ΑΓΟΡΕΣ

X.A.: Η διόρθωση, έγινε mini sell off

Θετικά πρόσημα στην Ευρώπη, επιχείρηση ανοδικής αντίδρασης στο Χ.Α. - Κεντρική Εικόνα

Αν το χθεσινό -1,84% του γενικού δείκτη και το -6,09% του κλαδικού δείκτη των τραπεζών, θεωρήθηκαν από το σύνολο των αναλυτών, απόλυτα αναμενόμενες διορθωτικές κινήσεις, από χαρτοφυλάκια που “πούλησαν” το εκλογικό αποτέλεσμα και κατοχύρωσαν κέρδη, η σημερινή εικόνα στο ελληνικό χρηματιστήριο παραπέμπει σε mini “sell off”, το οποίο πήρε απειλητικές διαστάσεις, τροφοδοτούμενο και από επιθετικές κινήσεις “stop loss”, μόλις ο γενικός δείκτης άρχισε να δοκιμάζει τιμές, χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 850 μονάδων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνολο των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με αρνητικό πρόσημο, ενώ 11 τίτλοι, από το σύνολο των εισηγμένων, έκλεισαν με διψήφιο ποσοστό απωλειών και όλα τα παραπάνω, με ιδιαίτερα αυξημένο τζίρο.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 839,14 μονάδες (-4,44%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 840,58 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 4,28%.

Ο τζίρος στα 102 εκατ., από τα οποία τα 1,4 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”

Για την απόλυτη επικράτηση των πωλητών, στο τραπεζικό ταμπλό, συνηγορεί τόσο το τελικό -6,41% του κλαδικού δείκτη των τραπεζών, όσο και η τελική εικόνα στο ταμπλό των τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης (Alpha Bank -6,98%, Eurobank -5,09%, Εθνική -4,58% και Πειραιώς -10,30%).

Μένοντας στον τραπεζικό κλάδο, ξεκινούν αύριο, σύμφωνα με πληροφορίες, οι παρουσιάσεις της διοίκησης της Εθνικής, καθώς και του σχήματος αναδόχων και συμβούλων, για την έκδοση ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης (Tier II) δεκαετούς διάρκειας, με δικαίωμα ανάκλησης στην πενταετία. Το σχήμα των αναδόχων έχει οριστικοποιηθεί και αποτελείται από τις Goldman Sachs, Morgan Stanley, Bank of America, Credit Suisse και JP Morgan.

Το βιβλίο αναμένεται να ανοίξει μεθαύριο Πέμπτη 11 Ιουλίου και η τράπεζα θέλει να σηκώσει συμπληρωματικά κεφάλαια έως 400 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο που δεν θα ξεπερνά το 9,25%.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Andrea Enria, ολοκλήρωσε σήμερα την επίσκεψή του στην Αθήνα και την Τράπεζα της Ελλάδος. Ο κύριος Enria είχε συνάντηση με τον διοικητή Γιάννη Στουρνάρα, στελέχη της διοίκησης της ΤτΕ και εκπροσώπους από τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν η σημερινή κατάσταση και οι προοπτικές των ελληνικών τραπεζών, ιδιαιτέρως δε το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και η επιτακτική ανάγκη για την επίτευξη του στόχου της μείωσής τους.

Όπως προαναφέρθηκε, δεν υπάρχει διασωθείς τίτλος, στο ταμπλό των μη τραπεζικών blue chips, ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι ΔΕΗ (-6,95%), ΕΧΑΕ (-4,64%), Cenergy Holdings(-4,27%), Motor Oil (-4,55%), Jumbo (-5,64%), Fourlis (-5,17%), Σαράντης (-5,03%), Τέρνα Ενεργειακή (-4,34%) και ΟΠΑΠ (-4,03%).

Μένοντας στον ΟΠΑΠ, η SAZKA Group a.s. ανακοίνωσε χθες την υποβολή προαιρετικής δημόσιας πρότασης για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών που ο προτείνων δεν κατέχει, ήτοι 213.730.000 μετοχές, οι οποίες αντιστοιχούν σε 67% του συνολικού καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου, καθώς και του συνόλου των μετοχών της υπό εξαγορά που μπορούν να εκδοθούν από την υπό εξαγορά εταιρεία, στο πλαίσιο του προγράμματος επανεπένδυσης του υπολοίπου μερίσματος της χρήσης 2018, ήτοι κατ’ ανώτατο όριο11.969.268 μετοχές. Το προσφερόμενο από τον προτείνοντα αντάλλαγμα, σε μετρητά, για την απόκτηση κάθε μετοχής της δημόσιας πρότασης, ανέρχεται σε €9,12. Η δημόσια πρόταση ισχύει ανεξαρτήτως του αριθμού των μετοχών που θα προσφερθούν στον προτείνοντα κατά τη διάρκεια της περιόδου αποδοχής της δημόσιας πρότασης.  Υπενθυμίζεται ότι η Emma Delta Hellenic Holdings Limited ελέγχει το 33,0% των μετοχών της εταιρείας.

“Οι εκλογές στην Ελλάδα δεν έκρυβαν εκπλήξεις και επιβεβαίωσαν τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις”, αναφέρει η JP Morgan σε ανάλυσή της για το αποτέλεσμα της κάλπης της 7ης Ιουλίου.

“Η εκλογική αναμέτρηση επιβεβαίωσε τη μεγάλη μετακίνηση από τον λαϊκιστικό ΣΥΡΙΖΑ στη συστημική Νέα Δημοκρατία”, προσθέτει.

“Δεδομένης της πιο φιλικής στάσης της έναντι του επιχειρείν, μία κυβέρνηση υπό τη ΝΔ θα προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη σε μία οικονομία που έχει σημαντικά περιθώρια βιώσιμης ανάπτυξης για πολλά χρόνια, ενώ το πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμάται πως θα διαμορφωθεί φέτος στην περιοχή του 2,5 - 3%, έναντι στόχου 3,5%”, σχολιάζει η JP Morgan.

“Οι αποδόσεις του 10ετους ελληνικού ομολόγου μειώθηκαν σε επίπεδα, που σχεδόν εναρμονίζονται με τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα, καθώς οι ψηφοφόροι επέλεξαν το κεντροδεξιό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο επανήλθε στην εξουσία”, σχολιάζει ο Mark Haefele, Chief Investment Officer της UBS Global Wealth Management.

“Θεωρούμε ότι το γενικό πολιτικό κλίμα, καθώς και το μεγάλο ‘cash buffer’, θα διατηρήσουν από κοινού τον ρόλο τους, ως παράγοντες στήριξης της αγοράς. Εντούτοις, τα ελληνικά ομόλογα εξακολουθούν να είναι ευάλωτα, καθώς επηρεάζονται τόσο από την παγκόσμια οικονομική αβεβαιότητα και το τοπίο της νομισματικής πολιτικής, όσο και από τους ευρύτερους πολιτικούς κινδύνους στην Ευρώπη”, προσθέτει.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, υπενθυμίζεται ότι εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών τα 5.616.600 δικαιώματα της Ιντερτέκ συμμετοχής στην ΑΜΚ με καταβολή μετρητών, διαπραγματεύσιμα από 09/07/2019 έως και 18/07/2019, με ελεύθερο ημερήσιο όριο διακύμανσης και τιμή εκκίνησης δικαιώματος €0,0250. Η περίοδος άσκησης του δικαιώματος προτίμησης ορίζεται από 09/07/2019 έως και 23/07/2019.

Επίσης οι μετοχές της Έλτον ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2018, €0,06 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,054 ανά μετοχή).

Ελάχιστοι τίτλοι χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, επέδειξαν διαθέσεις να διεκδικήσουν το .. κάτι παραπάνω, στη σημερινή αρνητική συνεδρίαση και μεταξύ αυτών οι Κυριακούλης (+5,50%), ΑΝΕΚ (+4,11%), Space Hellas (+3,47%), Audiovisual (+3,77%), Γενική Εμπορίου (+5,13%) και Epsilon Net(+2,25%).

Εν τω μεταξύ, η Attica Group ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με την από 08.07.2019 συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, αποφάσισε την έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου με εμπράγματες εξασφαλίσεις, ποσού €125.000.000 κατ' ελάχιστον και έως €175.000.000, τη διάθεση των ομολογιών μέσω δημόσιας προσφοράς, υπό την αίρεση της λήψης των σχετικών εγκρίσεων από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και την υποβολή αιτήσεως για την εισαγωγή των ομολογιών προς διαπραγμάτευση στην Κατηγορία Τίτλων Σταθερού Εισοδήματος της οργανωμένης αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Η υλοποίηση της συναλλαγής θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες της αγοράς.