ΔΙΕΘΝΗ

Κογκρέσο: «Όχι» υπό όρους σε μια εμπορική συμφωνία με τη Βρετανία

ΗΠΑ: Την πιθανότητα μείωσης των φόρων εξετάζει η κυβέρνηση - Κεντρική Εικόνα

«Φρένο» στα σχέδια του Ντόναλντ Τραμπ για επίτευξη εμπορικής συμφωνίας με τηνΒρετανία βάζει το αμερικανικό Κογκρέσο σε περίπτωση που η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ υπονομεύσει την ειρηνευτική συμφωνία-ορόσημο της Μεγάλης Παρασκευής του 1998 για τη Βόρεια Ιρλανδία, τόνισε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι.

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ διαπραγματεύεται μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τη Βρετανία που θα τεθεί σε ισχύ αφού ολοκληρωθεί το Brexit, η προθεσμία για το οποίο είναι η 31η Οκτωβρίου. Η όποια εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Βρετανίας θα πρέπει να εγκριθεί από το αμερικανικό Κογκρέσο.

Η συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής, που βοήθησε να τερματιστούν τρεις δεκαετίες βίας στη Βόρεια Ιρλανδία, είχε ως αποτέλεσμα να ανοίξουν τα σύνορα μεταξύ της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, διασφαλίζοντας την ελεύθερη κίνηση προσώπων και αγαθών μεταξύ των δύο πλευρών.

«Όποια μορφή κι αν λάβει το Brexit, δεν μπορεί να επιτραπεί να θέσει σε κίνδυνο τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής, συμπεριλαμβανομένων και των ανοιχτών συνόρων μεταξύ της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Πελόσι.

«Εάν το Brexit υπονομεύσει τη συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής, δεν υπάρχει περίπτωση να περάσει από το Κογκρέσο μια εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Βρετανίας», πρόσθεσε η Πελόσι.

Το Κογκρέσο είναι μοιρασμένο μεταξύ των Δημοκρατικών, που ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων, και των Ρεπουμπλικάνων του Τραμπ, που ελέγχουν τη Γερουσία.

Ο Αμερικανός σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζον Μπόλτον, που επισκέπτεται το Λονδίνο αυτή την εβδομάδα, δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον θα στηρίξει με ενθουσιασμό ένα Brexit χωρίς συμφωνία εάν είναι αυτό που θα αποφασίσει να κάνει η βρετανική κυβέρνηση και ότι μια εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ θα βοηθήσει να μετριαστεί το πλήγμα από την αποχώρηση της Βρετανίας.