ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Νέα σενάρια για αποφυγή πρόωρων εκλογών

Ιταλία: Νέα σενάρια για αποφυγή πρόωρων εκλογών - Κεντρική Εικόνα

Η ολομέλεια της ιταλικής Γερουσίας θα συνεδριάσει αύριο Τρίτη για να ορίσει την ημερομηνία διεξαγωγής ψηφοφορίας επί της πρότασης μομφής που κατέθεσε κατά της κυβέρνησης η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, ανακοίνωσαν οι αρχηγοί των κομμάτων, έπειτα από την αποτυχία μιας επιτροπής της Γερουσίας να καταλήξει σε συμφωνία για το χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθηθεί.

Η ακροδεξιά Λέγκα, η οποία κυβερνά σε συνασπισμό με το αντισυστημικό Κίνημα Πέντε Αστέρων, κατέθεσε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης της οποίας ηγείται ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε και απαίτησε πρόωρες εκλογές, πυροδοτώντας κυβερνητική κρίση.

Εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών ομάδων μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής συνέχισαν να διαφωνούν για το πότε θα διεξαχθεί η συζήτηση επί της πρότασης μορφής της Λέγκας.

Ο πρωθυπουργός Κόντε θα απευθύνει ομιλία στη Γερουσία κοντά στις 20 Αυγούστου, πρόσθεσαν.

Η κεντροαριστερά, από πλευράς της ζητά να δοθεί προτεραιότητα στην δική της πρόταση μομφής κατά του Σαλβίνι, που είχε καταθέσει πριν δυο εβδομάδες.

Τα δε Πέντε Αστέρα έχουν το δικό τους αίτημα: να ψηφιστεί, πρώτα, η περικοπή 345 γερουσιαστών και βουλευτών. Η Λέγκα ζητά ακάθεκτη εκλογές και ο Σαλβίνι προτείνει σήμερα την σύσταση του «μετώπου του ναι», με την άκρα δεξιά των Αδελφών της Ιταλίας και, ενδεχομένως, με την Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι με κύριο στόχο την μείωση των φόρων και την στήριξη, αποκλειστικά και μόνο των «παραδοσιακών οικογενειών». «Αν τα Πέντε Αστέρια και η κεντροαριστερά συνεργαστούν όταν  θα γίνουν τελικά εκλογές πρόκειται να  εξαφανιστούν από τον πολιτικό χάρτη», προσθέτει ο γραμματέας της Λέγκα.

Κινήσεις του Ματέο Ρέντσι

Η όλη κατάσταση όμως περιπλέκεται όλο και περισσότερο. Σύμφωνα με  την εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα, ο πρώην πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι είναι έτοιμος να προχωρήσει σε διάσπαση της κεντροαριστεράς. Να αποσύρει, δηλαδή, τους βουλευτές και τους γερουσιαστές του και να ιδρύσει άμεσα νέο κόμμα, το Azione Civile, Πολιτική Δράση. Μια «απειλή» που θα μπορούσε να ωθήσει όλο το Δημοκρατικό Κόμμα να δεχθεί να συζητήσει  ενδεχόμενη συνεργασία με τα Πέντε Αστέρια, με στόχο μια νέα κυβερνητική συμμαχία. Μια κυβέρνηση με ορίζοντα ακόμη και τετραετίας ώστε να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές και η πιθανότατη επικράτηση του Σαλβίνι.

Τον τελευταίο και καθοριστικό λόγο, πάντως, θα τον έχει ο πρόεδρος  της ιταλικής Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα. Τις ημέρες αυτές, βρίσκεται για ολιγοήμερες διακοπές στη Σαρδηνία. Οι διαβουλεύσεις του με τα κόμματα θα αρχίσουν  αμέσως μετά τις κρίσιμες ψηφοφορίες του κοινοβουλίου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και dw.com