ΑΓΟΡΕΣ

Χ.Α.: Καλοκαιρινό μπουρίνι, από διεθνείς αγορές και Fitch

Τραπεζική «βουτιά» στο Χ.Α. - Κεντρική Εικόνα

Η επιδεινούμενη εικόνα στις διεθνείς αγορές, σε συνδυασμό με την άρνηση της Fitch να αναβαθμίσει το ελληνικό αξιόχρεο (επιβεβαίωσε την αξιολόγηση “ΒΒ-“ για την Ελλάδα, ενώ διατήρησε σταθερό το outlook) και να μην επιβεβαιώσει τα βραχυπρόθεσμα “στοιχήματα” τωνtraders, που πόνταραν στην αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, τουλάχιστον, κατά μία μονάδα, έφεραν το σημερινό “mini sell off” στο Χ.Α., με τους βασικούς δείκτες του ελληνικού χρηματιστηρίου να ολοκληρώνουν τις συναλλαγές στα χαμηλά ημέρας.

Να σημειωθεί ότι ο γενικός δείκτης συμπλήρωσε τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις με αθροιστικές απώλειες 5,41% και ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών ισόποσες πτωτικές συνεδριάσεις, με αθροιστικές απώλειες 12,66%, ενώ το σημερινό “ξεπούλημα” συνοδεύτηκε και από αξιοπρόσεκτη αύξηση του τζίρου.

Πιο συγκεκριμένα, ο τζίρος έφθασε στα 87 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 2,8 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”, ενώ ο γενικός δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, έφθασε να υποχωρεί μέχρι τις 850,89 (-3,87%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 851,2 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 3,83%.

Το -8,15% του τραπεζικού δείκτη, αλλά και η τελική εικόνα στο ταμπλό των τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολιών, για το ποιος κλάδος ηγήθηκε της σημερινής πτωτικής κίνησης (Alpha Bank -8,06%, Eurobank -7,33%, Εθνική -8,22% και Πειραιώς -10,24%).

Μένοντας στον τραπεζικό κλάδο, στην μείωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, μετά την επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές, στέκεται η Citi και θέτει νέες τιμές στόχους για τις τραπεζικές μετοχές. Σημειώνει ότι η εξέλιξη αυτή οδηγεί σε θετική επανατιμολόγηση των τίτλων που κατέχουν οι τράπεζες και φθηνότερο κόστος κεφαλαίων.

Για την Alpha Bank, η Citi αυξάνει την τιμή-στόχο σε 1,90 ευρώ ανά μετοχή, από 1,76 ευρώ προηγουμένως (Neutral/High Risk).

Η τιμή-στόχος για την Eurobank αυξάνεται σε 1 ευρώ, από 0,85 ευρώ (Neutral/High Risk).

Για την Εθνική Τράπεζα, η νέα τιμή στόχος που δίνει η Citi είναι τα 2,80 ευρώ ανά μετοχή, από 2,22 ευρώ προηγουμένως (Neutral/High Risk).

Η νέα τιμή στόχος για την Τράπεζα Πειραιώς είναι τα 3,20 ευρώ ανά μετοχή, από 1,84 ευρώ προηγουμένως (Neutral/High Risk).

Ερχόμενοι στο ταμπλό των μη τραπεζικών blue chips, ο μοναδικός τίτλος που διασώθηκε με θετικό πρόσημο, ήταν αυτός του ΟΤΕ (+0,24%).

Από τις μετοχές που πιέστηκαν προς χαμηλότερες αποτιμήσεις, οι μεγαλύτερες απώλειες για ΑΔΜΗΕ (-5,23%), ΕΧΑΕ (-4,50%), Viohalco (-4,55%), Lamda Development (-4,26%), Μυτιληναίο (-4,67%), ΟΛΠ (-4,24%) και Σαράντη (-5%), ενώ με απώλειες μεγαλύτερες των τριών ποσοστιαίων μονάδων, ακολούθησαν οι Cenergy Holdings, 3E, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, MotorOil και Jumbo.

Παρά το έντονα πτωτικό κλίμα, υπήρξαν κάποιες λίγες μετοχές από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις που κινήθηκαν με ανοδικές διαθέσεις και ασφαλώς θα απαιτήσουν “μερίδιο ενδιαφέροντος” και στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Μεταξύ αυτών και οι Αλουμύλ (+19,51%), Μπήτρος (+19,86%), Κορδέλλου (+19,39%), Ιντερτέκ (+13,51%), Forthnet (+8,33%), Νηρέας (+8,75%) και Σελόντα (+4%).