ΑΓΟΡΕΣ

Πάνω από 50 κολοσσοί (και αμερικανικοί) αφήνουν την Κίνα για να αποφύγουν τους δασμούς του Τραμπ

Πάνω από 50 κολοσσοί (και αμερικανικοί) αφήνουν την Κίνα για να αποφύγουν τους δασμούς του Τραμπ - Κεντρική Εικόνα

 

Ο ρυθμός των εταιρειών που μετακινούν την παραγωγή εκτός της Κίνας επιταχύνεται, καθώς περισσότερες από 50 πολυεθνικές εταιρείες από την Apple ως τη Nintendo και την Dell σπεύδουν να ξεφύγουν από τους δασμούς που επιβάλλουν οι ΗΠΑ, σύμφωνα με πληροφορίες της Nikkei.

Ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας κρατάει για περισσότερο από ένα χρόνο με 25% δασμών να έχουν τοποθετηθεί σε 200 δισεκατομμύρια δολάρια κινεζικών αγαθών. Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξακολουθεί να απειλεί να επιβάλει δασμούς σε άλλα 325 δισεκατομμύρια δολάρια αγαθών. Με την κλιμάκωσης της διαμάχης, όλο και περισσότερες εταιρείες ανακοίνωσαν τα σχέδια να αποσύρουν τη παραγωγή από την Κίνα.

Οι Αμερικανοί κατασκευαστές υπολογιστών HP και Dell σχεδιάζονται να μεταφέρουν το 30% της παραγωγής φορητών υπολογιστών τους από την Κίνα προς τη Νοτιοανατολική Ασία, ανέφερε η Nikkei. Η Apple ζήτησε από τους σημαντικότερους προμηθευτές της να εκτιμήσουν τις επιπτώσεις από τη μετακίνηση του 30% – από το 15% σήμερα – της παραγωγής τους ικανότητας από την Κίνα στην Ινδία.

Η Νintendo της Ιαπωνίας πρόκειται επίσης να μεταφέρει μέρος της παραγωγής της κονσόλας παιχνιδιών βίντεο από την Κίνα στο Βιετνάμ, σύμφωνα με τη Nikkei.

Και δεν είναι μόνο ότι οι ξένες εταιρείες ξανασκέφτονται την τοποθεσία παραγωγής τους, αλλά επίσης μια χούφτα κινεζικών εταιρειών εγκαταλείπουν επίσης τη χώρα. Η κινεζική πολυεθνική εταιρία ηλεκτρονικών ειδών TCL μετακινεί την τηλεοπτική της παραγωγή στο Βιετνάμ, ενώ η κινεζική εταιρεία κατασκευής ελαστικών Sailun Tire μεταφέρει τη γραμμή παραγωγής της στην Ταϊλάνδη, ανέφερε η Nikkei.

Η παρατεταμένη εμπορική διαμάχη φαίνεται να έχει επιπτώσεις στην κινεζική οικονομία. Τα στοιχεία της προηγούμενης εβδομάδας έδειξαν ότι η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνθηκε στο 6,2% το δεύτερο τρίμηνο – ο ασθενέστερος ρυθμός σε τουλάχιστον 27 χρόνια.

Ο Τραμπ ισχυρίστηκε ότι η βραδύτερη ανάπτυξη αποτελεί ένδειξη ότι η Κίνα χάνει τον εμπορικό πόλεμο, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει έξοδο εταιρειών.

«Οι δασμοί των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις εταιρείες που επιθυμούν να εγκαταλείψουν την Κίνα σε μη δασμολογημένες χώρες. Χιλιάδες εταιρείες αποχωρούν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Κίνα θέλει να προβεί σε συμφωνία», δήλωσε ο Τραμπ στο Twitter τη Δευτέρα.