ΑΓΟΡΕΣ

Χ.Α.: Προσπαθούν για την υπέρβαση των 860 μονάδων, οι αγοραστές

X.A.: Αντίδρασης συνέχεια, με τράπεζες, 3E και αυξημένο τζίρο - Κεντρική Εικόνα

Παρά την επιφυλακτική εικόνα των ευρωπαϊκών αγορών και τα μικτά πρόσημα των κυριότερων ευρωπαϊκών δεικτών, με απόλυτα οριακές μεταβολές, στο Χ.Α. οι λίγοι αγοραστές δείχνουν σχετικά κινητικότεροι, επιδιώκοντας την επιστροφή και το κλείσιμο του γενικού δείκτη, υψηλότερα των 860 μονάδων.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, οι επενδυτές έχουν στραμμένη την προσοχή τους στα “νέα επεισόδια του σήριαλ” στον εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, μετά τις τελευταίες δηλώσεις Τραμπ, στα εταιρικά αποτελέσματα που είναι προγραμματισμένα να ανακοινωθούν σήμερα, αλλά και τα μάκρο που “βλέπουν το φως της δημοσιότητας”.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι έχουμε πολύ δρόμο ακόμα να διανύσουμε με την Κίνα στο εμπόριο, μπορεί να βάλουμε δασμούς σε επιπλέον αγαθά αξίας $325 δισ., αν θέλουμε” προειδοποίησε ο Τραμπ σε δηλώσεις που έκανε σε κυβερνητική σύσκεψη. Ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ότι “η Κίνα θα έπρεπε να αγοράζει αγροτικά προϊόντα από τις ΗΠΑ, αλλά δεν το κάνει”.

Εν τω μεταξύ, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 1,3% τον Ιούνιο, από 1,2% τον Μάιο. Η πρώτη εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας έκανε λόγο για 1,2%. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με την τελική εκτίμηση της Eurostat, ο ετήσιος πληθωρισμός τον περασμένο μήνα ήταν 1,6%, αμετάβλητος από τον Μάιο.

Η κατασκευαστική παραγωγή τον Μάιο κινήθηκε αρνητικά κατά 0,3%, σε σύγκριση με τον Απρίλιο και στην Ευρωζώνη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Eurostat. Τον Απρίλιο η παραγωγή του κατασκευαστικού τομέα είχε μειωθεί κατά 1,7% στην ευρωζώνη και κατά 1,3% στην ΕΕ.

“H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να αναλάβει δράση, αν χρειαστεί, για να βοηθήσει στην άνοδο του πληθωρισμού προς τον στόχο της, που είναι λίγο κάτω από το 2%”, δήλωσε σήμερα ο Μπενουά Κερέ, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της, πριν από τη συνεδρίαση της τράπεζας την επόμενη εβδομάδα για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής.

Ερχόμενοι στο Χ.Α., η συμπλήρωση του πρώτου μισού της συνεδρίασης, βρήκε τον γενικό δείκτη με οριακά κέρδη, να έχει κινηθεί μεταξύ 853,92 (-0,23%) και 860,44 μονάδων (+0,53%), ενώ ο τζίρος ξεπερνά τα 32 εκατ., από τα οποία τα 9,5 εκατ. αφορούν “πακέτα”.

Στα, μέχρι στιγμής, χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, εκτός από τον χαμηλό τζίρο, το απόλυτα επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον, που αφορά κινήσεις σε σημαντικό αριθμό μετοχών από όλες τις κεφαλαιοποιήσεις.

Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση και όσον αφορά τις μεταβολές, ξεχωρίζουν οι Εθνική (+1,20%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+1,34%), Μυτιληναίος (+1,38%), Lamda Development (+2,65%), Σαράντης (+1,58%),Cenergy Holdings (-1,47%), Fourlis (-1,94%) και Τιτάν (-1,09%). Για την περίπτωση του Τιτάνα, υπενθυμίζεται ότι σήμερα λήγει η περίοδος αποδοχής της δημόσιας πρότασης.

Τα μικρά κέρδη του γενικού δείκτη, ασφαλώς και δεν εξασφαλίζουν το θετικό, τελικό, πρόσημο της συνεδρίασης, όμως θα ήταν μία θετική ένδειξη το κλείσιμο υψηλότερα των 860 μονάδων.