ΑΓΟΡΕΣ

X.A.: Άντεξαν οι 850 μονάδες, συνεχίζει να προβληματίζει η εικόνα της αγοράς

X.A.: Επιβεβαιώθηκε η έλλειψη δυναμικής στην αγορά - Κεντρική Εικόνα

Σε μία συνεδρίαση, όπου στο μεγαλύτερο κομμάτι των συναλλαγών τον πρώτο λόγο τον είχαν οι πωλητές, μπορεί το ψυχολογικό όριο των 850 μονάδων, σε επίπεδο γενικού δείκτη, να άντεξε για μία ακόμα συνεδρίαση, όμως η μεγάλη εικόνα της αγοράς συνεχίζει να προβληματίζει.

Αιτία η εικόνα κόπωσης για τις περισσότερες μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ, ανάλογα με το γενικότερο κλίμα, θα συνεχίσει να αυξομειώνεται το ενδιαφέρον, για τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Ξεκινώντας τη σημερινή αναφορά από το ταμπλό των τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, μπορεί να αποφεύχθηκε το κλείσιμο κοντά στα χαμηλά ημέρας, όμως η τελική εικόνα και σήμερα, δίνει συγκριτικό πλεονέκτημα, στην πλευρά των πωλητών (Alpha Bank +0,31%, Eurobank -0,31%, Εθνική -0,09% και Πειραιώς -3,85%).

Μένοντας στον τραπεζικό κλάδο, αμφότερα τα σχέδια για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων πιστωτικών ανοιγμάτων (NPEs) επιδιώκει να νομοθετήσει η κυβέρνηση, καθώς έχει, όπως όλα δείχνουν, το “πράσινο φως” από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό και τους θεσμούς να γίνει ότι είναι απαραίτητο, προκειμένου οι εγχώριες τράπεζες να επανέλθουν στην κανονικότητα.

Το κλίμα στις Βρυξέλλες ήταν και παραμένει θετικό για την προώθηση και των δύο σχεδίων υποβοήθησης της προσπάθειας των τραπεζών, να μειώσουν γρήγορα τα NPEs σε μονοψήφια ποσοστά ως το τέλος του 2021.

Εν τω μεταξύ, στην έκδοση 7ετους ομολόγου προχωρά ο ΟΔΔΗΧ και για τον σκοπό αυτό έδωσε ήδη εντολή σε BofA Merrill Lynch, Deutsche Bank, Morgan Stanley, Nomura και Société Générale να προχωρήσουν στις διαδικασίες.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, “η διαδικασία θα ξεκινήσει ‘στο κοντινό μέλλον’ και εξαρτάται από τις συνθήκες στις αγορές”. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το βιβλίο θα ανοίξει αύριο Τρίτη και στόχος είναι ένα επιτόκιο στη ζώνη του 1,8%.

Εν τω μεταξύ, ημερίδα για επενδυτές και αναλυτές στο Λονδίνο, πραγματοποίησε σήμερα η Τράπεζα Πειραιώς. Πρόκειται για μια νέα πρωτοβουλία της Τράπεζας που έχει ως στόχο να την επαναλαμβάνει κάθε έξι μήνες περίπου, δίνοντας “χρώμα” στην αγορά, για όλες τις τάσεις και εξελίξεις σχετικά με την οικονομία και τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο.

Η παρουσίαση που έκαναν ο Διευθύνων Σύμβουλος Χρήστος Μεγάλου και τα στελέχη της Τράπεζας, διήρκεσε περίπου 3 ώρες και περιελάμβανε αναφορά στους στρατηγικούς στόχους της Τράπεζας, τις τελευταίες επιχειρηματικές εξελίξεις, την πορεία τόσο των NPEs όσο και των “υγιών” δανείων, τις εκτιμήσεις για τα βασικά στοιχεία αποτελεσμάτων και μεγεθών ισολογισμού, καθώς και το περιθώριο βελτίωσης που αναμένεται να προκύψει σε μια ευνοϊκότερη εξέλιξη του μακροοικονομικού περιβάλλοντος.

Όπως σημειώνουν πηγές της τράπεζας “στην ημερίδα υπήρχε σημαντική εκπροσώπηση από επενδυτικούς οίκους και διαχειριστές κεφαλαίων, που έχουν τοποθετηθεί τόσο στη μετοχή όσο και στο ομόλογο Τier II της Τράπεζας, καθώς και από όλους σχεδόν τους αναλυτές που καλύπτουν τη μετοχή της Τράπεζας από το Λονδίνο”.

Ερχόμενοι στο ταμπλό των μη τραπεζικών blue chips, με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι ΟΠΑΠ (+0,26%), ΑΔΜΗΕ (+1,23%), Σαράντης (+1,35%), Lamda Development (+1,28%), Jumbo (+1,19%) και αμετάβλητος ο τίτλος του ΟΤΕ.  

Αξίζει υπενθύμισης ότι από σήμερα, εισήχθησαν  προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι 2.623.443 νέες μετοχές του ΟΠΑΠ, οι οποίες προέκυψαν από την άσκηση δικαιώματος επανεπένδυσης μερίσματος χρήσεως 2018, από 2.684 μετόχους συνολικά, με τιμή διάθεσης μετοχής €9,56016. Από την ίδια ημερομηνία, το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της εταιρείας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών ανέρχεται σε 321.623.443.

Από την άλλη, η ΔΕΗ (-2,40%) ανακοίνωσε ότι μέχρι τις 12 το μεσημέρι σήμερα, προθεσμία υποβολής προσφορών για την αποεπένδυση των Λιγνιτικών Μονάδων, δεν κατατέθηκε καμιά προσφορά.

Όπως αναφέρει η ΔΕΗ, “θα ακολουθήσει ενημέρωση στο Διοικητικό Συμβούλιο της Επιχείρησης την Πέμπτη 18 Ιουλίου 2019, προκειμένου ο διαγωνισμός να κηρυχθεί άγονος”.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, αξιοσημείωτα κέρδη με σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές, κατόρθωσαν να συνδυάσουν οι Fieratex (+18,05%), Performance Technologies(+16,96%), Λανακάμ (+17,99%), Καραμολέγκος (+9,23%), Μύλοι Λούλη (+5,52%), InformΛύκος (+8,87%), Τεχνική Ολυμπιακή (+4,19%), Ιατρικό (+3,72%), BriQ (+3,54%), Profile(+3,78%), Ιντρακάτ (+3,60%) και Άβαξ (+3,84%).

Ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 863,13 (+0,56%) και 840,42 μονάδων (-2,09%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 851,28 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,82%.

Ο τζίρος στα 54 εκατ., από τα οποία τα 7,4 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.