ΑΓΟΡΕΣ

X.A.: Στα υψηλά ημέρας και σε νέα υψηλά 53 μηνών

X.A.: Κοντά στα υψηλά ημέρας, ενώ τα «πακέτα» ενίσχυσαν τον τζίρο - Κεντρική Εικόνα

“Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, θα είναι θετικότατη ένδειξη το κλείσιμο των βασικών δεικτών, κοντά στα υψηλά ημέρας”, ανέφερε ο επίλογος του ενδοσυνεδριακού σχολίου και δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηριχθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση, πρέπει να ικανοποίησε και τους πλέον απαιτητικούς.

Ο γενικός δείκτης ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στο υψηλό ημέρας και σε νέα υψηλά 53 μηνών, αθροίζοντας έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, ενώ ο τζίρος, εμφανώς αυξημένος, επέστρεψε υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 100 εκατ. ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και με τις βοήθειες από τις τελικές δημοπρασίες, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 891,31 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,93%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 107 εκατ., από τα οποία τα 9,6 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.

Ήταν μία συνεδρίαση, όπου το αγοραστικό ενδιαφέρον κάλυψε το μεγαλύτερο κομμάτι του χρηματιστηριακού ταμπλό, ενώ την ψυχολογία των αγοραστών ενίσχυσαν τα θετικά πρόσημα σε Ευρώπη και Wall Street, αλλά και η νέα, σημαντική, αποκλιμάκωση των αποδόσεων, για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα.

Εν τω μεταξύ, το ποσό των 1,625 δισ. ευρώ άντλησε το Ελληνικό Δημόσιο από τη σημερινή δημοπρασία, εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 0,23%, από 0,41% στην προηγούμενη δημοπρασία.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και ξεκινώντας από το ταμπλό των τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, η τελική εικόνα συνηγορεί για την απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, έστω και αν οι μετοχές των συστημικών τραπεζών, απέτυχαν να ολοκληρώσουν την συνεδρίαση στο υψηλό ημέρας (Alpha Bank +2,86%, Eurobank +0,69%, Εθνική +2,03% και Πειραιώς +1,96%).

Ερχόμενοι στο ταμπλό των μη τραπεζικών blue chips, να σημειωθεί ότι με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση, μόνο οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-0,18%), Lamda Development (-0,11%) και αμετάβλητος ο τίτλος της Viohalco.

Από τις μετοχές που κινήθηκαν προς υψηλότερες αποτιμήσεις, τα μεγαλύτερα κέρδη για ΔΕΗ (+15,07%), Ελλάκτωρα (+5,20%), Motor Oil (+3%), Fourli (+3,52%), ενώ με κέρδη ίσα ή μεγαλύτερα των δύο ποσοστιαίων μονάδων, ακολούθησαν οι ΑΔΜΗΕ (+2,91%), AegeanAirlines (+2,08%), 3E (+2,04%), ΕΧΑΕ (+2%), ΟΛΠ (+2,22%), Μυτιληναίος (+2,72%), Jumbo(+2,03%), Σαράντης (+2,08%) και Τιτάν (+2,84%).

Συνεχίστηκε το ενδιαφέρον και για τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, έστω και με σχετικές εναλλαγές στους ημερήσιους, θετικούς, πρωταγωνιστές και μεταξύ άλλων, ξεχώρισαν οι Δομική Κρήτης (+19,6%), Frigoglass (+20%), Lavipharm (+19,73%), Κυριακούλης (+13,10%), ΑΝΕΚ (+5,76%), Forthnet (+6,96%), Audiovisual (+6,77%), Κέκροψ (+8,42%), Τεχνική Ολυμπιακή (+7,31%), Πλαστικά Κρήτης (+5,08%), Άβαξ (+6,39%) και Καράτζη (+3,65%).

Εν τω μεταξύ, απροσπέλαστα εμπόδια τόσο στην έναρξη, όσο και στην ομαλή εξέλιξη της επένδυσης στο Ελληνικό, δημιουργεί σύμφωνα με τη διοίκηση της Lamda Development η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο χώρο του πρώην αεροδρομίου. Η ΚΥΑ κοινοποιήθηκε την Τετάρτη στην Lamda Development η οποία εξέδωσε μια σκληρή ανακοίνωση.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως “η ΚΥΑ υιοθέτει θέσεις του Υπουργείου Πολιτισμού που δημιουργούν απροσπέλαστα εμπόδια τόσο στην έναρξη όσο και στην ομαλή εξέλιξη του έργου, μη λαμβάνοντας υπόψη, τόσο τον ειδικό νόμο που αφορά στην επένδυση (Ν.4062/12) όσο και τις ειδικές προβλέψεις των Συμβάσεων που κυρώθηκαν από τη Βουλή (Ν.4422/17), καθώς και τους όρους του Προεδρικού Διατάγματος, βάσει των οποίων έχει εγκριθεί ο σχεδιασμός του έργου”.

Συγκεκριμένα, “η ΚΥΑ, καταχρηστικά και αδικαιολόγητα, απαιτεί: α) γνωμοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού για όλες τις μελέτες που αφορούν ψηλά κτίρια, ειδικά κτίρια, ειδικές κατασκευές, έργα υποδομής κ.α., β) έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού σε όλες τις μελέτες για κάθε είδους έργο, σε ακαθόριστη ακτίνα γύρω από τα μνημεία του Πάρκου”.

Όπως υποστηρίζουν στην Lamda Development “τα ανωτέρω, ουσιαστικά ακυρώνουν τη συστηματική και οργανωμένη προσπάθεια ετών και δημιουργούν σοβαρά γραφειοκρατικά προσκόμματα, επιβαρύνοντας υπέρμετρα το χρονοδιάγραμμα και τον προϋπολογισμό του έργου. Ουσιαστικά πριν από την έναρξη κάθε επιμέρους ανάπτυξης, απαιτείται ξεχωριστή έγκριση από το Υπουργείο Πολιτισμού. Η αυτονόητη αβεβαιότητα θέτει σε άμεσο κίνδυνο την υλοποίηση αυτής καθαυτής της επένδυσης”.