ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φίλης: Στην κάλπη πάμε με την ελπίδα μπροστά και με αυτοπεποίθηση

Φίλης: Στην κάλπη πάμε με την ελπίδα μπροστά και με αυτοπεποίθηση - Κεντρική Εικόνα

Για το κεντρικό μήνυμα, το σκεπτικό μπροστά στην κάλπη μίλησε μεταξύ άλλων Στο Κόκκινο ο Νίκος Φίλης, που είναι υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στην Α’ Αθηνών, και εξήγησε πως «Δεν είναι ο φόβος της Δεξιάς που πρέπει να καθορίσει τη στάση των πολιτών. Είναι και αυτός. Είναι η ελπίδα της Αριστεράς, το πρόγραμμα της Αριστεράς. Το ότι εμείς ανοίγουμε - με βάσει τα θετικά, με βάσει τα επιτεύγματα της αριστερής διακυβέρνησης - ανοίγουμε ένα θέμα ανάπτυξης όχι απλώς μεγέθυνσης της οικονομικής, ποσοτικά στοιχεία, αλλά ανάπτυξης που σημαίνει ποιοτικά στοιχεία αυτής της μεγέθυνσης, που έχουν να κάνουν με τις θέσεις εργασίας, την ποιότητα, την αξιοπρέπεια τους, τις 500.000 νέες θέσεις εργασίας, έχουν να κάνουν με το ισχυρό κοινωνικό κράτος με τις προσλήψεις, τους διορισμούς το ένα προς ένα και όχι το ένα προς πέντε που είναι διάλυση του κοινωνικού κράτους και έχουν να κάνουν και με το θέμα της οικολογίας και της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής».

Ο κ. Φίλης στον Νίκο Σβέρκο εξήγησε ότι έχει σημασία η επιλογή του πολίτη να είναι «όχι πίσω μπροστά. Μπροστά με ελπίδα, με ελπίδα και αυτοπεποίθηση από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ. Έχουμε διαμορφώσει επί πέντε, επί τέσσερα χρόνια ένα κεφάλαιο που είναι με τα λάθη μας – καμιά αντίρρηση – αλλά με τα επιτεύγματα μας, έχει σημασία αυτό, που είναι η κυβερνητική πολιτική, το παρουσιάζουμε αλλά κυρίως ανοίγουμε όσο μπορούμε σε τρεις - τέσσερις μέρες μπροστά μας και όταν αποφεύγει η ΝΔ να το κάνει, ανοίγουμε το θέμα της προγραμματικής προόδου».

Για τις μεγάλες συνεισφορές της αριστερής διακυβέρνησης που τις επισήμανε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον ΣΚΑΪ ο κ. Φίλης τόνισε ότι «δύο θέματα, το πρώτο βρήκαμε από τους σκληρούς καταναγκασμούς των μνημονίων και το δεύτερο η επίλυση του Μακεδονικού» επισημάνθηκαν από τον πρωθυπουργό και ουσιαστικά «η συνέντευξη του Τσίπρα χθες ουσιαστικά άνοιγε την επόμενη μέρα και για τη χώρα και για τον ΣΥΡΙΖΑ».

Ο κ. Φίλης επισήμανε ότι η συνέντευξη αυτή ήταν «ένα ανάγλυφο παράδειγμα του τι κυριαρχεί σήμερα στον χώρο των μίντια» και μίλησε για το ανεπίτρεπτο ύφος των δημοσιογράφων, και του πως μιλούσαν στον πρωθυπουργό που εκπροσωπεί το 1/3 του ελληνικού λαού, της Σίας Κοσιώνη το οποίο ήταν «ανεπιτήδευτα προκλητικό», ενώ για τον Αλέξη Παπαχελά εξήγησε ότι «ήταν χαμηλό μεν τόνων αλλά εξίσου κατά τη γνώμη μου επιθετικό» και ότι «προσπάθησαν να ανακεφαλαιώσουν λίγο πριν τις εκλογές όλα τα ζητήματα που θεωρούν ότι είναι αδυναμίες του ΣΥΡΙΖΑ, αυτά που κατασκευάστηκαν ή που υπήρξαν κατά τη διάρκεια της τετραετίας».

«Εγώ χάρηκα τον Τσίπρα ιδίως το τελευταίο ημίωρο όταν ουσιαστικά επέβαλε στη συζήτηση το Μακεδονικό. Ήταν μια ανάδειξη ενός θέματος από την πλευρά της Αριστεράς χωρίς να φοβάται το πολιτικό κόστος. Αντιθέτως, με έναν τρόπο πολύ ουσιαστικό και δημοκρατικό» εξήγησε ο κ. Φίλης

Σημείωσε πως ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων άνοιξε τα αναγκαία μέτωπα προς τις συνιστώσες της ΝΔ, για τον Καραμανλή που συμπλέει με τον Μητσοτάκη «και αυτό είναι μια επιβεβαίωση της υποκρισίας της νεοεθνικοφροσύνης».

Ο κ. Φίλης υπενθύμισε ότι «η Νέα Δημοκρατία σε ένα πράγμα δεν κρύβεται ότι θα πουλήσει πολύ σε εισαγωγικά νόμο και τάξη, δηλαδή αυταρχισμό της μίας ή άλλης μορφής. Δεν είναι τυχαίο ότι τα πρώτα θέματα που θα φέρει στη Βουλή είναι το θέμα του ασύλου, ένα, και δεύτερο το θέμα της αλλοίωσης της αλλαγής του Ποινικού Κώδικα».

Και πως «Η Νέα Δημοκρατία δεν κρύβεται ότι στο γενικότερο θέμα της ασφάλειας του πολίτη, γιατί ασφάλεια είναι η υγεία, η παιδεία, η κοινωνική θέση του πολίτη και η αστυνόμευση βεβαίως, αλλά στα γενικότερα ζητήματα που συγκροτούν αυτό που ονομάζουμε πλαίσιο ασφάλεια του πολίτη δεν θα δώσει τίποτα, θα πάρει. Άρα σε αντίβαρο αυτών που θα κάνει θα προχωρήσει σε μια συμβολική ή και ουσιαστική ενίσχυση του αυταρχισμού. Δήθεν της ασφάλειας από την πλευρά της αστυνόμευσης».

Ο κ. Φίλης μίλησε και για τον κρυφό πόθο των αντιπάλων ο ΣΥΡΙΖΑ να επιστρέψει σε μικρά ποσοστά «αλλά αυτό δεν τους βγαίνει παρά τα λάθη» και σημείωσε ότι «δεν είναι εύκολο να μας λυγίσουν».

Για την αναγκαία συζήτηση της επόμενης μέρας στο κόμμα ο κ. Φίλης τόνισε ότι: «Η αναβάπτιση του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές μ’ ένα σοβαρό ποσοστό, μπορεί και νίκη, μας δημιουργεί την υποχρέωση να επανασυστηθούμε στην κοινωνία, διότι τα μνημόνια, τα οποία τα εφαρμόσαμε με κοινωνική ευαισθησία, αλλά μνημόνια εφαρμόσαμε, δηλαδή μια πολιτική που δεν είναι δικιά μας, δημιούργησαν αλλοιώσεις στη φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτή εκλαμβάνεται από την κοινωνία. Γι’ αυτό πρέπει να μιλήσουμε σήμερα ξανά ως ριζοσπαστική αριστερά, όχι με εκθέσεις ιδεών, αλλά συγκεκριμένα με πολιτικούς στόχους. Έχει μεγάλη σημασία».