ΑΓΟΡΕΣ

Attica: «Σαλπάρει» με ομόλογα €170 εκατ. και επιτόκιο περί του 3%

Attica: «Σαλπάρει» με ομόλογα €170 εκατ. και επιτόκιο περί του 3% - Κεντρική Εικόνα

H πτώση της απόδοσης του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου κινητοποιεί τις επιχειρήσεις και τους συμβούλους προκειμένου να αδράξουν την ευκαιρία. Οι επιχειρήσεις θα μειώσουν τον δανεισμό τους και οι τράπεζες θα μειώσουν την έκθεση τους σε δάνεια.

Ο ακτοπλοϊκός όμιλος, σύμφωνα με πληροφορίες του ΝΜ, έχει σαλπάρει για την έκδοση ομολογιών ύψους έως 170 εκατ. ευρώ, με ένα κουπόνι πέριξ του 3,10- 3,20%. Η έκδοση των ομολογιών θα πραγματοποιηθεί στην εταιρική αγορά ομολόγων του Χρηματιστηρίου Αθηνών και σύμφωνα με τα όσα μεταδίδονται η εισαγωγή δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί τις δυο επόμενες εβδομάδες εφόσον δοθεί η έγκριση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

H εταιρεία Attica η οποία μετά την συνεργασία με το Fortress επανήλθε στην κερδοφορία αποπληρώνοντας τον δανεισμό του αμερικανικού fund ενώ ο ισολογισμός παρουσιάζει σταθερή ανάπτυξη η οποία θα στηριχθεί και σε επέκταση της εταιρείας σε νέες αγορές (Μαρόκο).

Mε τα 170 εκατ. ευρώ θα αποπληρωθεί ο υφιστάμενος τραπεζικός δανεισμός και έτσι θα αρθούν και εξασφαλίσεις που είχαν δοθεί. Οι τράπεζες Πειραιώς και Eurobank είναι σύμβουλοι και ανάδοχοι της έκδοσης ενώ η εταιρεία έχει αξιολογηθεί με διαβάθμιση ΒΒ από την ICAP.

Όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές η έκδοση θα είναι η πρώτη η οποία θα διαθέτει ισχυρές εξασφαλίσεις για τους ομολογιούχους αφού θα εγγραφούν προσημειώσεις επι πλοίων του ομίλου Attica. Συνεπώς τα 100 εκατ. ευρώ από τα κεφάλαια της έκδοσης θα κατευθυνθούν για αποπληρωμή υφιστάμενου τραπεζικού δανεισμού (σ.σ. τα δάνεια της Fortress εξοφλήθηκαν στο τέλος της περασμένης χρονιάς) και επομένως θα αρθούν προσημειώσεις, σημαντικού ύψους.

Άλλα 25 εκατ. ευρώ θα διατεθούν σε επενδύσεις για την εγκατάσταση σε πλοία συστημάτων καθαρισμού καυσαερίων (scrubbers), ώστε να πληρούνται οι νέες αυστηρές προδιαγραφές της ΕΕ. Εαν αντληθούν επιπρόσθετα κεφάλαια (σ.σ. έως 45 εκατ. ευρώ), θα χρησιμοποιηθούν για γενικούς επιχειρηματικούς σκοπούς.

 

ΠΗΓΗ: NEWMONEY.GR