ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παππάς: Πρώτα άνοιγμα στην κοινωνία και μετά συνέδριο

Παππάς: Πρώτα άνοιγμα στην κοινωνία και μετά συνέδριο - Κεντρική Εικόνα

Ο τέως υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, μιλάει στην «Εφημερίδα των Συντακτών» εγκαινιάζοντας τον διάλογο της σύγκλισης Αριστεράς και Κεντροαριστεράς και τάσσεται υπέρ του ανοίγματος του ΣΥΡΙΖΑ, στέλνοντας το μήνυμα πως το κόμμα προχώρησε μπροστά μόνο όπου και όταν εφάρμοσε τις ιδέες του.

Η εποχή των μνημονίων διαμόρφωσε μια νέα πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, η οποία πήρε πιο σαφή και αποκρυσταλλωμένα χαρακτηριστικά στις τελευταίες εκλογές. Ενας νέος διπολισμός έκανε την εμφάνισή του, ο οποίος δεν εξαντλείται στη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο διπολισμός αυτός έχει στοιχεία από το παρελθόν, αλλά δεν μπορεί να θεωρηθεί αντιγραφή άλλων εποχών.

Ποια θα είναι η Αριστερά και η Κεντροαριστερά στη νέα, μεταμνημονιακή εποχή; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά και οι κοινωνικές αναφορές τους; Πρόκειται για ένα ζήτημα που θα απασχολήσει για πολύ καιρό τις πολιτικές δυνάμεις και την κοινωνία. Ομως τα μεγάλα ζητήματα της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς απασχολούν όλες τις προοδευτικές δυνάμεις και στην Ευρώπη. Το μεγάλο διακύβευμα είναι ποια στρατηγική αναζητούν, διαμορφώνουν ή σχεδιάζουν για το σήμερα και το αύριο η Αριστερά και η Κεντροαριστερά τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.