ΕΛΛAΔΑ

Σήμερα η ώρα της τελικής ετυμηγορίας για Κορκονέα για τη δολοφονία Γρηγορόπουλου

Σήμερα η ώρα της τελικής ετυμηγορίας για Κορκονέα για τη δολοφονία Γρηγορόπουλου - Κεντρική Εικόνα

Η ώρα της ετυμηγορίας για τον Επ. Κορκονέα έχει πλέον φτάσει. Σήμερα το μεσημέρι, το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Λαμίας αναμένεται να εκδόσει την απόφασή του για ένα έγκλημα που σημάδεψε μία ολόκληρη γενία. Ήταν 6 Δεκεμβρίου του 2008, όταν ο 15χρονος μαθητής Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος έπεφτε νεκρός από το όπλο του ειδικού φρουρού, στο κέντρο της Αθήνας.

Σχεδόν έντεκα χρόνια μετά και αφού έχουν περάσει περίπου δυόμισι έτη από την ημέρα που ξεκίνησε τις συνεδριάσεις του το δευτεροβάθμιο δικαστήριο, ο Επαμ. Κορκονέας και ο πρώην συνάδελφός του, Β. Σαραλιώτης, θα καθίσουν για τελευταία φορά στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Τακτικοί δικαστές και ένορκοι, έχοντας ήδη μία φορά αναβάλει την έκδοση απόφασης, λόγω και της αιφνίδιας ασθένειας συνηγόρους υπεράσπισης, καλουνται αύριο να αποφανθούν σύμφωνα με το νέο Ποινικό Κώδικα, για το αν ο Επ. Κορκονέας σημάδεψε σε ευθεια βολή και με άμεσο δόλο (οπως καταδικάστηκε πρωτόδικο) πυροβόλησε κατά του Αλεξ. Γρηγορόπουλου, ο οποίος ξεψύχησε στην οδό Τζαβέλα στα χέρια του φίλου του, Νίκου Ρωμανού.

Οι διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, αφού πλέον η από πρόθεση ανθρωποκτονία δεν ισοδυναμεί απαραίτητα με ισόβια κάθειρξη, ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί και η χορήγηση ελαφρυντικού. Το ενδεχόμενο να «σπάσουν» τα ισόβια δεσμά, που του επιβλήθηκαν από το ΜΟΔ Άμφισσας, είναι υπαρκτό για το Επ. Κορκονέα, αφού και ο εισαγγελέας Εφετών, Β. Χανής, ζήτησε τη μετατροπής της κατηγορίας από ανθρωποκτονία με άμεσο δόλο σε αυτή με ενδεχόμενο δόλο. Ο εισαγγελικός λειτουργός σύμφωνα με την αγόρευσή του, αποδέχθηκε ότι ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος έχασε τη ζωή του από εξοστρακισμό, αποδεχόμενος ότι «ο πυροβολισμός από την πλευρά του Κορκονέα δεν ήταν ευθύς αλλά γνώριζε όταν πυροβολούσε ότι μπροστά του βρίσκονταν παιδιά».

Αναφορικά με το Β. Σαραλιώτη, εισηγήθηκε την απαλλαγή του από την κατηγορία της απλής συνέργιας στην ανθρωποκτονία. Ο πρώην ειδικός φρουρός εφόσον καταδικασθεί, θα πρέπει να επιστρέψει στη φυλακή, καθώς του έχει χορηγηθεί αναστολή της εκτέλεσης της ποινής του έως την έφεση και έτσι μέχρι σήμερα έχει εκτίσει μόνο ένα μέρος της πρωτόδικης ποινής του.

«Θα ήθελα κάποια στιγμή να πάρω μια εξήγηση για αυτή την παράνοια που ζω» είχε δηλώσει η Τζίνα Τσαλικιάν, μετά την απολογία του Επ. Κορκονέα στο εφετείο. Η μητέρα του αδικοχαμένου Αλεξ. Γρηγορόπουλου δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο κοινωνικό ενδιαφέρον που έχει ατονίσει μετά την μεταφορά της δίκης στην Άμφισσα και πλέον στην Λαμία, καταλήγοντας: «Ενδιαφέρον δεν είναι οι καταστροφές στο κέντρο της Αθήνας κάθε χρόνο στην επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου. Ενδιαφέρον θα είναι η ικανοποίηση του κοινού περί δικαίου αισθήματος».

Πηγή news247.gr