ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Κατρούγκαλος «καρφώνει» το ΔΝΤ για τις ομαδικές απολύσεις

Γ. Κατρούγκαλος: Κατασκευασμένες ειδήσεις τα περί μείωσης 13ου-14ου μισθού - Κεντρική Εικόνα

Αποκαλυπτικός ως προς τις απαιτήσεις που θέτει το ΔΝΤ στην ελληνική κυβέρνηση όσον αφορά τα εργασιακά ήταν ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος. Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι, σημείωσε ότι "το ΔΝΤ ζητάει ομαδικές απολύσεις". Όπως ο ίδιος ισχυρίστηκε, η κυβέρνηση θα εμμείνει στις "κόκκινες γραμμές¨" της τονίζοντας ότι "εμείς ποτέ δεν πρόκειται να το δεχθούμε".

Για του λόγου το αληθές ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση τήρησε το λόγο της όσον αφορά τη μη μείωση των συντάξεων. Σε αυτό όμως το γεγοός, η πραγματικότητα την διαψεύδει, καθώς τόσο οι σημερινοί συνταξιούχοι θα δουν περικοπές στις συντάξεις τους, όπως όσοι λαμβάνουν ΕΚΑΣ, όσο και οι επόμενες γενιές συνταξιούχων που θα λάβουν συντάξεις μειωμένες κατά 30-40%. 

Τόσο το ΔΝΤ όσο και κύκλοι της ΕΕ πιέζουν εδώ και καιρό τις ελληνικές κυβερνήσεις πάνω στο θέμα των ομαδικών απολύσεων.Ενώ και ο ΣΕΒ διά του προέδρου του, έχει δηλώσει στο πρόσφατο παρελθόν ότι ομαδικές απολύσεις και lock-out δεν πρέπει να είναι αυθαίρετα εργαλεία στα χέρια της εργοδοσίας, θέτοντας απλώς θέμα "διαχείρισης" τέτοιων εργαλείων. 

Εάν ωστόσο οι δανειστές και το ΔΝΤ επιβάλουν αυτή την απαίτησή τους, είναι γεγονός ότι οι ουρές των ανέργων θα πολλαπλασιαστούν και οι δείκτες της ανεργίας θα εκτιναχθούν σε νέα ύψη, δημιουργώντας ακόμα πιο ασφυκτικό κοινωνικό κλίμα.