ΑΓΟΡΕΣ

Επτά ανοδικούς μήνες συμπλήρωσε το Χ.Α.

Χ.Α.: Απέφυγε τα χειρότερα, αλλά οι πωλητές συνέχισαν το πτωτικό σερί - Κεντρική Εικόνα

“Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, παραμένει ζητούμενο το κλείσιμο του γενικού δείκτη υψηλότερα των 900 μονάδων, αλλά και η αύξηση του αριθμού των θετικών ημερήσιων πρωταγωνιστών”, ανέφερε ο επίλογος του ενδοσυνεδριακού σχολίου και μπορεί να αυξήθηκε ο αριθμός των τίτλων με θετική, ημερήσια, μεταβολή, όμως ο γενικός δείκτης δεν μπόρεσε να πετύχει την ανοδική διαφυγή, υψηλότερα των 900 μονάδων, αν και λίγο πριν το τέλος δοκίμασε και τιμές οριακά ψηλότερα από το εν λόγω όριο.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 887,74 (-0,23%) και 901,57 μονάδων (+1,32%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 899,93 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,14%.

Ο τζίρος στα 98 εκατ., από τα οποία τα 6,7 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.

Από εκεί και πέρα, ο Ιούλιος αποδείχθηκε έβδομος συνεχόμενος ανοδικός μήνας για το Χ.Α., με μηνιαία κέρδη 3,62%, ενώ από την αρχή του χρόνου τα κέρδη του γενικού δείκτη φθάνουν στο 46,74%.

Μπορεί η σημερινή συνεδρίαση να ξεκίνησε επιφυλακτικά, ακολουθώντας το κλίμα των ευρωπαϊκών αγορών, όμως στο δεύτερο μισό των συναλλαγών οι αγοραστές αποδείχθηκαν κινητικότεροι, με αποτέλεσμα οι βασικοί δείκτες του ελληνικού χρηματιστηρίου να ολοκληρώσουν την συνεδρίαση πολύ κοντά στα υψηλά ημέρας.

Ξεκινώντας από το ταμπλό των τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, η τελική εικόνα ασφαλώς και συνηγορεί υπέρ των αγοραστών (Alpha Bank +2,80%, Eurobank +0,69%, Εθνική +2,83% και Πειραιώς +6,82%).

Μένοντας στον τραπεζικό κλάδο, “σημαντικός στρατηγικός στόχος της Εθνικής τράπεζας είναι να καταστεί η πρώτη επιλογή των πελατών. Βάλαμε γερά τα θεμέλια με το τριετές πλάνο μετασχηματισμού, προκειμένου να δημιουργηθεί μια υγιής, σύγχρονη, ισχυρή και φιλική προς τον πελάτη τράπεζα”, τόνισε κατά τη διάρκεια της γ.σ. των μετόχων ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Παύλος Μυλωνάς. Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι “ξεκίνησε η διαδικασία πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, κίνηση που θα αυξήσει σημαντικά τα κεφάλαια της τράπεζας”.

Εν τω μεταξύ, η Moody’s παρότι διατηρεί την αξιολόγηση “Caa2” με θετικές προοπτικές για την τράπεζα Πειραιώς, επισημαίνοντας τη βελτίωση στα μεγέθη της, κάτι το οποίο θα λειτουργήσει θετικά για την αξιολόγησή της στο επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, “οι θετικές προοπτικές αντικατοπτρίζουν την προσδοκία για βελτίωση των βασικών οικονομικών μεγεθών στους επόμενους 12 - 18 μήνες, μετά την ολοκλήρωση του σχεδίου αναδιάρθρωσης”.

Από την άλλη, το ποσό των 813 εκατ. ευρώ άντλησε το ελληνικό δημόσιο από τη σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 0,15%, από 0,23% που ήταν στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στο ταμπλό των μη τραπεζικών blue chips, με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση, μόνο οι TITC (-0,51%), Jumbo (-1,29%), Viohalco (-0,24%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-0,93%), 3Ε (-1,04%), Μυτιληναίος (-0,09%) και Τέρνα Ενεργειακή (-0,28%).

Από τις μετοχές που πέτυχαν υψηλότερες αποτιμήσεις, τα μεγαλύτερα κέρδη για ΔΕΗ (+6,42%), Ελλάκτωρα (+3,57%), ΟΛΠ (+5,08%) και ΟΤΕ (+1,14%).

Ξεπέρασαν τα 3,6 δισ. ευρώ τα “φρέσκα” ληξιπρόθεσμα χρέη νοικοκυριών και επιχειρήσεων προς την εφορία. Στο πρώτο εξάμηνο του έτους, τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη έφθασαν στα 3,609 δισ. ευρώ, οδηγώντας σε ένα σύνολο απλήρωτων υποχρεώσεων που έχουν εκτοξευτεί στα 104,1 δισ. ευρώ.

Τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές “φούσκωσαν” κατά 473 εκατ. ευρώ, πριν ακόμα ξεκινήσει η πληρωμή των φετινών εκκαθαριστικών του φόρου εισοδήματος. Πολλοί φορολογούμενοι, μάλιστα, εγκατέλειψαν παλιές ρυθμίσεις για να υπαχθούν στη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων και να κερδίσουν περισσότερες και μικρότερες δόσεις για την εξόφληση των οφειλών τους.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης και στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, σε επί της αρχής συμφωνία με το private equity fund “Farallon” έχει έλθει, σύμφωνα με πληροφορίες, η MIG και ο μεγαλοπιστωτής της, τράπεζα Πειραιώς, για την αναχρηματοδότηση σημαντικού μέρους του υφιστάμενου δανεισμού, που βαρύνει τη μητρική του ομίλου.

Η συμφωνία, που τελεί υπό την αίρεση διενέργειας οικονομικού και νομικού ελέγχου (due diligence), προβλέπει ότι η “Farallon” θα δανείσει τη MIG, για να εξοφλήσει δάνειά της προς τη Fortress και την Πειραιώς και να προχωρήσει σε νέες επενδύσεις.

Από την πλευρά της η MIG (+13,11%), ανακοίνωσε ότι  “στο πλαίσιο διαχείρισης των εταιρικών υποθέσεων ευρίσκεται σε συνεχείς συζητήσεις για την αναδιάρθρωση ή/και αναχρηματοδότηση του εταιρικού δανεισμού, χωρίς όμως να έχει προκύψει μέχρι σήμερα οποιαδήποτε ανακοινώσιμη συμφωνία”.

Εν τω μεταξύ, την απόφαση να αποσύρει την αξιολόγηση “CCC+” της Ιntralot (+10,33%) ανακοίνωσε η S&P, σε ό,τι αφορά το senior ασφαλισμένο χρέος της εταιρείας, μετά από αίτημα της εταιρείας.

Όπως θυμίζει, η αξιολόγηση είχε αρνητικό “outlook”, αντανακλώντας την εκτίμηση ότι η ρευστότητα θα συνεχίσει να μειώνεται τους επόμενους 6 - 12 μήνες, αν δεν καταφέρει να πουλήσει ενεργητικό και να επαναδιαπραγματευτεί τις πιστωτικές γραμμές της.

Το αρνητικό “outlook” αντανακλούσε επίσης, την πιθανότητα υποβάθμισης, αν εμφανιζόταν η πιθανότητα να προχωρήσει σε distressed αναδιάρθρωση οφειλών.

Εκτός των παραπάνω τίτλων, με σημαντικά κέρδη και σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές, ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι Αλουμύλ (+10,16%), Ευρωσύμβουλοι (+6,60%), Κρι Κρι (+5,77%), Frigoglass (+5,56%), ΕΥΑΘ (+4,46%), Βογιατζόγλου (+4,42%), Περσεύς (+4,31%) και Ιατρικό (+3,98%).