ΑΓΟΡΕΣ

Βαθύ «κόκκινο» στη Wall Street

Βαθύ «κόκκινο» στη Wall Street - Κεντρική Εικόνα

Σε βαθύ «κόκκινο» διολισθαίνουν οι αμερικανικές μετοχές, με το βλέμμα στραμμένο στην κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ - Κίνας και τη μείωση των παγκόσμιων αποδόσεων των ομολόγων που δημιούργησε ανησυχίες για την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας. Χαρακτηριστικό του κλίματος νευρικότητας που επικρατεί στην αγορά είναι η συνεχής ζήτηση για νομίσματα και εμπορεύματα που θεωρούνται ασφαλή καταφύγια.

Ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 467 μονάδες ή 1,8%. Ο S&P 500 χάνει 1,5%, ενώ ο Nasdaq κινείται 1,2% χαμηλότερα. Η μεγάλη πτώση φέρνει τόσο στον βιομηχανικό δείκτη όσο και τον S&P μηνιαίες απώλειες πάνω από 4,5%. Ο Nasdaq διολισθαίνει κατά 5,3% για τον Αύγουστο.

Οι επενδυτές επέστρεψαν σε ασφαλείς καταφύγια, όπως ο χρυσός, όπως έκαναν και τη Δευτέρα, μετά από την θεαματική πτώση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του κινεζικού νομίσματος γουάν έναντι του αμερικανικού, που ακολούθησε την εξαγγελία του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για επιπλέον δασμούς σε κινεζικά προϊόντα.

"Οι αποδόσεις καταρρέουν και ο χρυσός αυξάνεται", δήλωσε ο Peter Cardillo, επικεφαλής οικονομολόγος της Spartan Capital Securities. "Αυτό προκαλεί ανησυχία για τις επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου στην οικονομία". "Οι επενδυτές πρέπει να είναι προσεκτικοί", είπε.

Ο χρυσός ανήλθε σε υψηλό εξαετίας στα 1.508,80 δολάρια η ουγγιά. Η απόδοση των 10ετών αμερικανικών ομολόγων διαμορφώθηκε στο 1,66%, το χαμηλότερο από το 2016, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν σε μια ακόμα μείωση των επιτοκίων από την αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) τον Σεπτέμβριο. 

Οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων γερμανικών ομολόγων υποχώρησαν σε νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο καθώς η μεγάλη μείωση των επιτοκίων από τη Νέα Ζηλανδία και τα αδύναμα στοιχεία από τη Γερμανία έδωσαν περαιτέρω ώθηση στο ράλι στις αγορές ομολόγων.

Η κεντρική τράπεζα της Νέας Ζηλανδίας προκάλεσε έκπληξη στις αγορές καθώς προχώρησε σε μεγαλύτερη του αναμενόμενου μείωση κατά 50 μονάδες βάσης του βασικού της επιτοκίου, στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 1%. Η κίνηση αυτή αιφνιδίασε τους επενδυτές που ανέμεναν μείωση κατά 25 μονάδες βάσης ενώ οδήγησε το νόμισμα της χώρας σε πτώση 2%.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν στη Γερμανία έδειξαν ότι η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Ιούνιο, σε μια ακόμα ένδειξη ότι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία συρρικνώθηκε το δεύτερο τρίμηνο.

Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων στην ευρωζώνη μειώθηκαν κατά 4-5 μονάδες βάσης. Η απόδοση του 10ετούς ολλανδικού ομολόγου κατέγραψε νωρίτερα νέο χαμηλό στο -0,478%.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου υποχώρησε νωρίτερα σε νέο ιστορικό χαμηλό στο -0,58%, με την πτώση από τις αρχές του έτους να φθάνει τις 82 μονάδες βάσης. Η HSBC ανέφερε χθες ότι η απόδοση του γερμανικού bund θα μπορούσε να πέσει στο -0,8% έως τα τέλη του έτους. Η απόδοσή του υποχωρεί εδώ και εννέα συνεδριάσεις, κάτι που αποτελεί το μεγαλύτερο πτωτικό σερί από τον Νοέμβριο του 2015, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv.

Περαιτέρω πτώση καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου, καθώς η ένταση στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας συνεχίζει να επηρεάζει αρνητικά τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας και της ζήτησης για ενέργεια.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο μπρεντ σημειώνουν πτώση 1,56 δολ, ή 2,65%, στα 57,38 δολάρια το βαρέλι, επίπεδο που αποτελεί νέο χαμηλό επτά μηνών. Οι τιμές έχουν σημειώσει πτώση άνω του 20% από τον Απρίλιο, όταν κατέγραψαν το υψηλότερο επίπεδό τους για το 2019. Τα αντίστοιχα συμβόλαια για το αμερικανικό αργό υποχωρούν κατά 1,66 δολ., ή 3,10%, στα 51,97 δολάρια το βαρέλι.

Το μπρεντ κατέγραψε βουτιά άνω του 10% την περασμένη εβδομάδα όταν ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει δασμούς 10% σε επιπλέον κινεζικές εισαγωγές ύψους 300 δισ. δολαρίων από την 1η Σεπτεμβρίου, οδηγώντας σε περιδίνηση τις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές.

Συγκρατημένη ηρεμία επικρατούσε αρχικώς στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές καθώς η ηπιότερη ρητορική της Ουάσινγκτον για τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας καθησύχασε τους επενδυτές, αν και η ζήτηση για τα λεγόμενα ασφαλή καταφύγια αποτύπωνε τη νευρικότητα.

Οι αμερικανικές μετοχές κατέγραψαν άνοδο στη χθεσινή συνεδρίαση αφού ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποβάθμισε τις ανησυχίες για έναν παρατεταμένο εμπορικό πόλεμο και ο υψηλόβαθμος σύμβουλος Λάρι Κάντλοου δήλωσε ότι η κυβέρνηση του Τραμπ σχεδιάζει να υποδεχθεί μια αποστολή Κινέζων αξιωματούχων για συνομιλίες τον Σεπτέμβριο.

Τα σχόλια της αμερικανικής κυβέρνησης σηματοδοτούν μια αλλαγή στον τόνο των δηλώσεων των τελευταίων ημερών, όταν το Πεκίνο προειδοποίησε ότι η κίνηση της Ουάσινγκτον να χαρακτηρίσει επίσημα την Κίνα χώρα που «χειραγωγεί το νόμισμά της» θα έχει σοβαρές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομική τάξη.

Την Τρίτη, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 1,21%, ή 311,78 μονάδες, κλείνοντας στις 26.029,52 μονάδες, ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας έκλεισε στις 7.833,27 μονάδες, ενισχυμένος κατά 107,23 μονάδες ή +1,39% και ο δείκτης Standard & Poor's 500, που είναι ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε στις 2.881,77 μονάδες, κερδίζοντας 37,03 μονάδες ή +1,3%.