ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση Πατριάρχη Βαρθολομαίου-Ιμάμογλου

Συνάντηση Πατριάρχη Βαρθολομαίου-Ιμάμογλου - Κεντρική Εικόνα

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος μετέβη στην έδρα του Δήμου της Κωνσταντινούπολης και συνεχάρη τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο Εκρέμ Ιμάμογλου, όπως είχε πράξει και με μήνυμά του αμέσως μετά την εκλογική νίκη του τελευταίου στις δημοτικές εκλογές της 23ης Ιουνίου.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε επίσης την επιθυμία του ο νέος δήμαρχος στη διάρκεια της θητείας του να πορευθεί με βάση τις αρχές του ειλικρινούς διαλόγου με όλες τις συνιστώσες της κοινωνίας και του σεβασμού των ανθρώπινων και των μειονοτικών δικαιωμάτων.

Μετά το πέρας της μισάωρης συνάντησης ο Οικουμενικός Πατριάρχης δήλωσε μεταξύ άλλων στους δημοσιογράφους σύμφωνα με το dogma.gr: «Η Κωνσταντινούπολη αποτελεί το κέντρο της ορθοδοξίας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Το Φανάρι δεν είναι απλώς ένας θεσμός, αλλά συμβάλλει σημαντικά στον πολιτισμό και την κουλτούρα ανά τους αιώνες. Επισκέφτηκα το δήμαρχο για να τον συγχαρώ. Τελευταία φορά που τον είδα ήταν για την εορτή των Χριστουγέννων στο Πατριαρχείο. Ζητούσαμε  και ζητούμε την προσοχή του δημάρχου στα θέματά μας αλλά και της κοινότητας. Είμαστε ευγνώμονες που το ραντεβού μας έγινε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα».

Από την πλευρά του, ο Ιμάμογλου είπε: «Εχω δηλώσει ότι ο δήμος μας θα είναι μια έδρα πίστης και θα δείξουμε την ισότιμη στάση μας απέναντι σε ολόκληρο τον πνευματικό κόσμο. Είναι σημαντικό για την πόλη μας να διατηρήσει υγιείς σχέσεις και να δείξει ισότιμη στάση σε κάθε άτομο. Είναι πολύτιμο το γεγονός ότι το Πατριαρχείο βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη και θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι θα ξεκινήσουμε μια περίοδο εξωστρέφειας προς τον κόσμο.

H ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου για τη συνάντηση:

«Εθιμοτυπική επίσκεψις του Οικουμενικού Πατριάρχου προς τον νέον Δήμαρχον της Πόλεως İmamoğlu

Την πρωίαν της Πέμπτης, 4ης Ιουλίου, η Α. Θ. Παναγιότης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, συνοδευόμενος υπό του Πανοσιολ. Μ. Πρωτοσυγκέλλου κ. Ανδρέου, του Ιερολ. Διακόνου της Σειράς κ. Καλλινίκου Χασάπη και του Εντιμολ. Άρχοντος Διδασκάλου του Γένους κ. Κωνσταντίνου Δεληκωσταντή, Διευθυντού του Α’ Πατριαρχικού Γραφείου, μετέβη εις την έδραν του Δήμου της Πόλεως και συνεχάρη και εκ του σύνεγγυς τον νεοεκλεγέντα Δήμαρχον Εντιμ. κ. Ekrem İmamoğlu, ως άλλως τε έπραξε και διά σεπτού Πατριαρχικού Μηνύματος ευθύς μετά την εκλογικήν νίκην, ην ούτος κατήγαγε την 23ην λήξαντος μηνός Ιουνίου, εκφράσας και αύθις την ευχήν όπως ο νέος Δήμαρχος πορευθή κατά την θητείαν του επί τη βάσει των αρχών του ειλικρινούς διαλόγου προς πάσας τας συνιστώσας της κοινωνίας και του αδιακρίτου σεβασμού των ανθρωπίνων και των μειονοτικών δικαιωμάτων. Εις το τέλος, αμφότεροι προέβησαν εις δηλώσεις προς τα μέσα γενικής ενημερώσεως».