ΕΛΛAΔΑ

Χαλκιδική: Έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους πληγέντες δήμους

Αποκατάσταση ζημιών και περίθαλψη πληγέντων από τη θύελλα στη Χαλκιδική - Κεντρική Εικόνα

Έκτακτη οικονομική επιχορήγηση θα διατεθεί στους τρεις δήμους της Χαλκιδικής που επλήγησαν από τα πρωτοφανούς έντασης καιρικά φαινόμενα, με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Θεοδωρικάκου.

Συγκεκριμένα θα διατεθούν εκτάκτως από 200.000 ευρώ στους δήμους Νέας Προποντίδας και Κασσάνδρας, για την κάλυψη εξόδων αποκατάστασης των δημοτικών υποδομών, ενώ στο δήμο Σιθωνίας θα δοθεί το ποσό των 100.000 ευρώ.

Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σε σχετική ενημέρωση προς τους εκπροσώπους του Τύπου, έχει ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών από μηχανικούς του υπουργείου Υποδομών, ενώ στην περιοχή μεταβαίνει κλιμάκιο και του ΕΛΓΑ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, για τους ιδιώτες και επαγγελματίες θα υπάρξει πρώτα οριοθέτηση ώστε να προχωρήσουν διαδικασίες ενισχύσεων.

Ο κ. Πέτσας σημείωσε πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε αμέσως για την κατάσταση και έδωσε εντολή στους αρμόδιους υπουργούς να μεταβούν στην περιοχή. Παράλληλα επικοινώνησε με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του ανέθεσε τον συντονισμό των ενεργειών.

Ερωτηθείς αν ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές, ο κ. Πέτσας απάντησε πως αυτό «θα κριθεί εάν είναι απαραίτητο τις επόμενες ημέρες», συμπληρώνοντας πως «δεν είναι ώρα για επικοινωνιακού χαρακτήρα κινήσεις».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε την εκτίμηση ότι μέχρι το Σάββατο θα έχει αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση, σημειώνοντας ότι το πρόβλημα έχει να κάνει με την υψηλή τάση.

Επισήμανε ακόμη πως «δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει λειτουργήσει ο αριθμός έκτακτης ανάγκης 112» και ότι η ενεργοποίηση του αριθμού αυτού είναι άμεση προτεραιότητα. Όπως είπε, για τον λόγο αυτό θα πραγματοποιηθεί αύριο σύσκεψη με τους εκπρόσωπους των εταιρείων κινητής τηλεφωνίας και πιλοτική δοκιμή.

Σε ό,τι αφορά τα θύματα της κακοκαιρίας ο κ. Πέτσας διευκρίνισε πως πρόκειται για δύο υπηκόους Ρωσίας, δύο υπηκόους Τσεχίας και δύο Ρουμανίας. Όπως είπε, οι ξένες πρεσβείες έχουν ενημερωθεί για τους νεκρούς υπηκόους τους.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, στα νοσοκομεία της Χαλκιδικής και της Θεσσαλονίκης νοσηλεύονται 23 τραυματίες, εκ τον οποίων και μία 72χρονη που νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου «Παπανικολάου».