ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Το Γιαβούζ θα προχωρήσει στη γεώτρηση

Ανοίγει ο δρόμος για κυρώσεις της ΕΕ κατά της Τουρκίας - Κεντρική Εικόνα

Απτόητη συνεχίζει η Άγκυρα τις ενέργειες ως προς τις γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, παρά τις προειδοποιήσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ, αλλά και το αυστηρό μήνυμα της Ελλάδας.

Όπως ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, το πλωτό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» βρίσκεται στα ανοιχτά της ανατολικής Κύπρου και θα προχωρήσει σε γεώτρηση. 

Στην ίδια ανακοίνωση, απορρίπτονται οι ισχυρισμοί Ελληνοκυπρίων και Ευρωπαίων αξιωματούχων περί παράνομων εξορυκτικών δραστηριοτήτων ενώ αναφέρεται πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να είναι αμερόληπτος μεσολαβητής στο κυπριακό. 

Αυστηρό μήνυμα Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Να σταματήσουν τις γεωτρήσεις στα ανοικτά της Κυπριακής Δημοκρατίας κάλεσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, χθες, τις αρχές της Τουρκίας, μετά την έντονη διαμαρτυρία της Λευκωσίας για το γεγονός ότι τουρκικό σκάφος-γεωτρύπανο αγκυροβόλησε στη θαλάσσια περιοχή της χερσονήσου της Καρπασίας, εντός των κυπριακών χωρικών υδάτων, όπου «επιχειρεί δεύτερη παράνομη γεώτρηση».

«Αυτό το προκλητικό βήμα αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή. Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις δραστηριότητες και ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη να ενεργούν με αυτοσυγκράτηση και να απέχουν από ενέργειες που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή», ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ σε ανακοίνωση Τύπου που διανεμήθηκε σε ΜΜΕ.

«Μη αποδεκτή κλιμάκωση»

Προηγουμένως, η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι είχε εκφράσει τη «σοβαρή ανησυχία» για τη νέα παράνομη τουρκική γεώτρηση βορειανατολικά της Κύπρου, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «αυτή η δεύτερη προγραμματισμένη επιχείρηση γεώτρησης, δύο μήνες μετά την έναρξη των συνεχιζόμενων ενεργειών γεώτρησης δυτικά της Κύπρου, είναι μια περαιτέρω μη αποδεκτή κλιμάκωση που παραβιάζει την κυριαρχία της Κύπρου».

Μήνυμα Δένδια

Χθες, κατά την πρώτη τοποθέτησή του ως υπουργός Εξωτερικών, ο Νίκος Δένδιας έστειλε αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία για τις ενέργειές της στην κυπριακή ΑΟΖ:

«Καταδικάζουμε την επιχειρούμενη από την Τουρκία παράνομη γεώτρηση εντός της αιγιαλίτιδας ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας», αναφέρει το ΥΠΕΞ και σημειώνει: «Η παράνομη αυτή ενέργεια αψηφά προκλητικά το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας αλλά και την καταδίκη της διεθνούς κοινότητας, ενώ αποτελεί μια περαιτέρω κλιμάκωση που υπονομεύει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».