ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βελτίωση της πολιτικής σταθερότητας στην Ελλάδα «βλέπει» η Fitch

Βελτίωση της πολιτικής σταθερότητας στην Ελλάδα «βλέπει» η Fitch - Κεντρική Εικόνα

Η εκλογή μίας μονοκομματικής κυβέρνησης πλειοψηφίας στην Ελλάδα (BB-/Σταθερό outlook) θα βοηθήσει στη βελτίωση της πολιτικής σταθερότητας που παρατηρήθηκε τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, υποστηρίζει η Fitch Ratings. 

Το οικονομικό πρόγραμμα της νέας ελληνικής κυβέρνησης περιλαμβάνει ενδεχομένως μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την ανάπτυξη, αλλά η επανεξισορρόπηση της δημοσιονομικής πολιτικής παραμένει πρόκληση, σύμφωνα με την ανάλυση του οίκου αξιολόγησης.

Η πολιτική ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας περιλαμβάνει περικοπές των φόρων στις επιχειρήσεις, επιτάχυνση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και δέσμευση για μείωση της γραφειοκρατίας - μέτρα που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις επενδύσεις. Αυτό θα ενίσχυε περαιτέρω την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας, καθώς υπάρχει πιθανότητα σημαντικής αύξησης της ζήτησης για επενδύσεις σε διάφορους τομείς.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα παρουσιάσει στο Κοινοβούλιο μια δέσμη μέτρων στις 23 Ιουλίου, η οποία θα περιλαμβάνει φορολογικές περικοπές τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις από τον Ιανουάριο του 2020. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι το κόστος θα ανέλθει σε 5,5 δισ. ευρώ (3% του ΑΕΠ). 

Η ισχυρή δημοσιονομική υπεραπόδοση - το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας με ρυθμό 4,4% του ΑΕΠ το 2018 ήταν σχεδόν μια ποσοστιαία μονάδα άνω του στόχου - δημιούργησε χώρο για κάποια δημοσιονομική χαλάρωση, ενώ οι προτεινόμενες φορολογικές περικοπές θα μπορούσαν επίσης να ενισχύσουν την αύξηση του ΑΕΠ. Στο βαθμό που θα καταστούν διαθέσιμες περισσότερες λεπτομέρειες, η Fitch Ratings θα τις ενσωματώσει στην επόμενη προγραμματισμένη αναθεώρηση του ελληνικού αξιόχρεου, που θα δημοσιευτεί στις 2 Αύγουστου.

Σε γενικές γραμμές, η Fitch εκτιμά ότι η νέα κυβέρνηση κληρονομεί την πρόκληση της μετατόπισης του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής, το οποίο μέχρι τώρα βασιζόταν σε μεγάλο βαθμό στις αυξήσεις των φόρων και στην υποεκτέλεση των κρατικών δαπανών για την επίτευξη της μεγάλης δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας. 

Η αβεβαιότητα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να επιτευχθεί αυτό αυξήθηκε πριν από τις εκλογές, όταν η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου που αναμενόταν να τεθεί σε ισχύ το επόμενο έτος. Η μη διεύρυνση της φορολογικής βάσης θα καθιστούσε πιο δύσκολη την εξισορρόπηση της δημοσιονομικής πολιτικής με ταυτόχρονη επίτευξη του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα (3,5% του ΑΕΠ ετησίως έως το 2022), ιδίως όταν μειώνονται οι φόροι.

Η Νέα Δημοκρατία αναφέρει ότι θα ήθελε τελικά να μειώσει τους στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων τουλάχιστον κατά 1 ποσοστιαία μονάδα του ΑΕΠ. Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα επιδιώξει τις μειώσεις ως μέρος μιας συμφωνηθείσας διαδικασίας με τους επίσημους πιστωτές της Ελλάδας που θα λάβει υπόψη την εφαρμογή άλλων μεταρρυθμίσεων και τα δημοσιονομικά και αναπτυξιακά αποτελέσματα. Αυτό θα μειώνε τον κίνδυνο μιας έντονης επιδείνωσης των σχέσεων με τους επίσημους πιστωτές. Εντούτοις, ο διάλογος με τους πιστωτές μπορεί να είναι πιο περίπλοκος εξαιτίας της κατάργησης της μείωσης του αφορολόγητου, που είχε αρχικά είχε προ-νομοθετηθεί στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας.