ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Nέα 5στερα στην Αθήνα, 2.000 νέες κλίνες, αλλά η τουριστική κίνηση σε... ύφεση

To ξενοδοχειακό δυναμικό της Αθήνας αυξήθηκε κατά 40 νέα ξενοδοχεία μόνο κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η gbr consulting, ενώ ακόμη 20 ξενοδοχειακά projects έχουν επιβεβαιωθεί και αναμένεται να ανεβάσουν το "χαρτοφυλάκιο” της πρωτεύουσας κατά δύο χιλιάδες κλίνες.
Από τα ξενοδοχεία που άνοιξαν μέχρι τον Ιούνιο, το report της gbr consulting ξεχωρίζει το Coco Mat Athens BC με 90 δωμάτια, πέντε αστέρων, το επίσης πεντάστερο Academia of Athens Autograph Collection με 63 δωμάτια και το Athenaeum Smart 53 δωματίων, τεσσάρων αστέρων. Τα υπόλοιπα αφορούν ξενοδοχεία μικρού μεγέθους, με 18 δωμάτια κατά μέσο όρο.
Στις τελευταίες επενδυτικές κινήσεις στον κλάδο συμπεριλαμβάνονται επίσης η εξαγορά του ξενοδοχείου Τιτάνια, από τον βρετανικό όμιλο L+R Hotels, που είχε ήδη το ξενοδοχείο Amathus Hotel στη Ρόδο. Το εκτιμώμενο ποσό εξαγοράς ανέρχεται σε 50 εκατ. ευρώ. Στις αρχές Ιουλίου, ο ισραηλινός όμιλος Fattal Hotels υπέγραψε συμφωνία με το ΕΦΚΑ για τη μίσθωση του πρώην Esperia στην οδό Σταδίου με ετήσιο ενοίκιο 1,15 εκατ. ευρώ, το οποίο πρόκεται να λειτουργήσει ως πεντάστερο ξενοδοχείο με την ονομασία Leonardo Royal Esperia Palace Hotel Athens.
Την ώρα όμως που η επενδυτική έκρηξη συνεχίζεται στην αγορά της Αθήνας, η πορεία των εσόδων δεν είναι ικανοποιητική. Τα στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων που επεξεργάστηκε η gbr consulting δείχνουν αύξηση 12,1% στις αφίξεις του αεροδρομίου της πρωτεύουσας, όμως την ίδια περίοδο τα έσοδα ανά διαθέσιμο δωμάτιο καταγράφουν μείωση που προσεγγίζει το 3%.
Σύμφωνα επίσης με τα μηνιαία δελτία της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής & Αργοσαρωνικού, το πρώτο εξάμηνο του 2019 για τα ξενοδοχεία της Αθήνας έκλεισε με πτώση της τάξης του 3,8% στην πληρότητα και με οριακή θετική αλλαγή (1%) στη μέση τιμή δωματίου έκλεισε. Ειδικά η πληρότητα των ξενοδοχείων το εξάμηνο ήταν αρνητική και ανά μήνα, σε ποσοστά έως και 8,6%, κάτι που αποδίδεται στην υπερπροσφορά κλινών στην Αθήνα, όλων των τύπων καταλυμάτων, αλλά και στην αλλαγή του κλίματος σε ό,τι αφορά στη σχέση προσφοράς – ζήτησης. Η δε μέση τιμή δωματίου και το rev par, όπως ανέφερε η Ένωση παρουσίασαν έντονες "αναταράξεις” από μήνα σε μήνα, σημειώνοντας πτωτική πορεία τον μήνα Ιούνιο σχεδόν κατά 5%.
Αντιστοίχως, χαμηλότερη κατά 9% κατά μέσο όρο είναι η τιμή δωματίου στα ξενοδοχεία της Αθήνας τον Ιούνιο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι. Σύμφωνα με την Trivago, η μέση τιμή ανά διανυκτέρευση για δίκλινο δωμάτιο τον Ιούνιο διαμορφώνεται σε 111 ευρώ, από 122 ευρώ τον Ιούνιο του 2018.
Πηγή: capital.gr