ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Έσπασε το "φράγμα" των 3.000 μονάδων ο S&P 500

Wall Street: Έσπασε το "φράγμα" των 3.000 μονάδων ο S&P 500 - Κεντρική Εικόνα

Μετά τον Dow Jones, που ξεπέρασε χτες τις 27.000 μονάδες, σήμερα και ο S&P 500, κάνοντας νέο ανοδικό ρεκόρ, τερμάτισε - για πρώτη φορά στην ιστορία - πάνω από τις 3.000 μονάδες, με το επενδυτικό κλίμα να οδηγεί τη Wall Street σε κερδοφόρα συνεδρίαση. 

Καταλυτικό ρόλο στην ευφορία των επενδυτών έπαιξε η κατάθεση, ενώπιον του Κογκρέσου, του διοικητή της Fed, Jerome Powell, την Τετάρτη και την Πέμπτη, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για πιθανή μείωση των επιτοκίων στα τέλη Ιουλίου. Την δεύτερη ημέρα της κατάθεσής του, ο Powell ανέφερε ότι η αμερικανική οικονομία "βρίσκεται σε πολύ καλό σημείο". Τα σχόλια του προέδρου της Fed θεωρείται ότι επιβεβαιώνουν τις προσδοκίες για μια μείωση του βασικού επιτοκίου ομοσπονδιακών κεφαλαίων στη συνεδρίαση της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της Fed στις 30 και 31 Ιουλίου.

Ο βιομηχανικός Dow Jones σημείωσε κέρδη 0,90% ή 243,95 μονάδων, κλείνοντας στις 27.332 μονάδες, σημειώνοντας φυσικά νέο ρεκόρ. Χθες σημείωσε άνοδο 227 μονάδων, ξεπερνώντας για πρώτη φορά στην ιστορία του τις 27.000 μονάδες, καλύπτοντας μία "απόσταση" 1.000 μονάδων από τον Ιανουάριο του 2018, όταν είχε ξεπεράσει τις 26.000 μονάδες. Η μετοχή της Microsoft ήταν εκείνη με την καλύτερη απόδοση από τότε, κερδίζοντας περίπου 50%, ενώ στην άνοδο έχουν συμβάλει επίσης οι Visa, Cisco Systems and Nike. 

Σε επίπεδα ρεκόρ έκλεισε χθες και ο γενικός S&P 500, που τερμάτισε τις συναλλαγές μια "ανάσα" από τις 3.000 μονάδες. Σήμερα κινήθηκε ανοδικά, και έκλεισε καταγράφοντας κέρδη της τάξης του 0,46%, ή 13,86 μονάδων, κλείνοντας στις 3013 μονάδες, που αποτελεί νέο ρεκόρ.

Ο τεχνολογικός Nasdaq, παρά το γεγονός ότι χτες, μετά το "επιθετικό" tweet του Τραμπ κατά της Κίνας, μπήκε σε καθοδική τροχιά, σήμερα ακολούθησε το γενικότερο κλίμα και κατέγραψε κέρδη 0,59%, ή 48,10 μονάδων, που το βρήκαν στις 8.244 μονάδες στο κλείσιμο της συνεδρίασης.

Σε εβδομαδιαία βάση, ο Dow Jones και ο S&P 500 σημείωσαν άνοδο 1,3% και 0,6%, αντίστοιχα, ενώ ο Nasdaq "κέρδισε" 0,9%.

Την ίδια ώρα το δεκαετές ομόλογο των ΗΠΑ έκλεισε με πτώση 1,6 μονάδας βάσης στο 2,106% κάτι που έφερε το εβδομαδιαίο ποσοστό μείωσής του στις 6,2 μονάδες βάσης, το μεγαλύτερο εδώ και τρεις μήνες.

Σε εταιρικά νέα, οι μετοχές της Illumina Inc. κατρακύλησαν 16,12%, αφότου η εταιρεία αναθεώρησε της προβλέψεις της για το δεύτερο τρίμηνο, λέγοντας ότι αναμένει τα κέρδη της να είναι 50 εκατ. δολάρια λιγότερα από όσα υπολόγιζε, αλλά και από όσο περίμεναν οι αναλυτές.

Αντίθετα, οι μετοχές της Milacron Holdings Corp. εκτοξεύθηκαν 23,80%, αφότου η Hillenbrand Inc. ανακοίνωσε πως πρόκειται να αγοράσει την εταιρεία με μία συμφωνία που περιλαμβάνει 2 δισ. δολάρια μετρητά, αλλά και μετοχές.

Η μετοχή της Facebook κατέγραψε κέρδη 1,81% και αναμένεται ότι θα βρίσκεται υπό παρακολούθηση από τους επενδυτές, ιδίως μετά την κριτική που άσκησε στο Twitter, ο Ντόναλντ Τραμπ, σχετικά με το πρότζεκτ για το κρυπτονόμισμα Libra. Η ομοσπονδιακή επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ ενέκρινε, σύμφωνα με την Wall Street Journal, συμβιβασμό με την εταιρεία για επιβολή προστίμου 5 δισ. δολ., σχετικά με τις παραβιάσεις εκ μέρους της κανόνων σχετικών με την ιδιωτικότητα των χρηστών.

Στο μεταξύ, μικρή -και απροσδόκητη- άνοδο σημείωσαν οι τιμές παραγωγού τον Ιούνιο στις ΗΠΑ, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις για υποτονικό πληθωρισμό. Οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν κατά 0,1%, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας. Σε ετήσια βάση, αυξήθηκαν 1,7%. Πρόκειται για τη μικρότερη άνοδο από τον Ιανουάριο του 2017. Η κίνηση του σχετικού δείκτη, όπως φάνηκε, δεν επηρέασε το επενδυτικό κλίμα.