ΑΓΟΡΕΣ

Χ.Α.: Αναμονή, μέχρι την επόμενη, μη προεξοφλημένη, είδηση

Χ.Α.: Διερευνητικές κινήσεις, πέριξ των 860 μονάδων        - Κεντρική Εικόνα

Με μικτά πρόσημα και οριακές μεταβολές, ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση της Παρασκευής, οι κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές.

Οριακά χαμηλότερα έκλεισαν τα χρηματιστήρια σε Λονδίνο και Φρανκφούρτη. Άνοδος για τους δείκτες σε Παρίσι και Μιλάνο, με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στα μάκρο στην Ευρωζώνη και στις εταιρικές ειδήσεις.

Ο δείκτης EuroStoxx 600 ενισχύθηκε μόλις 0,04%, στις 386 μονάδες.

Σε ανοδική τροχιά παρέμεινε η Wall Street στον απόηχο της διήμερης κατάθεσης του επικεφαλής της Fed, Τζέρομ Πάουελ στο Κογκρέσο.

Σύμφωνα με ξένους διαχειριστές, “το NYSE έχει στρέψει την προσοχή του στις προσδοκίες για τις επόμενες κινήσεις της Fed. Οι κίνδυνοι είναι ξεκάθαροι. Αν η Fed διαψεύσει τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων, τότε η αγορά θα πέσει”.

Στη συνεδρίαση της Παρασκευής, o Dow Jones ενισχύθηκε 0,90% στις 27.332,03 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,46% στις 3.013,17 και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,59% στις 8.244,15 μονάδες.

Και οι τρεις δείκτες έκλεισαν σε νέα ιστορικά υψηλά.

Σε εβδομαδιαία βάση, ο Dow Jones και ο S&P 500 σημείωσαν άνοδο 1,3% και 0,6%, αντίστοιχα, ενώ ο Nasdaq κέρδισε 0,9%.

Με απόλυτα οριακά κέρδη, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση της Παρασκευής το πετρέλαιο.

Το αμερικανικό αργό τύπου WTI, παράδοσης Αυγούστου, ενισχύθηκε ελαφρώς κατά 0,02% και έκλεισε στα 60,21 δολάρια το βαρέλι, στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Σε επίπεδο εβδομάδας κατέγραψε άνοδο κατά 4,7%.

Το αργό τύπου brent, παράδοσης Σεπτεμβρίου, ενισχύθηκε κατά 0,20%, στα 66,72 δολάρια το βαρέλι, με την τιμή σε εβδομαδιαία βάση να σημειώνει άνοδο κατά 3,9%.

Ανοδικά κινήθηκαν την Παρασκευή τα futures του χρυσού.

Ο χρυσός παράδοσης Αυγούστου σημείωσε άνοδο 0,39%, για να κλείσει στα 1.412,20 δολάρια ανά ουγκιά, κερδίζοντας, περίπου, 0,9% μέσα στη βδομάδα.

Με απώλειες ολοκληρώθηκε η πρώτη μετεκλογική εβδομάδα στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τις τραπεζικές μετοχές και την ΔΕΗ να παραμένουν πρώτες επιλογές των εν δυνάμει πωλητών.

Ο γενικός δείκτης σημείωσε εβδομαδιαίες απώλειες 4,06% και ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών, απώλειες 12,09%.

Διατήρηση της μεταβλητότητας βλέπουν οι περισσότεροι αναλυτές, παρά τα συνεχιζόμενα ρεκόρ στην Wall Street, με το βλέμμα να παραμένει στραμμένο στις μετοχές που πιέζονται στις τελευταίες συνεδριάσεις, δηλαδή Τράπεζες και ΔΕΗ. Εκτιμάται ότι θα συνεχιστούν οι επιλεκτικές τοποθετήσεις σε μη τραπεζικές μετοχές, από όλο το εύρος των κεφαλαιοποιήσεων, όπως και η αναζήτηση τίτλων που έχουν υποαποδώσει, σε σχέση με τους βασικούς δείκτες.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, “αν υπάρξουν ειδήσεις, που δεν θα θεωρούνται προεξοφλημένες από το εξάμηνο ανοδικό κύμα, οι 900 μονάδες για τον γενικό δείκτη και οι 2250 μονάδες για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, μπορούν να αποτελέσουν στόχους για τους αγοραστές. Σε άλλη περίπτωση, θα συνεχίζουν να δείχνουν δυσκολοκατάβλητες,

Σε αυτό το σενάριο, οι επενδυτές, σταδιακά, θα αρχίσουν να επαναπροσδιορίζουν τη στάση τους για τις μετοχές και να γίνονται πιο επιλεκτικοί, καθώς το Χ.Α. έχει ενισχυθεί από την αρχή του έτους κατά 40%, με την συσσώρευση – διολίσθηση να είναι το πιθανότερο σενάριο”.

Σύμφωνα με την Beta Sec. “οι προγραμματικές δηλώσεις αναμένεται να κυριαρχήσουν, όσο θα πλησιάζουμε στην ψήφισή τους, στο οικονομικό προσκήνιο. Η Βουλή επανεκκινεί στις 17 Ιουλίου και όπως φαίνεται θα υπάρξουν άμεσα νομοσχέδια για την ΔΕΗ, το Ελληνικό και την φορολογία, που θα περιέχονται στις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης. Η συζήτηση θα ξεκινήσει στις 20 Ιουλίου και θα ολοκληρωθεί στις 21 Ιουλίου με την ψήφο εμπιστοσύνης. Στις 17 Ιουλίου αναμένεται και η επίσκεψη του ευρωπαίου επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί, αρμόδιου για τα δημοσιονομικά θέματα, όπου θα συζητηθούν οι φορολογικές ελαφρύνσεις και τα μέτρα εξοικονομήσεων, που θα προταθούν από την ελληνική πλευρά. Από την στάση των ευρωπαίων θα εξαρτηθεί και ο χρόνος εφαρμογής των νέων φορολογικών ελαφρύνσεων. Σε παράλληλο χρόνο φαίνεται ότι θα τρέξει η νέα έκδοση ελληνικού ομολόγου 7ετους διάρκειας, καθώς οι συνθήκες μπορούν να θεωρηθούν άριστες, δεδομένης της μεγάλης επιτυχίας που παρατηρήθηκε στην έκδοση του ομολόγου της Εθνικής τράπεζας, αλλά και της σημαντικής αποκλιμάκωσης των επιτοκίων στα τρίμηνα και εξάμηνα έντοκα. Την Τετάρτη 17 Ιουλίου λήγει η δημόσια πρόταση της Τιτάν για τις κοινές και προνομιούχες μετοχές. Το αποτέλεσμα της πρότασης θα ανακοινωθεί την επόμενη ημέρα και αν οι μέτοχοι της TCI έχουν συγκεντρώσει ποσοστό αποδοχής στις κοινές μετοχές άνω του 75%, ανοίγει ο δρόμος για την παράλληλη εισαγωγή της μετοχής στο Euronext.

Την Παρασκευή 20 Ιουλίου λήγουν οι σειρές Παραγώγων σε δείκτες για το μήνα Ιούλιο. Στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι δημοσιεύσεις του εξαμήνου ξεκινούν στο τέλος του μήνα, ωστόσο στις ΗΠΑ από την ερχόμενη εβδομάδα πυκνώνουν οι ανακοινώσεις από τις εταιρείες που έχουν υψηλό ειδικό βάρος στο δείκτη. Στις κυριότερες από αυτές επισημαίνονται: την Δευτέρα (15/7) ανακοινώνει η Citigroup, την Τρίτη (16/7) οι JP Morgan, Wells Fargo, Goldman Sachs,Johnson & Johnson την Τετάρτη (17/7) οι Alcoa, Ebay, Bank of America, Netflix την Πέμπτη (18/7) οι Morgan Stanley, Philip Morris και τέλος την Παρασκευή (19/7) oι American Expressκαι BlackRock”.

Περαιτέρω ευελιξία στην αγορά εργασίας και ενίσχυση του ανταγωνισμού συνιστά στην Ελλάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεση του άρθρου 4, στην οποία εξετάζει τις πολιτικές που εφαρμόζονται στην ευρωζώνη.

Το ΔΝΤ υπογραμμίζει ότι προτεραιότητες για την Ελλάδα είναι η ενίσχυση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας, η βελτίωση των συνθηκών ανταγωνισμού στις αγορές υπηρεσιών και προϊόντων και η περαιτέρω βελτίωση στο επιχειρηματικό περιβάλλον.

Εν τω μεταξύ “αρχές, ή μέσα Αυγούστου θα έχουν εκδοθεί οι απαιτούμενες Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, για την επένδυση στο Ελληνικό” επισήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

Να σημειωθεί ότι από Δευτέρα, εισάγονται προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι 2.623.443 νέες μετοχές του ΟΠΑΠ, οι οποίες προέκυψαν από την άσκηση δικαιώματος επανεπένδυσης μερίσματος χρήσεως 2018, από 2.684 μετόχους συνολικά, με τιμή διάθεσης μετοχής €9,56016. Από την ίδια ημερομηνία, το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της εταιρείας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών ανέρχεται σε 321.623.443.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, συνεχίζουν να παρουσιάζουν ενδιαφέρον, μεταξύ άλλων και οι Τζιρακιάν, Κέκροψ, Ιατρικό, ΕΚΤΕΡ, Ιντρακάτ, Κρι Κρι, Άβαξ, Πλαστικά Κρήτης, Ιντερτέκ, Profile κ.λ.π.