ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Η Energean οδηγεί την κούρσα για την εξαγορά της μονάδας πετρελαίου και αερίου της Edison

Κρήτη: Ενδείξεις για σούπερ κοίτασμα φυσικού αερίου ανάλογο με το περίφημο Ζορ της Αιγύπτου - Κεντρική Εικόνα

Η Energean οδηγεί την κούρσα της εξαγοράς της μονάδας πετρελαίου και φυσικού αερίου της ιταλικής ενεργειακής εταιρείας Edison (EDNn.MI), ανέφεραν δύο πηγές που επικαλείται το Reuters και οι οποίες εμπλέκονται άμεσα στη συμφωνία.

Η εξαγορά θα επεκτείνει σημαντικά τις δραστηριότητες της Energean στον αναπτυσσόμενο κόμβο φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου με σημαντική παρουσία στην υπεράκτια λεκάνη της Αιγύπτου.

Το χαρτοφυλάκιο της Edison περιλαμβάνει επίσης στοιχεία ενεργητικού στην Ιταλία, την Αλγερία, την Κροατία, τη βρετανική και τη νορβηγική Βόρεια Θάλασσα καθώς και την Ελλάδα, όπως φάνηκε από μια παρουσίαση της εταιρείας.

Η ελληνική εταιρεία μπήκε στον τελικό γύρο υποβολής προσφορών για το χαρτοφυλάκιο της Edison μαζί με την Cairn Energy (CNE.L), σύμφωνα με βιομηχανικές και τραπεζικές πηγές που επικαλείται το διεθνές πρακτορείο. Τώρα θεωρείται το αγαπημένο για νίκη, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Το ύψος των προσφορών για το χαρτοφυλάκιο Edison δεν έγινε γνωστό προς το παρόν. Η EDF και η Edison αναμένεται να λάβουν τελική απόφαση τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με μία από τις πηγές.

Η Edison, η οποία ανήκει κατά πλειοψηφία στη γαλλική χρησιμότητα EDF (EDF.PA), αρνήθηκε να σχολιάσει. Οι Energean, EDF και Cairn αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Η αγορά του χαρτοφυλακίου Edison θα αυξήσει απότομα την χρηματιστηριακή αξία της Energean από τα 1,6 δισ. δολάρια, 15 μήνες μετά την είσοδό της στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, την οποία ακολούθησε η είσοδός της στο χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ.

Η Energean έχει συσσωρεύσει κεφάλαια για τη χρηματοδότηση της συμφωνίας τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με μία από τις πηγές.

Η εξαγορά θα σηματοδοτήσει ένα τολμηρό στοίχημα από τον Chief Executive Μαθιό Ρήγα, καθώς η Energean αναπτύσσει τα πεδία φυσικού αερίου Karish και Tanin στην ανοικτή θάλασσα του Ισραήλ, όπου η παραγωγή αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2021, με εκτιμώμενο κόστος τα 1,6 δισ. δολάρια.

Τα βασικά κέρδη της εταιρείας αυξήθηκαν στα 52,4 εκατ. δολάρια το 2018 από 20,7 εκατ. δολάρια το προηγούμενο έτος. Αναμένεται να παράγει μέχρι 4.800 βαρέλια ημερησίως το 2019, έδειξε μια πρόσφατη παρουσίαση της εταιρείας.

Η Edison παρήγαγε περίπου 50.000 βαρέλια πετρελαίου και φυσικού αερίου ημερησίως το 2018. Το χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνει αποθέματα 209,1 εκατ. βαρελιών πετρελαίου.

Η Energean σχεδιάζει να παράγει ετησίως πάνω από 3 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στο Ισραήλ.

Η Edison, που είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας της Ιταλίας μετά τις Enel (ENEI.MI) και Eni (ENI.MI), θέλει να εγκαταλείψει την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου για να επικεντρωθεί στις υπηρεσίες ανανεώσιμης ενέργειας, της λιανικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου και στις υπηρεσίες ενεργειακής απόδοσης.

Η Edison πραγματοποίησε τη διαδικασία πώλησης με τις επενδυτικές τράπεζες Rothschild (ROTH.PA) και Tudor, Pickering, Holt & Co (TPH), ανέφεραν οι πηγές. Οι TPH και Rothschild αρνήθηκαν να σχολιάσουν.