ΑΓΟΡΕΣ

Ιταλικός δάκτυλος επανέφερε στο «κόκκινο» Ευρώπη και Χ.Α.

Χ.Α.: Απέφυγε τα χειρότερα, αλλά οι πωλητές συνέχισαν το πτωτικό σερί - Κεντρική Εικόνα

“Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, θα είναι αρνητική εξέλιξη το κλείσιμο του γενικού δείκτη κοντά στα χαμηλά ημέρας και χαμηλότερα των 840 μονάδων”, ανέφερε ο επίλογος του ενδοσυνεδριακού σχολίου και μπορεί ο δείκτης, έστω και οριακά, να απέφυγε το κλείσιμο χαμηλότερα των 840 μονάδων, όμως η γενικότερη εικόνα στο ταμπλό του Χ.Α. δεν άφησε και τις καλύτερες εντυπώσεις σε όσους θα συνεχίσουν να παρακολουθούν τα δρώμενα στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Η τελευταία ανοδική αντίδραση για ευρωπαϊκές αγορές και ελληνικό χρηματιστήριο, αποδείχθηκε απόλυτα βραχύβια, καθώς οι διαφαινόμενες πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία, επανέφεραν τις ανησυχίες για μετοχές και ομόλογα (ιταλικά και ελληνικά, αυξάνοντας τις αποδόσεις).

Πιο συγκεκριμένα, το κόμμα της Λέγκας, που μετέχει στον συνασπισμό που κυβερνά την Ιταλία, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα καταθέσει στη Γερουσία πρόταση μομφής, για να ρίξει την κυβέρνηση και ότι ελπίζει πως η χώρα θα πάει γρήγορα σε πρόωρες εκλογές.

Το ιταλικό κοινοβούλιο έχει κλείσει για το καλοκαίρι και εναπόκειται στον πρόεδρο της Γερουσίας να αποφασίσει πότε θα το ανακαλέσει. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζο Ματαρέλα, είναι η μόνη αρχή που μπορεί να διαλύσει το κοινοβούλιο και να προκηρύξει εκλογές.

“Οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων στην ιταλική Γερουσία θα συναντηθούν τη Δευτέρα, προκειμένου να ορίσουν μια ημερομηνία για τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας επί της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης”, ανέφερε σήμερα το γραφείο Τύπου της άνω βουλής του ιταλικού κοινοβουλίου.

Εν τω μεταξύ, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε τη Fed να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων κατά 1 ποσοστιαία μονάδα, λέγοντας ότι “η οικονομία της χώρας είναι ‘δεμένη με χειροπέδες΄, από τη νομισματική πολιτική της Fed”.

Σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, ο κ. Τραμπ τόνισε πως το ισχυρό δολάριο πλήττει την αμερικανική μεταποίηση.

Ο ίδιος σημείωσε ακόμα πως οι ΗΠΑ δεν έχουν διακόψει τις συνομιλίες με την Κίνα για το εμπόριο, αλλά τόνισε πως “δεν είναι έτοιμος να καταλήξει σε εμπορική συμφωνία με το Πεκίνο”.

Από την άλλη, η κινεζική κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα διατηρήσει το γουάν σταθερό και θα συνεχίσει να ασκεί μια συνετή νομισματική πολιτική, ώστε να διασφαλιστεί η οικονομική σταθερότητα στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

Ερχόμενοι στο Χ.Α., η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας χαρακτηρίστηκε από τον ιδιαίτερα χαμηλό τζίρο, από την εικόνα κόπωσης για τις περισσότερες μετοχές που απαρτίζουν τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης και από την σημαντικότατη μείωση του ενδιαφέροντος για μετοχές μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 852,21 (+0,64%) και 836,93 μονάδων (-1,17%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 840,27 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,77%.

Ο τζίρος στα 35 εκατ., από τα οποία τα 3,7 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.

Την απόλυτη επικράτηση των πωλητών, επιβεβαιώνει η τελική εικόνα στο ταμπλό των τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης (Alpha Bank -1,95%, Eurobank -1,84%, Εθνική -0,18% και Πειραιώς -1,23%).

Ερχόμενοι στο ταμπλό των μη τραπεζικών blue chips, με θετικό πρόσημο διασώθηκαν μόνο οι TITC (+0,62%), Lamda Development (+1,25%), ΟΠΑΠ (+1,24%), ΑΔΜΗΕ (+0,50%), Ελλάκτωρ (+0,47%) και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Cenergy Holdings και Motor Oil.

Από τις μετοχές που πιέστηκαν προς χαμηλότερα επίπεδα τιμών, οι μεγαλύτερες απώλειες γιαViohalco (-1,43%), ΕΧΑΕ (-1,08%), ΟΛΠ (-1,91%), Μυτιληναίο (-2,12%), ΟΤΕ (-1,30%), Σαράντη (-1,12%) και Fourli (-1,64%).

Ελάχιστα τα άξια θετικής αναφοράς από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, όπου κόντρα στο επιφυλακτικό κλίμα κινήθηκαν, μεταξύ άλλων και οι Βιοτέρ (+11,76%), Ακρίτας (+7,76%), Επίλεκτος (+4,17%), Profile (+2,54%), Unibios (+2,15%), Byte (+1,61%), Ιντρακάτ (+2,06%) και Σελόντα (+2%).