ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Το σχέδιο Μητσοτάκη είναι νέο μνημόνιο

Τσίπρας: Το σχέδιο Μητσοτάκη είναι νέο μνημόνιο - Κεντρική Εικόνα

Επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από την Πάτρα, καταλογίζοντάς του ότι σχεδιάζει νέο μνημόνιο μέσω της πιστοληπτικής γραμμής στήριξης, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι την Κυριακή μπορεί να γίνει η μεγαλύτερη εκλογική και πολιτική ανατροπή στην ιστορία του τόπου.

Εκτεταμένη αναφορά έκανε στην πιστοληπτική γραμμή στήριξης. Σήμερα αποκαλύφθηκε το σχέδιό τους, είπε ο κ. Τσίπρας, υπονοώντας τις δηλώσεις του υποψηφίου της ΝΔ, Μπάμπη Παπαδημητρίου, και εξήγησε: "Ετοιμάζονται να πάρουν τα λεφτά που μαζεύτηκαν με το κόπο και τον ιδρώτα του ελληνικού λαού και να τα δώσουν στις τράπεζες και στους τραπεζίτες...Βρήκαμε άδεια ταμεία και σήμερα έχουμε 35 δισ. από τους κόπους του ελληνικού λαού. Θα δώσουμε ξανά το κλειδί του ταμείου σε εκείνους που το χρεοκόπησαν; Είναι το απόθεμα της ανεξαρτησίας και εθνικής αξιοπρέπειας της πατρίδας μας. Φθάνει πια ως εδώ. Πόσα χρόνια θα δουλεύουν οι Έλληνες για να ξεπληρώνουν τα σπασμένα των τραπεζών; Πόσα δισ. ακόμα να ξοδευτούν στην μαύρη τρύπα που άνοιξαν τα golden boys και οι κομματάρχες των θαλασσοδανείων...". Αν βάλουν χέρι στις θυσίες μας, τότε θα ξαναγυρίσουμε πίσω στις σκοτεινές εποχές των μνημονίων, είπε ο κ. Τσίπρας και εξήγησε: "Σχέδιό τους είναι η πιστοληπτική γραμμή στήριξης. Αυτό που ήθελε ο κος Στουρνάρας και εμείς καταφέραμε με αγώνα να αποφύγουμε. Γιατί πιστοληπτική γραμμή στήριξης σημαίνει αναγκαστικά νέο μνημόνιο. Αυτό που εμείς καταφέραμε να αποφύγουμε είναι το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη. Να λοιπόν ποιο θα είναι αυτό το κύμα των μεταρρυθμίσεων που μας κρύβει επιμελώς: Νέες περικοπές σε συντάξεις, επιδόματα, κοινωνικό κράτος. Απολύσεις στο δημόσιο και ασυδοσία στον ιδιωτικό τομέα".

Σχεδιάζουν ξεπούλημα στους ιδιώτες

Ακολούθως αναφέρθηκε στον σχέδιο της ΝΔ για το ασφαλιστικό ρωτώντας "γιατί θέλουν να ανοίξουν ξανά το ασφαλιστικό; Και γιατί δε μας αποκαλύπτουν τι ακριβώς θα κάνουνε;" και έδωσε τη απάντηση: "Η απάντηση είναι γιατί ήδη έχουν κλείσει συμφωνίες πολλών δισ., με μεγάλες ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες για να ξεπουλήσουν την επικουρική ασφάλιση. Τους έχουν τάξει την επικουρική ασφάλιση και τις εισφορές των εργαζομένων για να τα τζογάρουν στο Χρηματιστήριο, στα δομημένα ομόλογα και να αφήσουν μεγάλη πλειοψηφία των συνταξιούχων, 1,3 εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς επικουρική σύνταξη. Μα αν από αύριο οι εργαζόμενοι σταματήσουν να πληρώνουν εισφορές στο δημόσιο ταμείο και στην επικουρική σύνταξη και την πληρώνουν σε ιδιώτες, τότε θα δημιουργηθεί μια μαύρη τρύπα. Και πώς θα καλυφθεί αυτή η μαύρη τρύπα; Με μειώσεις στις προσωπικές διαφορές, κατάργηση των προσωπικών διαφορών. Δηλαδή να εφαρμοστεί αυτό που εμείς αποτρέψαμε και που ήθελε το ΔΝΤ από 1/1/2019, με μειώσεις στις συντάξεις όλων σχεδόν των συνταξιούχων".

Πήγα στον ΣΚΑΙ - ο κ. Μητσοτάκης φοβάται τον ίσκιο του

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην χθεσινή τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΣΚΑΙ. "Εγώ χθες αποφάσισα, να δώσω τη δυνατότητα σε κάθε πολίτη να βγάλει καθαρά συμπεράσματα. Αποφάσισα να δώσω τη μάχη του ΣΚΑΙ. Πήγα και έδωσα τη μάχη εκτός έδρας. Πήγα σε ένα κανάλι που έχει επιλέξει να μας πολεμά χωρίς αύριο, ένα κανάλι που παράγει επί της ουσίας όλη την επικοινωνιακή στρατηγική του κ. Μητσοτάκη. Και νομίζω οι εκατομμύρια συμπολίτες μας που παρακολούθησαν τη χθεσινή συζήτηση έβγαλαν τα συμπεράσματα τους. Ο κος Μητσοτάκης φοβάται και τον ίσκιο του. Γιατί; Μα γιατί έχει κρυμμένους προγραμματικούς σκελετούς στα συρτάρια του. Γιατί αν βρεθεί απέναντί μου ή θα αναγκαστεί να απαντήσει για τις συντάξεις και το νέο ασφαλιστικό που ετοιμάζουν, για το σχέδιο τους να ξεπουλήσουν τη ΔΕΗ, να αυξήσουν τις τιμές στο ρεύμα και τα φάρμακα, να απολύσουν δασκάλους και γιατρούς, να δώσουν ξανά τα πάντα στους δανειστές. Θα συνεχίσει, λοιπόν αντί να απαντάει να λέει διαρκώς λόγια που ακούγονται όμορφα στα αυτιά όλων, όπως λιγότεροι φόροι, καλύτερες δουλειές, ισχυρή ανάπτυξη".

Ψεύτες - υποκριτές - πατριδοκάπηλοι

Σκληρούς χαρακτηρισμούς όμως επιδαψίλευσε στους πολιτικούς του αντιπάλους και για την στάση τους στην Συμφωνία των Πρεσπών αποκαλώντας τους "υποκριτές, ψεύτες, πολιτικούς απατεώνες και πατριδοκάπηλους": "Τολμήσαμε με γενναιότητα και πατριωτισμό και ανοίξαμε δρόμους εκεί που κανείς άλλος δεν τόλμησε. Με τη Συμφωνία των Πρεσπών, που αποκαθιστά την ιστορία μας. Την ιστορία της Αρχαίας Ελληνικής Μακεδονίας. Και βάζει τέλος στον αλυτρωτισμό και τον εθνικισμό. Την ώρα που οι υποκριτές της δεξιάς, οι πατριδοκάπηλοι έστηναν μια άθλια εθνική σκευωρία που τούτες τις μέρες αποκαλύπτεται. Αυτοί που είχαν παραδώσει από το 2005 το όνομα. Αυτοί που δεν είχαν βάλει κανένα όρο για αλλαγή της Συνταγματικής ονομασίας και δεχόντουσαν το Μακεδονία παντού, μέσα έξω. Έστησαν ένα απίστευτο γαϊτανάκι υποκρισίας, παριστάνοντας τους Μακεδονομάχους. Δίχασαν τον ελληνικό λαό για να πάρουν μια χούφτα ψήφους. Πότισαν με εθνικιστικό δηλητήριο τη νέα γενιά. Και σήμερα κάνουν το Κινέζο...Και πείτε μου, τι είναι αλήθεια πατριωτική στάση; Να λύνεις τα προβλήματα, να κάνεις τη χώρα σου πιο ισχυρή, να αυξάνεις το κύρος και την αξιοπιστία της χώρας στο διεθνές στερέωμα, να την προστατεύεις από τις αληθινές απειλές και τους αληθινούς εχθρούς ή να παριστάνεις τον εθνικόφρονα, ενώ όταν κυβερνούσες τα είχες δώσει όλα;".

Ανάπτυξη για όλους και μείωση της ανεργίας

Έκανε αναδρομή στο παρελθόν συγκρίνοντας την κατάσταση που παρέλαβε και την κατάσταση που παραδίδει: "Δεν ξεχνάμε ποιοι στέρησαν σε 1 εκατομμύριο συμπολίτες τη δουλειά τους από το 10 ως το 14. Ενώ εμείς δημιουργήσαμε 400.000 νέες δουλειές. Δεν ξεχνάμε ότι αυτοί σε μια νύκτα μείωσαν τον κατώτατο μισθό των εργαζόμενων 22%. Ενώ εμείς, αμέσως μόλις βγήκαμε από τα μνημόνια, τον αυξήσαμε κατά 11%. Και έχουμε σχέδιο το '19 και ΄20, αυξήσεις 7,5 και 7,5%, ώστε το ΄21 να ξανάρθει ο κατώτατος μισθός εκεί που ήταν πριν τον ισοπεδώσουν. Μπορούμε και έχουμε σχέδιο, η ανεργία τα επόμενα 4 χρόνια να ξανακατέβει εκεί που ήταν πριν την κρίση, και η σταθερή εργασία να γίνει κανόνας στον τόπο μας. Θέλουμε επίσης μια Ελλάδα της ανάπτυξης για όλους". Οι πολιτικοί μας αντίπαλοι είπε μιλάνε για ανάπτυξη αλλά εννοούν ανάπτυξη για τους ολιγάρχες για δέκα οικογένειες που θα ελέγχουν την οικονομία και την πολιτική εξουσία, ανέφερε.

Έκανε εκτεταμένη αναφορά στην μεσαία τάξη υποστηρίζοντας ότι τα μέτρα για την στήριξη του κοινωνικού κράτους δεν αφορούσαν μόνο τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα αλλά και τη μεσαία τάξη. Για να καταλήξει ότι η Ελλάδα ανήκει στη μεγάλη πλειοψηφία και όχι σε μερικά τζάκια που νομίζουν ότι η εξουσία τους ανήκει κληρονομικώ δικαίω.

Κανείς δεν μπορεί να μας απειλήσει

Αναφέρθηκε όμως και στα ελληνοτουρκικά: "Θέλουμε μία Ελλάδα ισχυρή αλλά και μια Ελλάδα που κανείς δε θα μπορεί να την απειλεί. Και κανένας σήμερα δεν μπορεί να μας απειλήσει. Ούτε στο Αιγαίο ούτε στη Κύπρο. Γιατί η Ελλάδα σήμερα είναι ισχυρότερη από ποτέ. Με πιο ισχυρές συμμαχίες από ποτέ. Γιατί η Ελλάδα σήμερα είναι πυλώνας σταθερότητας αλλά και φάρος της φιλίας και της ενότητας των λαών στη Βαλκανική χερσόνησο".

Ο λαός δεν ξεχνά

Απαντώντας στον σύνθημα "ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει δεξιά", ο Αλέξης Τσίπρας είπε, "ο λαός δεν ξεχνά, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο συνεχιστής της δημοκρατικής παράταξης". Συνεχίζοντας έκανε αναφορά στον Ανδρέα Παπανδρέου αφού άλλωστε βρισκόταν στην γενέτειρά του: "Για θυμηθείτε οι παλιότεροι, τι έλεγε η Δεξιά στον Ανδρέα Παπανδρέου όταν αναγνώρισε την Εθνική Αντίσταση; Ότι ξεπλένεις έλεγε τους συμμορίτες. Έτσι μιλάνε άλλωστε ακόμα και σήμερα για τους ήρωες της Αντίστασης. Τι του έλεγε όταν έδωσε δύναμη στους εργαζόμενους, του έλεγαν θα μας κάνεις Σοβιετική Ένωση. Όταν εκσυγχρόνισε το οικογενειακό δίκαιο, του έλεγαν τα βάζεις με τα ιερά και τα όσια της πατρίδας και ότι η γυναίκα δεν μπορεί να είναι ίσα κι όμοια με τον άνδρα. Τα ίδια τώρα λένε και σε μας". Απευθύνθηκε ιδιαίτερα στους ψηφοφόρους του παλιού ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι "η νυν ηγεσία του κόμματος που διαδέχθηκε το κόμμα του Ανδρέα Παπανδρέου, έχει συμφωνήσει να στηρίξει τον Κυριάκο Μητσοτάκη για πρωθυπουργό" και πρόσθεσε ότι έχουν συμφωνήσει το κούρεμα των δανείων των δύο κομμάτων. Πρόκειται, είπε για ανίερη συμμαχία. "Δεν μπορεί όταν η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, αγκαλιάζει εμένα, εκείνοι να αγκαλιάζουν τον γιο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη", ανέφερε.

Τόσο στο ξεκίνημα όσο και στο κλείσιμο της ομιλίας του έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας και με δηκτική αναφορά στον αντίπαλό του: Απόψε στέλνουμε το μήνυμα της μεγάλης ανατροπής σε ολόκληρη την Ελλάδα. Ας μη βιάζονται οι πρίγκιπες να επιστρέψουν στο θρόνο. Την τελική κρίση την έχει ο ελληνικός λαός. Οι κάλπες θα είναι άδειες το πρωί της Κυριακής. Και θα τις γεμίσουμε ξανά όλοι μαζί με το ψηφοδέλτιο της ελπίδας, της προοπτικής...Μας ρωτούν: "Μπορείτε να το γυρίσετε; Ε, λοιπόν ναι, ο δημοκρατικός λαός της Αχαΐας λέει σήμερα εδώ, λέει ναι, μπορούμε, μπορούμε να κάνουμε τη μεγαλύτερη εκλογική και πολιτική ανατροπή στην ιστορία του τόπου".

Αφού αναφέρθηκε ονομαστικά στους υποψηφίους της Αχαΐας ζήτησε από τους συγκεντρωμένους "μία χάρη να μην μείνει την Κυριακή κανένα εκλογικό τμήμα χωρίς αντιπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ".