ΔΙΕΘΝΗ

Ο Σάντσεθ κατηγορεί το Podemos για την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Συνεχίζει τις προσπάθειες για σχηματισμό κυβέρνησης ο Σάντσεθ - Κεντρική Εικόνα

Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της Ισπανίας, ο Σοσιαλιστής Πέδρο Σάντσεθ, κατηγόρησε σήμερα τη ριζοσπαστική αριστερά του Podemos για την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, μία εβδομάδα πριν από την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Αφού ανέλαβε την πρωθυπουργία τον Ιούνιο του 2018 –μετά την πρόταση μομφής σε βάρος του συντηρητικού Μαριάνο Ραχόι– ο Σάντσεθ κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές στα τέλη Απριλίου. Όμως δεν εξασφάλισε απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, αφού το Σοσιαλιστικό κόμμα (PSOE) κατέλαβε μόνο 123 έδρες σε σύνολο 350. Για τον λόγο αυτό χρειάζεται οπωσδήποτε τη στήριξη των 42 βουλευτών του Podemos, αλλά και ορισμένων μικρότερων, τοπικών κομμάτων ώστε να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο στην ψηφοφορία που είναι προγραμματισμένη για τις 23 Ιουλίου.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Cadena Ser, ο Σάντσεθ κατήγγειλε τη "μονομερή διακοπή των διαπραγματεύσεων εκ μέρους του (Πάμπλο) Ιγκλέσιας, του ηγέτη του Podemos. Όπως είπε, αυτό έγινε επειδή η αριστερά οργανώνει μια ψηφοφορία μεταξύ των μελών της για τη στάση που θα πρέπει να τηρήσουν οι βουλευτές του κόμματος στις 23 Ιουλίου. Πρόκειται για "γελοιότητες του Ιγκλέσιας για να δικαιολογήσει το όχι του στην υποψηφιότητά μου για δεύτερη φορά", συνέχισε.

Το Podemos ψήφισε όχι και το 2016, όταν και τότε ο Σάντσεθ προσπάθησε να κερδίσει την πλειοψηφία του κοινοβουλίου για να αναλάβει πρωθυπουργός. Παρά τη στήριξη που του παρείχε το φιλελεύθερο Ciudadanos, δεν τα κατάφερε και το πολιτικό αδιέξοδο οδήγησε στην προκήρυξη βουλευτικών εκλογών, λίγους μήνες αργότερα.

Αυτή τη φορά το Podemos εξαρτά τη στήριξή του από την υπουργοποίηση ορισμένων μελών του. Αρχικά, ο Σάντσεθ είχε αρνηθεί κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όμως την περασμένη εβδομάδα υποχώρησε, προτείνοντας τα μέλη του Podemos που θα υπουργοποιηθούν να αναλάβουν θέσεις με πολύ συγκεκριμένο αντικείμενο. Αλλά ο Ιγκλέσιας, όπως δηλώνει ο Σάντσεθ, αρνήθηκε την προσφορά αυτήν.

Δηλώνοντας "έκπληκτος από τον σκληρό τόνο" του Πέδρο Σάντσεθ, ο Πάμπλο Ετσενίκε, ένα από τα πιο υψηλόβαθμα στελέχη του Podemos, κατηγόρησε με τη σειρά του τους Σοσιαλιστές ότι "ποτέ δεν θέλησαν να διαπραγματευτούν στα σοβαρά έναν κυβερνητικό συνασπισμό. "Εκπλαγήκαμε όταν ακούσαμε τον πρωθυπουργό να λέει ότι οι διαπραγματεύσεις κατέρρευσαν. Από τη δική μας πλευρά, δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο", είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό laSexta.

"Ζητάμε από τον Πέδρο Σάντσεθ να επανέλθει στον διάλογο και τη διαπραγμάτευση. Είμαστε έτοιμοι να καθίσουμε μαζί τους για μια σοβαρή διαπραγμάτευση με στόχο τον σχηματισμό κυβέρνησης", πρόσθεσε.

Σε κάθε περίπτωση, με τη στήριξη ή όχι του Podemos, ο Σάντσεθ φαίνεται ότι δεν θα εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία των 176 ψήφων που χρειάζεται στις 23 Ιουλίου. Δύο ημέρες αργότερα, στις 25, θα οργανωθεί δεύτερη ψηφοφορία, στην οποία του αρκεί η απλή πλειοψηφία. Εξ ου και η έκκλησή του στους φιλελεύθερους του Ciudadanos και στο κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα (PP) να τον διευκολύνουν απέχοντας. Κάτι που τα δύο αυτά κόμματα αρνούνται να κάνουν.

Ο Σάντσεθ θέλει να αποφύγει πάση θυσία να εξαρτηθεί η εκλογή του από την αποχή των Καταλανών αυτονομιστών βουλευτών. Η κεντροδεξιά τον κατηγορεί ήδη ότι είναι όμηρος τον αυτονομιστών που τον στήριξαν για να αναλάβει την πρωθυπουργία τον Ιούνιο του 2018.

Αν δεν βρεθεί λύση στο αδιέξοδο, η Ισπανία θα οδηγεί και πάλι σε εκλογές. Το Σύνταγμα προβλέπει τη διάλυση του κοινοβουλίου αν δεν έχει εκλεγεί πρωθυπουργός δύο μήνες μετά την πρώτη ψηφοφορία στο κοινοβούλιο – στη συγκεκριμένη περίπτωση, δύο μήνες μετά την 23η Ιουλίου. Αν προκηρυχθούν τελικά βουλευτικές εκλογές, θα είναι οι τέταρτες μέσα σε διάστημα τεσσάρων ετών.