: γεφύρωση του χάσματος με συνέχιση της διακυβέρνησης από Λέγκα και Πέντε Αστέρων – κάτι το οποίο όμως μοιάζει πολύ δύσκολο. Μια συμμαχία τετραετίας των Πέντε Αστέρων, της κεντροαριστεράς  του Δημοκρατικού Κόμματος και της αριστεράς, βάσει διαπραγμάτευσης και αναλυτικού προγράμματος. Ή επιστροφή στις κάλπες το Φθινόπωρο. Κύριος ρυθμιστής θα είναι, όπως πάντα, ο ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας.