ΑΓΟΡΕΣ

Ανοδικά η Ευρώπη, τραπεζικές πιέσεις στο Χ.Α.

Χ.Α.: Οριακές απώλειες, με κλείσιμο στα υψηλά ημέρας - Κεντρική Εικόνα

Με θετικά πρόσημα και αξιοσημείωτα κέρδη κινούνται οι κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές, παρά τις υφιστάμενες ανησυχίες για τον νέο πρωθυπουργό της Βρετανίας, που θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα εκτός ΕΕ, χωρίς να έχει επιτευχθεί συμφωνία.

Υποστηρικτικά στην ψυχολογία των αγοραστών, δρουν οι προσδοκίες για τις επικείμενες ανακοινώσεις από τις κεντρικές τράπεζες.

Πιο συγκεκριμένα, τόσο η ΕΚΤ όσο και η Fed ενδέχεται να μειώσουν σύντομα τα επιτόκια. Η ΕΚΤ αναμένεται να ανακοινώσεις τις προθέσεις της την Πέμπτη, ενώ η Fed στα τέλη του μήνα.

Ειδικά για την ΕΚΤ, οι επενδυτές ελπίζουν ότι η συνεδρίαση της Πέμπτης θα δώσει πιο ξεκάθαρο μήνυμα για την πιθανολογούμενη επιστροφή της χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής, αν όχι τις λεπτομέρειές της. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι έκανε λόγο τον περασμένο μήνα για νέα χαλάρωση, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο επίμονα χαμηλός πληθωρισμός, ενώ άλλοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ στήριξαν τις δηλώσεις του.

Οικονομολόγοι, που ρωτήθηκαν από το Reuters, αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα αλλάξει την πρόβλεψή της για τη μελλοντική νομισματική πολιτική (forward guidance) στην κατεύθυνση της χαλάρωσης αυτή την εβδομάδα και θα μειώσει το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων τον Σεπτέμβριο.

Η UBS περιμένει ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσει μία μείωση των επιτοκίων κατά 10 μονάδες βάσης (0,1 της ποσοστιαίας μονάδας τον Σεπτέμβριο), μαζί με μία κλιμάκωση των επιτοκίων καταθέσεων, για να ελαφρύνει την πίεση των αρνητικών επιτοκίων στις τράπεζες. Δεν πρέπει, όμως, να αποκλεισθεί μία έκπληξη τον Ιούλιο.

Η Commerzbank αναμένει μία μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 20 μονάδες βάσης την Πέμπτη, ώστε να παραμείνει "σε ρόλο οδηγού".

Ερχόμενοι στο Χ.Α. και ελάχιστα πριν συμπληρωθεί το πρώτο μισό της συνεδρίασης, ο γενικός δείκτης αναλώνεται σε συνεχείς εναλλαγές προσήμων, λόγω των πιέσεων που επιμένουν και σήμερα στον τραπεζικό κλάδο, ενώ σε χαμηλά επίπεδα παραμένει ο τζίρος.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης έχει κινηθεί μεταξύ 869,24 (+0,49%) και 858,14 μονάδων (-0,79%), ενώ ο τζίρος ξεπερνά τα 29 εκατ., από τα οποία τα 2,5 εκατ. αφορούν “πακέτα”.

Από το σύνολο των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τα μεγαλύτερα κέρδη σημειώνουν οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+1,15%), ΔΕΗ (+4,30%), Ελλάκτωρ (+1,77%), Σαράντης (+2,98%) και 3E (+1,25%) και τις μεγαλύτερες απώλειες οι Alpha Bank (-2,07%), Eurobank (-2,14%), Εθνική (-1,03%), LamdaDevelopment (-2,55%) και Jumbo (-1,02%).

Ιδιαίτερα χαμηλό το ενδιαφέρον για τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι πτωτικές μετοχές να είναι διπλάσιες των ανοδικών.

Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, παραμένει ζητούμενο το κλείσιμο του γενικού δείκτη υψηλότερα των 876 μονάδων, σενάριο μάλλον δύσκολο, ενώ κλείσιμο κοντά στα χαμηλά ημέρας, θα επιβαρύνει τεχνική εικόνα και ψυχολογία.