ΔΙΕΘΝΗ

Προ των πυλών μέτρα δημοσιονομικής τόνωσης της γερμανικής οικονομίας

Χρέoς κατά της ύφεσης στη Γερμανία; - Κεντρική Εικόνα

Η γερμανική κυβέρνηση θα μπορούσε να αυξήσει τις δημοσιονομικές δαπάνες κατά 50 δισ. ευρώ αν η οικονομία της χώρας αντιμετωπίσει προβλήματα, δήλωσε την Κυριακή ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Olaf Scholz μετά το κύμα ανησυχιών για κίνδυνο ύφεσης της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης. 

Σημειώνεται ότι η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,1% το β’ τρίμηνο του έτους λόγω των προκλήσεων που αντιμετωπίζει στο μέτωπο των εξαγωγών εν μέσω του μαινόμενου εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας.

Το γεγονός θορύβησε επενδυτές και αναλυτές που έσπευσαν να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου για διολίσθηση της ισχυρής ευρωπαϊκής οικονομίας σε ύφεση.

Τα σχόλια του Σολτς ακολούθησαν τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις της Άνγκελα Μέρκελ την προηγούμενη εβδομάδα πως προς το παρόν δεν χρειάζονται μέτρα δημοσιονομικής στήριξης της γερμανικής οικονομίας, εντούτοις αν χρειαστούν η κυβέρνηση θα ανταποκριθεί άμεσα. 

Στο μεταξύ, τα σήματα δημοσιονομικής χαλάρωσης από Γερμανία σε συνδυασμό με τις ελπίδες για νομισματική χαλάρωση από τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου δημιουργούν κλίμα αισιοδοξίας στις αγορές, με τον γερμανικό Dax να ενισχύεται κατά 1,1% σήμερα, ενώ θετικά πρόσημα επικρατούν σήμερα στα ευρωπαϊκά και ασιατικά ταμπλό.