ΑΓΟΡΕΣ

Αρνητικά πρόσημα στην Ευρώπη, επιταχύνουν οι πωλητές στο Χ.Α.

X.A.: Η προσέγγιση των 900 μονάδων, έφερε υποχώρηση από τα υψηλά ημέρας - Κεντρική Εικόνα

Με αρνητικά πρόσημα και νέες απώλειες κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σήμερα Τρίτη.

Σύμφωνα με την άποψη διαχειριστών, “το ‘ψαλίδισμα’ των προσδοκιών για μείωση επιτοκίων στο τέλος Ιουλίου, από την κεντρική ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ, συνεχίζει να επιβαρύνει το επενδυτικό κλίμα”.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον αυτή την εβδομάδα θα επικεντρωθεί στην εξαμηνιαία έκθεση του προέδρου της Fed, Jerome Powell, ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής (Τετάρτη) και της Eπιτροπής Tραπεζών της Γερουσίας (Πέμπτη).

Ερχόμενοι στο Χ.Α., η συμπλήρωση του πρώτου μισού της συνεδρίασης, βρήκε τον γενικό δείκτη να καταγράφει, τουλάχιστον, αξιοσημείωτες απώλειες, δοκιμάζοντας τιμές χαμηλότερα των 860 μονάδων, ενώ σε ικανοποιητικά επίπεδα παραμένει ο τζίρος.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης έχει κινηθεί μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, έχοντας καταγράψει χαμηλό στις 855,73 μονάδες (-2,56%), ενώ ο τζίρος ξεπερνά τα 43 εκατ., από τα οποία τα 1,4 εκατ. αφορούν “πακέτα”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το σύνολο των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν υπάρχει τίτλος που να διασώζεται με θετικό πρόσημο, ενώ τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχονται οι Alpha Bank (-3,26%), Eurobank (-3,91%),, Πειραιώς (-3,12%), Cenergy Holdings (-3,47%), ΔΕΗ (-3,51%), Ελλάκτωρ (-3,36%), Lamda Development (-3,38%), Motor Oil (-3,12%), Jumbo (-3,29%), Fourlis (-5,17%), Σαράντης (-5,47%) και ΟΠΑΠ (-4,18%).

Μένοντας στον ΟΠΑΠ, η SAZKA Group a.s. ανακοίνωσε χθες την υποβολή προαιρετικής δημόσιας πρότασης για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών που ο προτείνων δεν κατέχει, ήτοι 213.730.000 μετοχές, οι οποίες αντιστοιχούν σε 67% του συνολικού καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου, καθώς και του συνόλου των μετοχών της υπό εξαγορά που μπορούν να εκδοθούν από την υπό εξαγορά εταιρεία, στο πλαίσιο του προγράμματος επανεπένδυσης του υπολοίπου μερίσματος της χρήσης 2018, ήτοι κατ’ ανώτατο όριο11.969.268 μετοχές. Το προσφερόμενο από τον προτείνοντα αντάλλαγμα, σε μετρητά, για την απόκτηση κάθε μετοχής της δημόσιας πρότασης, ανέρχεται σε €9,12. Η δημόσια πρόταση ισχύει ανεξαρτήτως του αριθμού των μετοχών που θα προσφερθούν στον προτείνοντα κατά τη διάρκεια της περιόδου αποδοχής της δημόσιας πρότασης. Υπενθυμίζεται ότι η Emma Delta Hellenic Holdings Limited ελέγχει το 33,0% των μετοχών της εταιρείας.

Επίσης, ξεκινούν αύριο, σύμφωνα με πληροφορίες, οι παρουσιάσεις της διοίκησης της Εθνικής, καθώς και του σχήματος αναδόχων και συμβούλων, για την έκδοση ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης (Tier II) δεκαετούς διάρκειας, με δικαίωμα ανάκλησης στην πενταετία. Το σχήμα των αναδόχων έχει οριστικοποιηθεί και αποτελείται από τις Goldman Sachs, Morgan Stanley, Bank of America, Credit Suisse και JP Morgan. Σήμερα το απόγευμα πετούν για Λονδίνο οι κ. Μυλωνάς, Παπαγρηγόρης και Κότσιρας για τις αυριανές παρουσιάσεις.

Το βιβλίο αναμένεται να ανοίξει μεθαύριο Πέμπτη 11 Ιουλίου και η τράπεζα θέλει να σηκώσει συμπληρωματικά κεφάλαια έως 400 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο που δεν θα ξεπερνά το 9,25%.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., και για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, θα είναι σχετικά θετική ένδειξη, ο γενικός δείκτης να αποφύγει το κλείσιμο κοντά στα χαμηλά ημέρας, ή έστω χαμηλότερα των 868 μονάδων.