ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Παραιτήθηκε από το κόμμα του Ερντογάν ο Αλί Μπαμπατζάν

Τουρκία: Παραιτήθηκε από το κόμμα του Ερντογάν ο Αλί Μπαμπατζάν - Κεντρική Εικόνα

Αρχισαν τα όργανα στο κόμμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την ήττα του υποψηφίου του στην Κωνσταντινούπολη. Οι κάποτε στενοί συνεργάτες του προέδρου δεν κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους για τους χειρισμούς του και τον τρόπο που ασκεί την εξουσία.

Ο Αλί Μπαμπατζάν, πρώην αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης και σύμμαχος του Ερντογάν, παραιτήθηκε από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, AKP, λόγω των «βαθιών διαφορών» με την ηγεσία του.

Στη δήλωσή του ο 52χρονος Μπαμπατζάν, από τα ιδρυτικά μέλη του ΑΚΡ, αναφέρει ότι «έχει καταστεί αναπόφευκτο να αρχίσουμε μια νέα προσπάθεια για το παρόν και το μέλλον της Τουρκίας. Πολλοί από τους συναδέλφους μου και εγώ αισθανόμαστε μεγάλη και ιστορική ευθύνη γι’ αυτή την προσπάθεια».

«Συναισθηματικά και λογικά, έχω απομακρυνθεί από το ΑΚΡ.

Τα τελευταία χρόνια, έχουν εμφανιστεί βαθιές διαφορές ανάμεσα στις πολιτικές σε πολλούς τομείς και τις δικές μου αρχές, αξίες και ιδέες», είπε ο πολιτικός, που έχει διατελέσει υπουργός Οικονομικών και Εξωτερικών, αναπληρωτής πρωθυπουργός και διαπραγματευτής στις ενταξιακές συνομιλίες Τουρκίας – ΕΕ. Μπορεί να μην ανακοίνωσε ακόμα την δημιουργία νέου κόμματος, αλλά αναμένεται να το κάνει μαζί με τον πρώην πρόεδρο, Αμπντουλάχ Γκιούλ, ετών 68. «Εχει καταστεί αναπόφευκτο να αρχίσουμε μια νέα προσπάθεια για το παρόν και το μέλλον της Τουρκίας. Πολλοί από τους συναδέλφους μου και εγώ αισθανόμαστε μεγάλη και ιστορική ευθύνη γι’ αυτή την προσπάθεια», αναφέρει ο Μπαμπατζάν. Οι αρχές μας είναι «τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι ελευθερίες, η προηγμένη δημοκρατία και το κράτος Δικαίου», πρόσθεσε. Δικό του κόμμα σχεδιάζει να ιδρύσει και ο Αχμέτ Νταβούτογλου, πρώην πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με αναλυτές, ο Μπαμπατζάν σκοπεύει να πάρει με το μέρος του ένα τμήμα από τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους του AKP και στη συνέχεια να συνάψει συμμαχίες με τα άλλα κόμματα, καθώς το ΑKP έχει ακόμα την στήριξη του μεγαλύτερου μεριδίου των ψηφοφόρων. Θα προσπαθήσει επίσης, να πάρει αρκετούς από τους βουλευτές του ΑΚΡ στη δική του ομάδα στο κοινοβούλιο.