ΕΛΛAΔΑ

H κυβέρνηση θέλει να εντάξει στον «τρομονόμο» τις δράσεις του Ρουβίκωνα

H κυβέρνηση θέλει να εντάξει στον «τρομονόμο» τις δράσεις του Ρουβίκωνα - Κεντρική Εικόνα

Νομοθετική παρέμβαση, με στόχο να περιορίσει τη δράση της αναρχικής ομάδας «Ρουβίκωνας» ετοιμάζει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», ένα από τα σχέδια που έχουν τεθεί στο τραπέζι προβλέπει την προσθήκη διατάξεων στον Ποινικό Κώδικα, έτσι ώστε οι δράσεις του «Ρουβίκωνα» να εμπίπτουν στον αποκαλούμενο «τρομονόμο», το άρθρο δηλαδή 187Α του Ποινικού Κώδικα.

Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Αστυνομικοί και δικηγόροι που ρωτήθηκαν σχετικά εξηγούν ότι σήμερα, το άρθρο 187Α του Ποινικού Κώδικα προβλέπει ότι όποιος διαπράττει σοβαρά εγκλήματα, όπως ανθρωποκτονία, σωματική βλάβη, διακεκριμένη φθορά, εμπρησμό, με σκοπό να εκφοβίσει ένα πληθυσμό ή να καταστρέψει θεμελιώδεις συνταγματικές, πολιτικές, οικονομικές δομές μιας χώρας, τιμωρείται με βαριές ποινές κάθειρξης. Ο νέος «τρομονόμος» πιθανολογείται ότι θα έχει εφαρμογή σε περιπτώσεις ηπιότερων εγκλημάτων (πλημμελήματα) που εμπίπτουν στη σφαίρα του βίαιου ακτιβισμού ή εξτρεμισμού και αγγίζουν τη δράση της αναρχικής ομάδας, όπως η φθορά ξένης περιουσίας και η διατάραξη οικιακής ειρήνης.

Δύο είναι οι κυριότερες αλλαγές που θα επιφέρει η νέα ρύθμιση. Η πρώτη είναι ότι οι επιθέσεις της ομάδας, όπως αυτή στα γραφεία του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων θα διώκονται αυτεπαγγέλτως και χωρίς την υποβολή μηνυτήριας αναφοράς από τα θύματα, για την παραπομπή των δραστών στη Δικαιοσύνη. Σύμφωνα με έμπειρα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., μόνο στο 20% των υποθέσεων τα θύματα έχουν ζητήσει από τα στελέχη της Ασφάλειας την ποινική δίωξη των δραστών. Η δεύτερη είναι ότι για κάθε ενέργεια που θα πραγματοποιείται με τη «σφραγίδα» του «Ρουβίκωνα» θα ασκείται ποινική δίωξη (σ.σ. σε βαθμό πλημμελήματος) σε όλα τα ταυτοποιημένα μέλη της ομάδας.

Το φθινόπωρο του 2017, με αφορμή τις απειλές μελών της ομάδας εις βάρος γιατρού του «Ευαγγελισμού», η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου είχε διατάξει τη συνένωση όλων των δικογραφιών που αφορούσαν τη δράση της οργάνωσης, σε μια προσπάθεια αυστηροποίησης της ποινικής μεταχείρισης των μελών της. Την περασμένη Δευτέρα εξάλλου, αστυνομικοί της υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας συνέλαβαν τον 40χρονο Γιώργο Κ., μέλος της αναρχικής ομάδας, με την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε φθορά ξένης ιδιοκτησίας και της διέγερσης σε διάπραξη εγκλημάτων. Αιτία υπήρξε σχόλιο του 40χρονου στη σελίδα του στο Facebook, μετά την καταδρομική επίθεση με μπογιές που εξαπέλυσε ο «Ρουβίκωνας» στα γραφεία του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ) και τη σύλληψη δύο εκ των συμμετεχόντων στην επίθεση. Κάτι αντίστοιχο είχε γίνει και τον Ιούνιο του 2018, με αφορμή ανάρτηση του 40χρονου στο Διαδίκτυο με επιθετικά σχόλια για την τηλεόραση του ΣΚΑΪ. 

Το απόγευμα της Παρασκευής, η αναρχική ομάδα δημοσίευσε στο Διαδίκτυο κείμενο με τίτλο «Οταν η καταστολή κεντάει». Σε αυτό, με αφορμή τη δίωξη εις βάρος του 40χρονου Γιώργου Κ., τα μέλη της ομάδας κατηγορούν τη Νέα Δημοκρατία για «αντικοινωνική, φιλελεύθερη επίθεση» και καταλήγουν λέγοντας ότι είναι έτοιμα να δώσουν «μια σκληρή και δύσκολη μάχη».