ΠΡΟΣΩΠΑ

Κέρι Μάλις: Μία παράφρων διάνοια, που έφερε την επανάσταση στην επιστήμη της ζωής

Κέρι Μάλις: Μία παράφρων διάνοια, που έφερε την επανάσταση στην επιστήμη της ζωής - Κεντρική Εικόνα

Ο Κέρι Μάλις, ο Νομπελίστας Χημείας το 1993, που έφυγε από τη ζωή από πνευμονία στις 7 Αυγούστου, ήταν γόνος μίας αγροτικής οικογένειας στο Λενουάρ της Βορείου Καρολίνας κι απέκτησε το ενδιαφέρον του για την επιστήμη όταν έμαθε στο σχολείο πώς να κατασκευάζει αυτοσχέδιες ρουκέτες και διασκέδαζε εκτοξεύοντας... βατράχια με αυτές.

Ο Μάλις σπούδασε, αρχικά, χημεία, εγκατέλειψε στη συνέχεια τις σπουδές του και εργάσθηκε σε φούρνο, κατέθεσε το διδακτορικό του στο γνωστό Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ στη χρυσή εποχή των ναρκωτικών κι ενώ οδηγούσε του ήλθε η επιφοίτηση κι επινόησε μία τεχνική που έμελλε να αποτελέσει το σημείο καμπής για την επιστήμη της βιολογίας: την αλυσιδωτή αντίδραση της πολυμεράσης, μία σειρά από ένζυμα που μπορεί να αντιγράψει εκατομμύρια φορές ένα μικρό τμήμα του DNA.

Η επαναστατική του αυτή ανακάλυψη επέτρεψε την ανάγνωση του ανθρώπινου γενώματος, διευκολύνοντας τη διάγνωση γενετικών ανωμαλιών, την αναγνώριση νεκρών και εντοπίζοντας από το γενετικό τους υλικό τους εγκληματίες.

Όπως τονίζει η εφημερίδα The Wasington Post, που πρώτη δημοσίευσε την ανακοίνωση της συζύγου του Νάνσι Κόσγκροουβ για τον θάνατό του Μάλις στην πόλη Νιούπορτ Μπιτς της Καλιφόρνιας, ο ιδιοφυής αυτός επιστήμονας «κατά πάσα πιθανότητα είναι η πιο ιδιόμορφη προσωπικότητα που έχει κερδίσει ποτέ το Νόμπελ Χημείας». Διότι δεν ήσαν λίγες οι φορές που ο Μάλις κατόρθωνε να εκπλήξει όλον τον επιστημονικό κόσμο για τις ανορθόδοξες απόψεις του και την ιδιότυπη συμπεριφορά του.