ΑΓΟΡΕΣ

X.A.: Οι επενδυτές αναζητούν τις μετοχές που «έχουν μείνει πίσω»

X.A.: Οι επενδυτές αναζητούν τις μετοχές που «έχουν μείνει πίσω» - Κεντρική Εικόνα

Παρά τις συνεδριάσεις πλάγιας κίνησης και “επιτόπιου βηματισμού”, όσον αφορά τους βασικούς δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστήριου, αλλά και το γεγονός ότι ο τζίρος δείχνει να επιμένει σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα, το ενδιαφέρον παραμένει αμείωτο στο ταμπλό του ελληνικού χρηματιστηρίου και αυτό οφείλεται στην προσπάθεια των ενεργών επενδυτών, να “ανακαλύψουν” τις μετοχές που έχουν υποαποδώσει, με αποτέλεσμα την εναλλαγή στις πρώτες θέσεις των, θετικών, ημερήσιων πρωταγωνιστών.

Παραμένει η επιφυλακτική εικόνα στον τραπεζικό κλάδο, όπως και οι ρευστοποιήσεις για την μετοχή της ΔΕΗ.

Η προσοχή των επενδυτών και στη σημερινή έξοδο της χώρας στις αγορές.

Πιο συγκεκριμένα, ισχυρή ζήτηση κατεγράφη στη δημοπρασία του 7ετους ομολόγου, με τις προσφορές των επενδυτών να υπερβαίνουν τα 12,5 δισ. ευρώ. Η υπερπροσφορά έχει οδηγήσει και σε μείωση της αποτίμησης, με το επιτόκιο να προσδιορίζεται στο 1,9% πλέον, έναντι “ανοίγματος” του βιβλίου στη ζώνη του 2,1% και υποχώρησης του επιτοκίου στο 2% νωρίτερα.

Πηγές εκτιμούν ότι το ποσό που θα αντληθεί θα είναι της τάξης των 2,5 δισ. ευρώ και θα αξιοποιηθεί για την εξαγορά ακριβότερων δανείων.

Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, πάνω από το 70% των προσφορών που υποβλήθηκαν είναι από πραγματικά χρήματα (real money), ενώ η συμμετοχή του σχήματος των αναδόχων στις προσφορές, ανέρχεται στα 430 εκατ. ευρώ.

Ξεκινώντας από το ταμπλό των τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, η τελική εικόνα δείχνει την απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, έστω και αν οι ημερήσιες μεταβολές, στις περισσότερες των περιπτώσεων, ήταν ήπιες (Alpha Bank +0,50%, Eurobank +0,43%, Εθνική +3,51% και Πειραιώς +0,91%).

Μένοντας στον τραπεζικό κλάδο, σε αναβάθμιση του outlook για τις πιστοληπτικές αξιολογήσεις “Caa1” των Alpha Bank, Eurobank και Εθνικής Τράπεζας σε θετικό, από σταθερό προχώρησε η Moody's.

H Moodys εκτιμά ότι η κερδοφορία των τραπεζών από τις βασικές τους δραστηριότητες θα βελτιωθεί τους επόμενους 12-18 μήνες λόγω χαμηλότερου κόστους προβλέψεων, μείωσης λειτουργικών δαπανών και υψηλότερων καθαρών εσόδων από τόκους, καθώς αυξάνονται σταδιακά οι χορηγήσεις. Επίσης, τα τραπεζικά κέρδη θα υποστηριχθούν και από επενδυτικά κέρδη του 2019, εν μέσω μείωσης των spreads των ελληνικών κρατικών ομολόγων που έχουν στα βιβλία τους.

Ο οίκος αναμένει ότι η σταδιακή βελτίωση στα θεμελιώδη μεγέθη των τραπεζών, θα μεταφραστεί σε καλύτερη πρόσβαση στις αγορές και σε υψηλότερες πιστοληπτικές αξιολογήσεις, τους επόμενους 12 - 18 μήνες.

Ερχόμενοι στο ταμπλό των μη τραπεζικών blue chips, η τελική εικόνα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μικτή.

Από τις μετοχές που κινήθηκαν προς υψηλότερα επίπεδα, τα μεγαλύτερα κέρδη γιαViohalco (+1,83%), Cenergy Holdings (+6,38%), Ελλάκτωρα (+1,93%), Μυτιληναίο (+2,16%), ΟΛΠ (+1,82%), Τιτάνα (+5,41%, αύριο λήγει η περίοδος αποδοχής της δημόσιας πρότασης) και Fourli (+2,34%).

Από τις μετοχές που πιέστηκαν προς χαμηλότερα επίπεδα, οι μεγαλύτερες απώλειες για ΔΕΗ (-5,45%), Σαράντη (-1,66%) και Motor Oil (-1,72%).

Ανοίγει ο δρόμος για την κατασκευή έργων ύψους 6 δισ. ευρώ στο μητροπολιτικό πάρκο Ελληνικού-Αγίου Κοσμά, μεταξύ αυτών και των έξι υψηλών κτιρίων, ειδικής αρχιτεκτονικής σχεδίασης, μέγιστου ύψους 200 μ., γνωστά ως τοπόσημα (landmarks) του Ελληνικού.

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ΄ αριθμόν 1305/2019 απόφασή της κρίνει νόμιμο το Προεδρικό Διάταγμα που αφορούσε την “έγκριση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγίου Κοσμά περιφέρειας Αττικής” (έκτασης 6.000 στρεμμάτων) και περιελάμβανε τα παραπάνω έργα.

Παράλληλα οι ανώτατοι δικαστές έκριναν ότι με το επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα δεν παραβιάζονται οι συνταγματικές επιταγές του άρθρου 24 για το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον, που έχει αναχθεί σε συνταγματικά προστατευόμενη αξία, ενώ απέρριψαν τους ισχυρισμούς των προσφευγόντων ότι το σχέδιο επιφέρει υποβάθμιση του περιβάλλοντος και επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης στις όμορες περιοχές.

Ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 847,6 (-0,43%) και 858,49 μονάδων (+0,85%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 855,91 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,54%.

Ο τζίρος στα 58 εκατ., από τα οποία τα 4,1 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις διακρίθηκαν θετικά, μεταξύ άλλων και οιPerformance Technologies (+19,85%), Frigoglass (+11,52%), Τζιρακιάν (+10,10%), ModaBagno (+8,02%), Ιντρακόμ (+8%), ΑΝΕΚ (+6,67%), Τεχνική Ολυμπιακή (+6,25%), Κέκροψ (+4,93%), Αλουμύλ (+5%), Attica Bank (+4,75%) και Ιατρικό (+4,04%).