ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ρεπορτάζ Guardian για τα... τασάκια που φεύγουν από την ρλληνική βουλή

Αναπτυξιακό ν/σ: Απορρίφθηκαν οι ενστάσεις αντισυνταγματικότητας για τα εργασιακά - Κεντρική Εικόνα

«Μέχρι πολύ πρόσφατα, οι Έλληνες βουλευτές δεν το ‘χαν σε τίποτα να ανάψουν τσιγάρο στις επιβλητικές αίθουσες της αθηναϊκής βουλής. Τόσο διαδεδομένη ήταν η συνήθεια που μια πυκνή ομίχλη από καπνό τσιγάρου αιωρούνταν συχνά πάνω από την καφετέρια του κτιρίου, μερικά μέτρα από την αίθουσα όπου κάποτε οι βουλευτές ψήφισαν την απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους χώρους, συμπεριλαμβανομένου του κοινοβουλίου των 300 εδρών», αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian.

«Εννέα χρόνια, δέκα μήνες και 26 μέρες μετά από την ημερομηνία εφαρμογής της απαγόρευσης, οι βουλευτές υποχρεώνονται επιτέλους να συμμορφωθούν με αυτή», συμπληρώνει η αρθρογράφος, αναφερόμενη στην αποφασιστικότητα της νέας κυβέρνησης να επιβάλλει τον αντικαπνιστικό νόμο, μετά από ένα μεγάλο διάστημα κατά το οποίο παρέμενε ανεφάρμοστος.

Το δημοσίευμα, με τίτλο «Εννιά χρόνια μετά, οι Έλληνες βουλευτές συμμορφώνονται με τον δικό τους αντικαπνιστικό νόμο», περιλαμβάνει δηλώσεις από τον Δημήτρη Ταράντσα, ο οποίος εργάζεται εδώ και 18 χρόνια στην καφετέρια της Βουλής. Σύμφωνα με τον κ. Ταράντσα, «τα πράγματα σίγουρα αλλάζουν» αφού «για πρώτη φορά, έχει αρχίσει να εφαρμόζεται ο νόμος». Όπως επισημαίνει ο ίδιος, μέχρι τη Δευτέρα, ακόμα και τα μεταλλικά τασάκια που βρίσκονται στο μοναδικό σημείο όπου επιτρέπεται το κάπνισμα – τον προθάλαμο της καφετέριας – θα τοποθετηθούν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, με ολόκληρο το κτίριο να γίνεται επίσημα «ζώνη μη καπνιστών».

«Λιγότερο από έναν μήνα αφότου ανέλαβε την εξουσία, ο ένθερμος αντικαπνιστής πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι αποφασισμένος να κάνει αυτό που καμία άλλη κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει: Να εφαρμόσει την απαγόρευση που ο Γεώργιος Παπανδρέου, ο εξίσου συνειδητοποιημένος σε θέματα υγείας προκάτοχός του, είχε προσπαθήσει να θέσει σε ισχύ, σχεδόν μία δεκαετία νωρίτερα. Με το 27% του πληθυσμού να καπνίζει καθημερινά, η Ελλάδα βρίσκεται ακόμα στην κορυφή στους πίνακες με τις χώρες καπνιστών της Eurostat, ακόμα κι αν αυτό το ποσοστό εμφανίζει φθίνουσα τάση», εξηγεί το δημοσίευμα.

Όπως επισημαίνει η αρθρογράφος, ελάχιστα μέτρα υπήρξαν τόσο αμφιλεγόμενα – ή ενδεικτικά της έμφυτης τάσης των Ελλήνων να αντιδρούν στην εξουσία – όσο οι επίσημες προσπάθειες να αποκόψουν το συγκεκριμένο έθνος από τον εθισμό του στη νικοτίνη. Μετά τον Παπανδρέου, και μέχρι τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σημειώνει η Guardian, κανένας άλλος ηγέτης δεν έδωσε τόση έμφαση στην ανάγκη να περιοριστεί αυτή η επιβλαβής συνήθεια.