ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Γιατί ο Γκριμάλντι θέλει τόσο πολύ την HSW... και γιατί τα «δίνει όλα» στους μετόχους

Εγκρίθηκε υπό όρους η εξαγορά της HSW από τον όμιλο Attica Group - Κεντρική Εικόνα

Αν πριν μερικούς μήνες η αγορά διερωτάτο κατά πόσον η Minoan Lines θα καταφέρει να ξεπεράσει το ποσοστό της Τράπεζας Πειραιώς (και της ΑΝΕΚ) στην Hellenic Seaways ώστε να διεκδικήσει πλειοψηφία και μάνατζμεντ, σήμερα η απάντηση είναι λίγο πολύ γνωστή. Και ίσως το μόνο που μένει αναπάντητο να είναι το πώς θα διαχειριστεί η Πειραιώς το ποσοστό που διαθέτει και το οποίο εξετάζει πλέον «εάν και πότε» θα πωλήσει. Ένα ερώτημα ιδιαίτερα κρίσιμο μια και εάν στο μεταξύ η Minoan αποκτήσει την απόλυτη πλειοψηφία, θα πατήσει εκ των πραγμάτων πόδι και στη διοίκηση μειώνοντας την αξία του μεριδίου της τράπεζας στην ακτοπλοϊκή.

Στην ακτοπλοΐα η αγορά παρακολουθεί με ενδιαφέρον, εδώ και μήνες, το εγχείρημα του ναπολιτάνου μεγαλοεφοπλιστή και ιδιοκτήτη της Minoan, Εμμανουέλλε Γκριμάλντι να «πολιορκήσει» την Hellenic Seaways στην οποία έως τις αρχές του χρόνου ήταν μέτοχος με 33%. H Minoan κινήθηκε σε πρώτη φάση, αποκτώντας το μετοχικό πακέτο που διατηρούσε η Interamerican  και ενίσχυσε το ποσοστό της στη HSW στο 37,2%. Στη συνέχεια, με ελκυστικές προσφορές στους υφιστάμενους μετόχους (πολύ πάνω από τα επίπεδα της αγοράς) διεύρυνε περισσότερο τα μερίδια της, φτάνοντας στις αρχές του καλοκαιριού στο επίπεδο του 42-45%. Η πρώτη επιθετική εξαγορά του τύπου αυτού ξεδιπλωνόταν ήδη στην ελληνική πιάτσα…

Οι λογιστικές καταστάσεις που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα , αποκαλύπτουν ότι στο τέλος Ιουνίου το ποσοστό της Minoan στην HSW ανερχόταν στο 47,7%. Μάλιστα η εταιρεία του ιταλού μεγιστάνα φαίνεται πως δαπάνησε σχεδόν 30 εκατ. Ευρώ για να αποκτήσει αυτό το επιπλέον 14% σε σχέση με το μερίδιο που κατείχε πέρυσι). Στο «νήμα» του φθινοπώρου, η Minoan αναφέρει ότι το σημερινό της ποσοστό είναι λίγο υψηλότερο και βρίσκεται στο 48%, σίγουρα υψηλότερο από το 41% που διατηρεί η Τράπεζα Πειραιώς (και η ΑΝΕΚ) που ελέγχουν και διοικητικά την HSW (σ.σ. η Πειραιώς κατέχει το 24,2% της ΑΝΕΚ).

Με τις κινήσεις του ο Γκριμάλντι έχει αποκτήσει την πλειοψηφία, αλλά δεν κατάφερε να  βρεθεί στο τιμόνι της διοίκησης του ακτοπλοϊκού ομίλου της HSW, το οποίο ελέγχεται ακόμη από την Πειραιώς (σ.σ. ο Γκριμάλντι δεν έχει ούτε ένα μέλος της Minoan στο ΔΣ) και συνεργαζόμενους με την τράπεζα μετόχους. Είναι όμως αποφασισμένος (και το δήλωσε προ μηνών δια του CEO της Minoan Α. Μανιαδάκη, να αγοράζει …μία μία τις μετοχές (σ.σ. προσφέροντας ακόμη και 4 ευρώ το κομμάτι). Για να φτάσει το πολυπόθητο 50% και μία μετοχή που θα του δώσει την απόλυτη πλειοψηφία και θα ανοίξει πιθανόν το δρόμο για διοικητικές εξελίξεις.

Το κλειδί που δίνει στη Minoan την ευκαιρία να υλοποιήσει την «απειλή» της είναι η ομάδα των 2.000 μικρομεσαίων μετόχων (με τέσσερις εξ αυτών να κρατούν τα μεγαλύτερα πακέτα) που διατηρούν ένα μερίδιο που συνολικά φτάνει το 15-17%. Απ’ αυτούς αρκετοί έχουν ήδη πουλήσει τις μετοχές τους στη Minoan εκμεταλλευόμενοι την προσφορά Γκριμάλντι, ενώ πολλοί δεν αποκλείεται να το πράξουν στο μέλλον. Υπολογίζουν δε ότι όσο πιο κοντά βρίσκεται ο Ιταλός εφοπλιστής στο 50%, τόσο περισσότερο …γενναιόδωρος θα είναι.

Εφόσον ο Γκριμάλντι πετύχει κάτι τέτοιο θα πετάξει το μπαλάκι στο γήπεδο της Πειραιώς. Η τελευταία έχει ξεκινήσει διερευνητικά μια διαδικασία πώλησης του ποσοστού της (αναθέτοντας τη σχετική γνωμοδότηση στην Lazard) και στην αγορά κυκλοφορούν φήμες ότι το ενδιαφέρον είναι ιδιαίτερα υψηλό. Κάτι που εάν ευσταθεί πιθανά να οδηγήσει σύντομα σε διεθνή διαγωνισμό για την πώληση του πακέτου.

Γιατί «σύντομα»;

Επειδή, όπως αναφέρουν αρμόδιοι κύκλοι, εάν ο Γκριμάλντι προλάβει να πάρει πλειοψηφία και μάνατζμεντ, το πακέτο της Πειραιώς δεν θα είναι τόσο ελκυστικό. Και κυρίως δεν θα προσφέρει τα σημερινά δικαιώματα στη διοίκηση.

Ο ναπολιτάνος επιχειρηματίας θέλει να ελέγξει την HSW βλέποντάς την σαν το εφαλτήριο επικράτησης στη μάχη του Αιγαίου. Η HSW διατηρεί δρομολόγια σε Κυκλάδες, Αργοσαρωνικό και Δωδεκάνησα που δεν έχουν στο portfolio τους οι Μινωικές οι οποίες δραστηριοποιούνται στις γραμμές Ιταλίας και Κρήτης. Έτσι, την περίοδο αυτή ο Γκριμάλντι και οι συνεργάτες του θεωρούν ότι λόγω της πτώσης της τιμής στα καύσιμα, αλλά και των συνθηκών του ανταγωνισμού, έχει έρθει η ώρα να αποσπάσουν τον έλεγχο της HSW.

Υπενθυμίζεται ότι από πέρυσι η HSW επέστρεψε στην κερδοφορία (και αυτό διόλου τυχαίο ως προς το timing των κινήσεων του Ιταλού) μετά από πέντε χρόνια ζημιογόνων αποτελεσμάτων (με κέρδη 4 εκατ. Ευρώ) ενώ αντίστοιχες επιδόσεις έχει σημειώσει και η Minoan με καθαρά κέρδη 12 εκατ. Ευρώ στο πρώτο εξάμηνο.