ΑΓΟΡΕΣ

Αντεπίθεση αγοραστών, σε Ευρώπη και Χ.Α.

Επιστρέφει η επιφυλακτικότητα σε Ευρώπη και Χ.Α. - Κεντρική Εικόνα

Με θετικά πρόσημα και αξιοσημείωτα κέρδη κινούνται οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες, ακολουθώντας την χθεσινοβραδινή ανοδική αντίδραση στην Wall Street, έστω και αν στις τάξεις των ενεργών παικτών, παραμένουν αυξημένες δόσεις επιφυλακτικότητας, όσον αφορά την βραχυπρόθεσμη τάση των διεθνών αγορών.

Οι επενδυτές παρακολουθούν τις εξελίξεις των σινοαμερικανικών εμπορικών αντεγκλήσεων, αλλά και τα μάκρο που ανακοινώνονται.

Σύμφωνα με αυτά, η γερμανική βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 1,5%, σε μηνιαία βάση, τον Ιούνιο, πολύ περισσότερο σε σχέση με τις προβλέψεις για μείωση κατά 0,4%, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Από την άλλη, “Οι επενδυτές δεν θα έπρεπε να ανακουφιστούν από την τελευταία ανάκαμψη των μετοχών”, τονίζει η Nomura, προειδοποιώντας ότι “το επόμενο ‘sell-off’ μπορεί να θυμίζει μια βουτιά παρόμοια με αυτήν που ακολούθησε την κατάρρευση της Lehman Brothers”.

Η Nomura στηρίζει την άποψη της σε στοιχεία που δείχνουν ότι τα hedge funds εγκαταλείπουν την αγορά, ενώ τονίζει πως αναμένεται να αποτραβηχτούν ακόμα περισσότερο, μόλις πυροδοτηθούν οι αλγόριθμοί τους, από την αυξημένη μεταβλητότητα.

“Το μοτίβο, όσον αφορά τις μεταβολές του επενδυτικού κλίματος στην αμερικανική αγορά μετοχών, θυμίζει όλο και περισσότερο την εικόνα του κλίματος στις παραμονές της κατάρρευσης της Lehman Brothers το 2008, η οποία σηματοδότησε την έναρξη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης” προσθέτει, σημειώνοντας ότι “η βουτιά στις αγορές μπορεί να συμβεί ακόμα και στο τέλη Αυγούστου. Πρέπει να επισημάνουμε εδώ, ότι το δεύτερο κύμα μπορεί να επιφέρει μεγαλύτερο χτύπημα από το πρώτο”.

Ερχόμενοι στο Χ.Α., η συμπλήρωση του πρώτου μισού της συνεδρίασης, βρήκε τους βασικούς δείκτες του ελληνικού χρηματιστηρίου να έχουν κινηθεί μόνιμα με θετικό πρόσημο, αλλά τον τζίρο σε σχετικά χαμηλά επίπεδα.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης δοκιμάζει τιμές στις παρυφές των 860 μονάδων, έχοντας καταγράψει υψηλό στις 859,33 (+1,76%), ενώ ο τζίρος πλησιάζει τα 23 εκατ.

Από το σύνολο των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με αρνητικό πρόσημο παραμένουν μόνο οι ΟΛΠ (-0,64%), Τέρνα Ενεργειακή (-1,13%) και Fourlis (-0,55%), ενώ από τις μετοχές που κινούνται προς υψηλότερα επίπεδα, τα μεγαλύτερα κέρδη σημειώνουν οι Alpha Bank (+3%), Eurobank (+2,82%), Jumbo (+4,39%), Εθνική (+2,84%), Πειραιώς (+2,23%), Ελλάκτωρ (+2,82%) και Μυτιληναίος (+3,25%).

Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, είναι ζητούμενο το κλείσιμο των βασικών δεικτών κοντά στα υψηλά ημέρας, αλλά και το ενδιαφέρον για τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, που θα αυξήσει τον αριθμό των θετικών ημερήσιων πρωταγωνιστών.