ΑΓΟΡΕΣ

Έσπασε το φράγμα των 27.000 μονάδων ο Dow Jones, για πρώτη φορά στην ιστορία του

Έσπασε το φράγμα των 27.000 μονάδων ο Dow Jones, για πρώτη φορά στην ιστορία του - Κεντρική Εικόνα

Με μικτές τάσεις έκλεισε σήμερα το χρηματιστήριο στη Νέα Υόρκη, με τους Dow Jones και S&P 500 να σκαρφαλώνουν σε νέα ιστορικά υψηλά, μια μέρα μετά τις δηλώσεις Πάουελ στο Κογκρέσο. Υπενθυμίζεται ότι επικεφαλής της Fed ανέφερε ότι η οικονομία απειλείται από συνεχείς κινδύνους, το οποίο αξιολογήθηκε ως σήμα για την μείωση των τραπεζικών επιτοκίων εντός του Ιουλίου.

Ο δείκτης Dow Jones της βιομηχανίας έκλεισε με άνοδο 227,88 μονάδων (+0,85%), στις 27.088,08 μονάδες, σπάζοντας για πρώτη φορά στην ιστορία του το φράγμα των 27.000 μονάδων.

Ο δείκτης Nasdaq, στον οποίο δεσπόζουν οι τίτλοι των εταιρειών του κλάδου της τεχνολογίας, μειώθηκε κατά 6,49 μονάδες (-0,08%), στις 8.196,04 μονάδες.

Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500, ο οποίος θεωρείται ο πιο ενδεικτικός της γενικής τάσης, κατέγραψε νεο ρεκόρ, κλείνοντας με άνοδο 6,84 μονάδων (+0,23%), στις 2.999,91 μονάδες.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed) Τζερόμ Πάουελ άφησε την Τετάρτη ανοιχτό το ενδεχόμενο να μειωθούν προσεχώς τα επιτόκια, παρουσιάζοντας στο Κογκρέσο την εικόνα μιας εύρωστης αμερικανικής οικονομίας η οποία όμως, όπως λέει, απειλείται από συνεχείς κινδύνους. Οι επενδυτές εξέλαβαν τα λόγια του Παόυελ σαν ένδειξη για αναπόφευκτη μείωση των επιτοκίων ήδη στην επόμενη συνεδρίαση.

Εντωμεταξύ, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε σήμερα την Κίνα ότι δεν τηρεί τις δεσμεύσεις που ανέλαβε, καθώς δεν αγοράζει αμερικανικά αγροτικά προϊόντα, όπως είχε δεσμευτεί, την ώρα που οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου προσπαθούν να βρουν μια λύση στην εμπορική διένεξή τους.

"Το Μεξικό τα πάει θαυμάσια στα Σύνορα, όμως η Κίνα μας απογοητεύει γιατί δεν αγοράζει τα αγροτικά προϊόντα από τους θαυμάσιους Αγρότες μας, όπως είχε πει ότι θα κάνει", έγραψε ο Τραμπ στο Twitter, προσθέτοντας: "Ελπίζω ότι θα το κάνει σύντομα".

Ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Λάρι Κούντλοου δήλωσε νωρίτερα ότι οι ΗΠΑ αναμένουν ότι η Κίνα θα ξεκινήσει σύντομα να αγοράζει αμερικανικά αγροτικά προϊόντα, σημειώνοντας ότι οι εμπορικές συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών συνεχίζονται.

Τον περασμένο μήνα, Ουάσινγκτον και Πεκίνο συμφώνησαν να ξαναρχίσουν αυτές τις διαπραγματεύσεις που είχαν διακοπεί τον Μάιο. Ο Αμερικανός πρόεδρος συμφώνησε να μην επιβάλει νέους δασμούς στην Κίνα και Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι οι Κινέζοι δεσμεύτηκαν να αγοράσουν αγροτικά προϊόντα, κάτι όμως που δεν έχει υλοποιηθεί ακόμη.