ΑΓΟΡΕΣ
Χ.Α.: Έδειξε ότι μπορεί και χωρίς τις Τράπεζες

Παρά την ανάδυση από τα χαμηλά ημέρας και το τελικό κλείσιμο του τίτλου της Alpha Bank με ημερήσια κέρδη 2,02%, η έλλειψη βοηθειών από τις άλλες τρεις μετοχές των συστημικών τραπεζών, είχαν σαν αποτέλεσμα ο τραπεζικός δείκτης να ολοκληρώσει την συνεδρίαση με οριακές απώλειες 0,02% και να συμπληρώσει και τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, με τις αθροιστικές απώλειες να φθάνουν στο 7,22%.
Πιο συγκεκριμένα ο τίτλος της Eurobank ολοκλήρωσε την συνεδρίαση αμετάβλητος, ενώ οι Εθνική (-0,66%) και Πειραιώς (-4,14%) επέστρεψαν χαμηλότερα από τις τιμές των πρόσφατων Α.Μ.Κ. (0,30 ευρώ).
Παρά ταύτα ο γενικός δείκτης ολοκλήρωσε την συνεδρίαση αρκετά κοντά στα υψηλά ημέρας και με θετικό πρόσημο, καθώς συνεχίστηκαν οι αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων και οι επιλεκτικές τοποθετήσεις σε μη τραπεζικές μετοχές του FTSE25, όπου ξεχώρισαν οι ΔΕΗ (+5,71%), Μέτκα (+5,83%), Jumbo (+3,01%) και Folli Follie Group (+3,14%), ενώ αντίθετα προβλημάτισαν οι ΟΤΕ (-2,43%) και Coca - Cola HBC (-1,97%) που κινήθηκαν μόνιμα με αρνητικό πρόσημο.
Δεν υπάρχει αμφιβολία πως συνεχίζεται η προσπάθεια μη υποχώρησης του δείκτη χαμηλότερα των 640 μονάδων και ει δυνατόν η υπέρβαση των 650 μονάδων, κάτι που θα βάλει σε δεύτερες σκέψεις τα χαρτοφυλάκια που παραμένουν εκτός Αγοράς.
Κρίσιμη για την βραχυπρόθεσμη τάση, τόσο στις διεθνείς αγορές, όσο και στο Χ.Α. κρίνεται η αυριανή ημέρα, όπου η Janet Yellen θα παραστεί και θα μιλήσει σε μια εκδήλωση που διοργανώνει το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και αυτό το τελευταίο πιθανόν να επηρεάσει σημαντικά την πορεία των Αγορών κατά τις πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας.
Επόμενη καταλυτική ημερομηνία θεωρείται η 2α Ιουνίου, με την εγχώρια αγορά να περιμένει τις αποφάσεις Draghi και εδώ ίσως αξίζουν δεύτερης ανάγνωσης οι σημερινές εκτιμήσεις της WallStreet Journal. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εφημερίδας, "η ΕΚΤ δεν μπορεί, στην πραγματικότητα, να αγοράσει σημαντική ποσότητα ελληνικών τίτλων. O λόγος είναι πως η ΕΚΤ έχει ήδη μεγάλη ποσότητα ελληνικών ομολόγων. Η ΕΚΤ αγόρασε πρώτη φορά ελληνικά, πορτογαλικά, ιταλικά και ισπανικά ομόλογα το 2010, όταν η αναταραχή στις αγορές απειλούσε την ύπαρξη του ευρώ. Η κεντρική τράπεζα παρενέβη μέσω του προγράμματος SME για να συγκρατήσει τις αποδόσεις. Για την Ελλάδα, αυτό σήμαινε την αγορά πολλών ομολόγων. Το αποτέλεσμα είναι πως σχεδόν το ένα τέταρτο του εμπορεύσιμου κρατικού χρέους της Ελλάδας είναι ήδη στους ισολογισμού της ΕΚΤ, πολύ κοντά στο όριο του 33%".
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της "WSJ", με βάση τους κανονισμούς της ΕΚΤ, οι αγορές ελληνικών ομολόγων στο πλαίσιο του QE θα είναι περίπου στα 2,3 δισ ευρώ το μήνα. Αυτό σημαίνει πως η Κεντρική Τράπεζα θα αγοράσει ομόλογα για δύο περίπου μήνες, προτού φτάσει το όριο του 33%.
Επιστρέφοντας στην σημερινή συνεδρίαση, ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 637,23 (-0,71%) και 648,21 μονάδων (+1%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 645,4 μονάδες με ημερήσια κέρδη 0,56%.
Ο τζίρος προσγειώθηκε στα 84 εκατ. από τα οποία τα 1,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.
Με μικρή υπεροπλία των ανοδικών μετοχών (57) η τελική εικόνα, έναντι 48 πτωτικών, όμως παρά την σχετική κινητικότητα που σημειώθηκε στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, 21 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες των τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων.