ΔΙΕΘΝΗ

Σάντσεθ: Απέτυχαν οι διαπραγματεύσεις με τους Podemos

Σάντσεθ: Απέτυχαν οι διαπραγματεύσεις με τους Podemos - Κεντρική Εικόνα

Την αποτυχία των διαπραγματεύσεων μεταξύ των Σοσιαλιστών και των Podemos ανακοίνωσε από ραδιοφώνου ο Ισπανός εντολοδόχος πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος υποστήριξε ότι Πάμπλο Ιγκλέσιας απέρριψε την πρότασή του για σχηματισμό κυβέρνησης, με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων του αριστερού κόμματος, αλλά «χωρίς πολιτικό προφίλ».

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ομίλου SER, ο Πέδρο Σάντσεθ είπε ότι επί της ουσίας επήλθε ρήξη στις διαπραγματεύσεις με τους Podemos, διότι ο ηγέτης τους, Πάμπλο Ιγκλέσιας, απέρριψε την «ενσωμάτωση στην κυβέρνηση προσώπων που θα εγκρίνουν οι Podemos». Επίσης χαρακτήρισε «μασκαράτα» την απόφαση του Ιγκλέσιας να θέσει την πρόταση των Σοσιαλιστών στη βάση του κόμματος.

Όπως είπε ο Ισπανός πρωθυπουργός, «είναι η πρώτη φορά μέσα σε 40 χρόνια που πρωθυπουργός κάνει τέτοιου είδους πρόταση και παίρνει μια τόσο ανόητη απάντηση», ενώ εκτίμησε ότι πλέον προφανής στόχος του Ιγκλέσιας είναι η καταψήφιση της κυβέρνησης, κατηγορώντας τον για «σύμπλευση» με το ακροδεξιό Vox, που κάνει το ίδιο.

Όπως είπε, ο Πάμπλο Ιγκλέσιας «αναζητεί ένα επιχείρημα, μια πρόφαση, για καταψηφίσει στην πρόταση ψήφου εμπιστοσύνης», η οποία αναμένεται να υποβληθεί στο κοινοβούλιο εντός του Ιουλίου.

Δεδηλωμένη πρόθεση των Σοσιαλιστών ήταν να σχηματίσουν κυβέρνηση μειοψηφίας, η οποία όμως θα έχει τη στήριξη των Podemos, χωρίς όμως να σχηματιστεί κυβερνητικός συνασπισμός. Ο Πέδρο Σάντσεθ έχει υποστηρίξει ότι αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει «μεγάλες δυσλειτουργίες σε βασικά ζητήματα», όπως η Καταλονία.

Ωστόσο πρότεινε στον Πάμπλο Ιγκλέσιας να δεχθεί τη δημιουργία κοινών επιτροπών διαπραγμάτευσης και να βάλει ως επικεφαλής κρατικών οργανισμών πρόσωπα ανεξάρτητα πολιτικά (δηλαδή όχι κομματικά στελέχη), τα οποία όμως να επιλέξουν οι Podemos.

Η απάντηση του Πάμπλο Ιγκλέσιας ήταν ότι θα θέσει το θέμα στη βάση του κόμματος, το οποίο συζήτησε την πρόταση επί δύο ημέρες (Πέμπτη και Παρασκευή), που σύμφωνα με τον Πέδρο Σάντσεθ αποφάσισε να απορρίψει την πρόταση.

Η κρίση στις σχέσεις των δύο κομμάτων εντείνεται το τελευταίο διάστημα, με τους Podemos από την πλευρά του να κατηγορούν τον Σάντσεθ ότι ουσιαστικά επιθυμεί και επιδιώκει να ξαναβάλει τη χώρα σε εκλογική διαδικασία, καθώς οι δημοσκοπήσεις -αλλά και τα καλά αποτελέσματα στις ευρωεκλογές, δείχνουν ενίσχυση των Σοσιαλιστών η οποία θα μπορούσε να τους εξασφαλίσει ακόμη και 20 επιπλέον έδρες στο Κοινοβούλιο.