ΔΙΕΘΝΗ

Ραγδαία αύξηση της ραδιενέργειας στο Σεβεροντβίνσκ της Ρωσίας

Ραγδαία αύξηση της ραδιενέργειας στο Σεβεροντβίνσκ της Ρωσίας - Κεντρική Εικόνα

Από 4 μέχρι και 16 φορές αυξήθηκαν τα επίπεδα της ραδιενέργειας στο Σεβεροντβίνσκ στις 8 Αυγούστου, σύμφωνα με τη ρωσική μετεωρολογική υπηρεσία Rosgidromet, έπειτα από ατύχημα για το οποίο οι αρχές λένε πως σημειώθηκε από έκρηξη στη διάρκεια δοκιμής πυραύλου σε θαλάσσια εξέδρα.

Το υπουργείο Άμυνας είχε αρχικά ανακοινώσει πως τα επίπεδα της ραδιενέργειας είχαν παραμείνει φυσιολογικά μετά το συμβάν της Πέμπτης, αλλά οι αρχές της ρώσικης πόλης γνωστοποίησαν πως υπήρξε άνοδος των επιπέδων της ραδιενέργειας για σύντομο χρονικό διάστημα.

Επίσης, η Greenpeace έχει ανακοινώσει πως τα επίπεδα της ραδιενέργειας αυξήθηκαν 20 φορές εκφράζοντας σοβαρές ανησυχίες για την άνοδο.

Σύμφωνα με το newscientist, δεν υπάρχουν ενδείξεις εξάπλωσης της ακτινοβολίας εκτός της Ρωσίας. Ο Ράσιντ Άλιμοφ από την Greenpeace δήλωσε ότι δεν προς το παρόν δεν έχουν ανιχνευτεί ίχνη σε Νορβηγία και Φιλανδία αλλά ότι υποθετικά θα μπορούσαν να φτάσουν στην Ευρώπη, ενώ ο Ουκρανός Ίβαν Κόβαλιτς είπε πως μόνο μικρές συγκεντρώσεις θα μπορούσαν να φτάσουν στη χώρα του.

Τοπικά μέσα μετέδωσαν το Σάββατο ότι κάτοικοι της πόλης με πληθυσμό 185.000 ατόμων εφοδιάστηκαν με ιώδιο που χρησιμοποιείται για την μείωση των επιδράσεων έκθεσης σε ακτινοβολία με πληροφορίες να αναφέρουν ότι εξαντλήθηκε από τα ράφια λόγω των μαζικών αγορών.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας είχε αναφέρει αρχικά ότι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν, ενώ λίγες μέρες μετά η κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Rosatom αύξησε τον αριθμό των νεκρών στους πέντε προσθέτοντας ότι τραυματίστηκαν ακόμα τρεις κατά τη διάρκεια δοκιμών πυραυλοκινητήρων υγρού καυσίμου σε στρατιωτική βάση στην περιφέρεια Αρκανγκέλσκ.