ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Έλληνας startupper... απογειώνει τα βαν της Μερσεντές! (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Έλληνας startupper... απογειώνει τα βαν της Μερσεντές! (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ) - Κεντρική Εικόνα

Η αυτοκινητοβιομηχανία Mercedes-Benz Vans και η ελληνική startup εταιρεία Matternet δημιούργησαν ένα πρότυπο αυτοκίνητο, με την ονομασία Vision Van, το οποίο θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο διανέμονται μικρά πακέτα σε μικρές αποστάσεις.

Η οροφή του Vision Van λειτουργεί ως μικρό... ελικοδρόμιο για να απογειώνονται και να προσγειώνονται τα νέα drones της Matternet, Μatternet M2. Πρόκειται για αυτόνομες ιπτάμενες συσκευές που μπορούν να σηκώνουν και να μεταφέρουν εναέρια δέματα βάρους έως 20 κιλών σε απόσταση έως και 12 μίλια με μία φόρτιση μπαταρίας σε πραγματικές συνθήκες λειτουργίας.

Έχουν σχεδιαστεί κατά τέτοιον τρόπο ώστε να φορτώνουν το επόμενο φορτίο τους και να αλλάζουν μπαταρίες χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση.

Η συνεργασία της Matternet με την Mercedes-Benz Vans γίνεται εν κινήσει μέσω συστημάτων που βασίζονται στο cloud, έτσι ώστε τα αντικείμενα που βρίσκονται μέσα στο βαν να φορτώνονται στο drone, αυτόματα, μέσω λογισμικού και με τη βοήθεια ρομποτικού συστήματος ραφιών που έχει εγκατασταθεί στο εσωτερικό του βαν.

Η Matternet είναι παιδί του Ανδρέα Ραπτόπουλου, ελληνικής καταγωγής , ο οποίος με την startup εταιρεία του μέσα σε πέντε χρόνια (από τον Δεκέμβριο του 2011) έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση 9,5 εκατ. δολαρίων, ενώ στόχος της είναι τα 11 εκατ. δολάρια. Τα drones της Matternet εκτός της Mercedes-Benz μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά φαρμάκων και ιατρικών αποτελεσμάτων. Τον Μάρτιο η UNICEF και η κυβέρνηση του Μαλάουι ανακοίνωσαν ότι συνεργάζονται με την Matternet για την χρήση drones που θα μεταφέρουν τα αποτελέσματα τεστ για τον ιό HIV.