ΕΛΛAΔΑ

Λασίθι: Έψαχναν αρχαία σε μινωικό ανάκτορο αλλά βρήκαν σύγχρονο ανθρώπινο σκελετό

Τριήμερο Πρωτομαγιάς: Με απαγόρευση και τσουχτερά πρόστιμα για να αποτραπούν οι μετακινήσεις - Κεντρική Εικόνα

Ένας ανθρώπινος σκελετός, ο οποίος δεν είναι αρχαίος, εντοπίστηκε στην περιοχή Σισίου στο Λασίθι, λίγα μέτρα από την παραλία. 

Τον σκελετό ξέθαψε η σκαπάνη αρχαιολόγου που συμμετέχει στην ομάδα, η οποία λαμβάνει μέρος στην ανασκαφή του μινωικού «ανακτόρου» από τη Βελγική Αρχαιολογική Σχολή, στον Μπούφο.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, ο σκελετός πιθανολογείται ότι ανήκει σε στρατιώτη του Β' ΠΠ τον οποίο ξέβρασε νεκρό η θάλασσα στο σημείο εκείνο της ακτής.

Ο «τάφος» στον οποίο βρέθηκε φαίνεται ότι ήταν πρόχειρος, με τος ειδικούς να πιθανολογούν ότι τον είχαν εντοπίσει νεκρό κάτοικοι της περιοχής και τον έθαψαν πρόχειρα στο σημείο.

Το ότι είναι στρατιώτης, βγαίνει ως συμπέρασμα από σημάδια που φαίνεται να έχει αφήσει δέρμα στα οστά των ποδιών, πιθανόν αρβυλών που φορούσε ο νεκρός. Όπως επίσης βρέθηκαν αρκετά μεταλλικά κουμπιά συγκεντρωμένα μάλιστα στο ύψος των ποδιών, προερχόμενα ίσως από στρατιωτικό χιτώνιο ή σακάκι, ένα κομμάτι δέρμα καθώς και μεταλλικά στοιχεία απ’ ό,τι απέμεινε από μια ζώνη κλπ. Μεταλλική ταυτότητα ή άλλο στοιχείο ή σύμβολο (εθνόσημο ή άλλο) στα κουμπιά ή στην πόρπη, δεν έχουν επισημανθεί, τα οποία θα βοηθούσαν να επιβεβαιωθεί τουλάχιστον σε ποιο στρατό ανήκε.