ΑΓΟΡΕΣ

Χ.Α.: Πιέσεις σε τράπεζες και ΔΕΗ

«Δίπλωσε» η άνοδος με χαμηλό τζίρο στο Χρηματιστήριο - Κεντρική Εικόνα

Με μικτά πρόσημα και οριακές μεταβολές κινούνται, μέχρι στιγμής, οι κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί, περιμένοντας τις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών και παρακολουθώντας τα μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώνονται.

Πιο συγκεκριμένα, μεγαλύτερη από την αναμενόμενη άνοδο, σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή της ευρωζώνης τον Μάιο.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, η παραγωγή στα εργοστάσια ενισχύθηκε κατά 0,9% τον Μάιο, σε σύγκριση με τον Απρίλιο. Το αποτέλεσμα ήταν υψηλότερο από τις προσδοκίες για άνοδο 0,2%

Εν τω μεταξύ, “δεν είναι οπαδός των κρυπτονομισμάτων ο Ντόναλντ Τραμπ”, όπως δήλωσε ο ίδιος μέσα από το Twitter, προσθέτοντας ότι “οι εταιρείες που θέλουν να κυκλοφορήσουν κρυπτονομίσματα πρέπει να υπόκεινται σε ρυθμίσεις”.

Σύμφωνα με το CNBC, “ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι το Facebook ίσως χρειαστεί καταστατικό τράπεζας, εάν επιθυμεί να κυκλοφορήσει το ψηφιακό νόμισμα, Libra”, προσθέτοντας ότι “το αξιόπιστο αμερικανικό δολάριο, είναι το μόνο πραγματικό νόμισμα στις ΗΠΑ”.

Ερχόμενοι στο Χ.Α. και λίγο πριν συμπληρωθεί το πρώτο μισό της συνεδρίασης, παρά το συγκρατημένα θετικό ξεκίνημα, οι πωλητές δείχνουν να επιστρέφουν σε τράπεζες και ΔΕΗ και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το γύρισμα των βασικών δεικτών σε αρνητικό πρόσημο, με τον γενικό δείκτη να δοκιμάζει και τιμές, χαμηλότερα των 650 μονάδων.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης έχει κινηθεί μεταξύ 865,19 (+0,22%) και 848,65 μονάδων (-1,70%), ενώ ο τζίρος πλησιάζει τα 33 εκατ., από τα οποία τα 2,6 εκατ. αφορούν “πακέτα”.

Τόσο το -4,49% του τραπεζικού δείκτη, όσο και το -5,47% για τον τίτλο της ΔΕΗ (όλα δείχνουν ότι δεν θα υπάρξει ενδιαφέρον για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων), ασφαλώς και δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολιών για τους αρνητικούς πρωταγωνιστές ημέρας, ενώ αξιοσημείωτες απώλειες καταγράφουν και οι ΑΔΜΗΕ (-3,77%) και Viohalco (-3,12%).

Είναι απόλυτα ενδεικτικό, ότι από το σύνολο των μετοχών που απαρτίζουν τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με θετικό πρόσημο διασώζονται μόνο οι ΟΠΑΠ (+0,37%), ΟΤΕ (+0,48%), Σαράντης (+0,59%) και Τιτάν (+0,44%), ενώ σαφώς πιο μειωμένο δείχνει το ενδιαφέρον για τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων. Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, θα είναι ιδιαίτερα αρνητική ένδειξη το κλείσιμο του γενικού δείκτη χαμηλότερα των 850 μονάδων, αν αυτό συνοδευτεί και με σχετική ενίσχυση του τζίρου.