ΔΙΕΘΝΗ

Η Μέι προειδοποίησε τον διάδοχό της να μην επιλέξει σχέδιο για τα σύνορα της Ιρλανδίας

Μέι: Απολύτως απαράδεκτες οι δηλώσεις Τραμπ για τις γυναίκες βουλευτές των Δημοκρατικών - Κεντρική Εικόνα

Η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι προειδοποίησε τον διάδοχό της να μην υιοθετήσει ένα σχέδιο για τα ιρλανδικά σύνορα που θα υπονομεύει την Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής (Συμφωνία του Μπέλφαστ του 1998) σε ομιλία που έκανε στην Σκοτία σχετικά με την εκχώρηση εξουσιών στις αποκεντρωμένες διοικήσεις, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο επόμενος πρωθυπουργός θα κάνει προτεραιότητά του την ενότητα της χώρας.

«Στην καρδιά της συμφωνίας του Μπέλφαστ, που επέτρεψε στους ανθρώπους της βόρειας Ιρλανδίας να περάσουν από το παρελθόν σε ένα κοινό μέλλον, ήταν ένας συμβιβασμός» είπε και πρόσθεσε ότι ο συμβιβασμός αυτός έγινε εφικτός από τα ανεμπόδιστα σύνορα. Η Τερέζα Μέι τόνισε ότι η δικλείδα ασφαλείας του backstop που συμφωνήθηκε με την ΕΕ, και η οποία θα ενεργοποιηθεί μόνο εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία για τη νέα σχέση κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, σέβεται αυτόν τον συμβιβασμό, όπως θα πρέπει να τον σέβεται και η μελλοντική σχέση με την ΕΕ.

«Δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει το ψεύτικο δίλημμα ανάμεσα στον σεβασμό των δεσμεύσεων της συμφωνίας του Μπέλφαστ και στην ολοκλήρωση της απόφασης του βρετανικού λαού για το δημοψήφισμα. Πρέπει να κάνουμε και τα δύο» είπε.

Είπε ακόμη ότι έργο ενός πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου είναι να κυβερνά εκ μέρους όλης της χώρας, να σέβεται τις ταυτότητες κάθε πολίτη 'Αγγλου, Σκοτσέζου, Ουαλού και βόρειο Ιρλανδού.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση της Σκοτίας ότι είναι απρόθυμη να συνεργαστεί με την βρετανική κυβέρνηση έτσι ώστε να πετύχει η λειτουργία της αποκεντρωμένης διοίκησης, επειδή θέτει σε προτεραιότητα την αποσχιστική της ατζέντα. «Τα τελευταία τρία χρόνια έμαθα ότι ενώ μπορούμε να εμπιστευτούμε άλλες πλευρές να συνεργαστούν με την βρετανική κυβέρνηση με καλή πίστη για να επιτύχει η αποκεντρωμένη διοίκηση, η κυβέρνηση του Εθνικού κόμματος Σκοτίας αναζητά να προωθήσει την ατζέντα της απόσχισης» είπε.