ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Η νέα στρατηγική ανάπτυξης της Intralot

Η Intralot Inc ανανέωσε την πιστωτική της γραμμή με την Bank of America	 - Κεντρική Εικόνα

Το «τρίπτυχο» αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας, ενίσχυση των ταμειακών ροών και ταχεία απομόχλευση, έχει θέσει στο επίκεντρο του νέου στρατηγικού της σχεδιασμού η Intralot.

            Η ελληνική εταιρεία που στην 24χρονη πορεία της έχει καταφέρει να αναδειχθεί σε ηγέτιδα δύναμη του κλάδου των τυχερών παιχνιδιών, τόσο ως προμηθευτής λύσεων, όσο και ως διοργανωτής τυχερών παιχνιδιών, τον τελευταίο χρόνο βρίσκεται σε διαδικασία μετάβασης σε ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο, το οποίο παρουσίασε ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου, κ. Αντώνιος Κεραστάρης, κατά τη διάρκεια της ετήσιας τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μετόχων, που πραγματοποιήθηκε χθες στην Παιανία.

            Ο κ. Κεραστάρης ανέφερε πως έως το 2019 η διεθνής αγορά τυχερών παιχνιδιών αναμένεται να ξεπεράσει σε μέγεθος τα 500 δισ.ευρώ, με κύριους καταλύτες ανάπτυξης το άνοιγμα νέων αγορών, τις ιδιωτικοποιήσεις και τη θεσμοθέτηση νέων νομοθετικών πλαισίων, καθώς και τις αυξημένες απαιτήσεις των σύγχρονων παικτών για ενιαία και προσωποποιημένη εμπειρία παιχνιδιού από πολλαπλά κανάλια διανομής. Στο πλαίσιο αυτή, η Intralot επιθυμεί να αξιοποιήσει αυτές τις ευκαιρίες ευθυγραμμίζοντας το χαρτοφυλάκιο προϊόντων και υπηρεσιών της με τις σύγχρονες καταναλωτικές τάσεις για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του παίκτη (omni-channel) και εφαρμόζοντας μία στρατηγική εξαγορών και συγχωνεύσεων (M&A), με στόχο την ανάπτυξη μέσω τοπικών συνεργασιών.

Επέκταση μέσω συνεργασιών

Το νέο μοντέλο επέκτασης και ανάπτυξης της Intralot σε ξένες αγορές συνοψίζεται στη φράση «με κάτάλληλους συνεργάτες, στις κατάλληλες αγορές», που ανέκερε ο CEO του ομίλου. Ανέφερε τρεις από τις πιο πρόσφατες και ενδεικτικές συμφωνίες Μ&Α (συγχωνεύσεις & εξαγορές) που υλοποίησε η εταιρεία, στην Ιταλία με την Gamenet, στη Βουλγαρία με την Eurobet και στο Περού με τον Όμιλο Nexus.

            Συγκεκριμένα, η Intralot υπέγραψε τη συμφωνία για τη συγχώνευση των ιταλικών δραστηριοτήτων της με αυτές της Gamenet, ελέγχοντας το 20% του νέου σχήματος το οποίο θα έχει εκτιμώμενα έσοδα περίπου 1 δισ. ευρώ ετησίως, με ένα δίκτυο 750 καταστημάτων στοιχήματος, 50.000 παιχνιδομηχανές AWP, 8.200 VLT και 60 αίθουσες τυχερών παιχνιδιών.

Αντίστοιχα, στη Βουλγαρία, η ελληνική εταιρεία θα εξαγοράσει μερίδιο 49% στην Eurobet, κορυφαία εταιρεία τυχερών παιχνιδιών, η οποία προσφέρει στη βουλγαρική αγορά KINO, ξυστό και αριθμοαπαιχνίδια. Με αυτή τη συμφωνία η Intralot θα συμπληρώσει το χαρτοφυλάκιο της και με άλλα παιχνίδια, καθώς σήμερα προσφέρει στη βουλγαρική αγορά στοίχημα ως μέτοχος σε ποσοστό 49% της Eurofootball από το 2002.

Τέλος, στο Περού η εισηγμένη ενώνει τις δυνάμεις της με τον κλάδο ψυχαγωγίας του ομίλου Nexus, έναν κορυφαίο επενδυτικό όμιλο ιδιοκτήτη των μεγαλύτερων αλυσίδων σούπερ μάρκετ, και με δραστηριότητες σε κατασκευές,  χρηματοοικονομικά προϊόντα, κ.α.

            Όπως σημείωσε η διοίκηση, με το νέο χαρτοφυλάκιο πρωτοποριακών προϊόντων και υπηρεσιών σε όλους τους τομείς τυχερών παιχνιδιών (betting, lottery, interactive), με τις παραπάνω συμφωνίες και με όσες ήδη σχεδιάζονται, η Intralot σχεδιάζει τη διασφάλιση της αύξησης του EBITDA, την ενίσχυση των ταμειακών ροών και την ταχεία μείωση του δείκτη καθαρού δανεισμού/EBITDA (απομόχλευση). Στόχος είναι η αναχρηματοδότηση του δανεισμού ώστε ο τελευταίος να υποχωρήσει κάτω από δύο φορές το EBITDA του ομίλου.

            Ο κ. Κεραστάρης κατέληξε λέγοντας πως τα αποτελέσματα έτους για το 2015 και ά τριμήνου 2016 εμφανίζουν ήδη σταθεροποίηση του καθαρού δανεισμού και αύξηση του EBITDA, καθώς και του περιθωρίου EBITDA σε συγκρίσιμη βάση, παρά τις δυσμενείς συναλλαγματικές ισοτιμίες σε ορισμένες αγορές.

            Στο σύνολο του 2015 η Intralot εμφάνισε έσοδα 1,91 δισ. ευρώ και ανέβασε την παρουσία της σε 33 χώρες, απασχολώντας πάνω πό 5.000 εργαζομένους. Μέσω μιας δυναμικής και ενιαίας προσέγγισης ανάπτυξης προϊόντων (omni-channel), προσφέρει ένα ολοκληρωμένο χαρτοφυλάκιο πρωτοποριακών συστημάτων, προϊόντων και υπηρεσιών για όλους τους τομείς τυχερών παιχνιδιών (Λοταρία, Στοίχημα, Interactive, VLT).