ΑΓΟΡΕΣ

X.A.: Με τράπεζες σε νέα υψηλά 53 μηνών

«Δίπλωσε» η άνοδος με χαμηλό τζίρο στο Χρηματιστήριο - Κεντρική Εικόνα

Με σημαντικές βοήθειες από τον τραπεζικό κλάδο, αλλά και από τις τελικές δημοπρασίες, οι αγοραστές πέτυχαν την πέμπτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον γενικό δείκτη και το κλείσιμό του σε νέα υψηλά 53 μηνών.

Σαφώς πιο επιφυλακτική η εικόνα στα μη τραπεζικά blue chips, αλλά και σε τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, ενώ το τελικό +3,04% του δείκτη των τραπεζών, δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολιών για το ποιος κλάδος οδήγησε τη σημερινή ανοδική κίνηση.

Υπέρ των αγοραστών, συνηγορεί και η τελική εικόνα στο ταμπλό των τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπου το σύνολο των μετοχών των συστημικών τραπεζών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στο υψηλό ημέρας (Alpha Bank +3,64%, Eurobank +1,62%, Εθνική +4,13% και Πειραιώς +2,92%).

Μένοντας στον τραπεζικό κλάδο, στις 2 Αυγούστου προβλέπεται να κατατεθούν οι μη δεσμευτικές προσφορές για το προς πώληση από την Alpha Bank χαρτοφυλάκιο με ενυπόθηκα “κόκκινα” εταιρικά δάνεια, μικτής λογιστικής αξίας 1,8 δισ. ευρώ, τα οποία ανήκουν σε περίπου 1.100 μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τα δάνεια διαθέτουν εξασφαλίσεις επί περίπου 4.000 ακινήτων, εμπορικής αξίας περίπου 1,1 δισ. ευρώ. Οι δεσμευτικές προβλέπεται να κατατεθούν το φθινόπωρο. Στόχος της τράπεζας είναι να υπογραφεί σύμβαση αγοραπωλησίας στο τέταρτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς.

Από το ταμπλό των μη τραπεζικών blue chips, με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι Cenergy Holdings (+0,91%), 3Ε (+0,25%), Ελ. Πετρέλαια (+0,42%), Μotor Oil(+1,61%), Μυτιληναίος (+0,45%) και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Aegean Airlines, Fourli, ΟΤΕ, Σαράντη και TITC.

Από τις μετοχές που υποχώρησαν προς χαμηλότερα επίπεδα τιμών, οι μεγαλύτερες απώλειες για ΔΕΗ (-1,52%), Ελλάκτωρα (-2,80%), ΟΠΑΠ (-1,36%) και Lamda Development (-2,27%).

Πιστωτικά θετική χαρακτηρίζει η Moody’s, την απόφαση της Intralot να πουλήσει το 16,5% της Ελληνικά Λαχεία, εισπράττοντας 20 εκατ. ευρώ. Εκτιμά ότι το αντίτιμο θα αξιοποιηθεί για να στηρίξει τις δραστηριότητές της και να βελτιώσει τη ρευστότητα.

Ο οίκος αξιολόγησης σημειώνει ότι το ποσό θα βοηθήσει την εταιρεία να καλύψει επερχόμενες υποχρεώσεις και υπολογίζει τα μετρητά σε επίπεδο ομίλου σε 130 εκατ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο. Επισημαίνει, παράλληλα, ότι με τη συναλλαγή, η εταιρεία θα απωλέσει το περίπου 1,5 εκατ. ευρώ, που εισέπραττε κάθε χρόνο ως μέρισμα.

Κατά τη Moody’s, σε ό,τι αφορά τη ρευστότητα, η θέση της Ιntralοt είναι αδύναμη. Υπολογίζει ότι οι απαιτήσεις για να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες λειτουργίας ανέρχονται σε 30 εκατ. ευρώ τον μήνα και περιμένει αρνητικό cash flow σε όλο το 2019, παρότι οι κεφαλαιακές δαπάνες είναι σημαντικά χαμηλότερες απ’ ό,τι το 2018.

Τέλος, ο οίκος θεωρεί θετικές εξελίξεις τα δύο νέα συμβόλαια στις ΗΠΑ.

Μένοντας στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, μεταξύ άλλων, διακρίθηκαν θετικά και οιForthnet (+20%), Sato (+16,67%), Attica Bank (+11,75%), Pasal (+19,32%), Ιντερτέκ (+8,57%), Κορδέλλου (+2,67%), Άβαξ (+6,33%), Ελγέκα (+4,90%), Λούλη (+3,05%) Foodlink(+4,50%) και ΕΥΑΘ (+2,67%).