ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τζανακόπουλος: Βόμβα στα θεμέλια του συστήματος δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης, το σχέδιο της ΝΔ

Τζανακόπουλος: Βόμβα στα θεμέλια του συστήματος δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης, το σχέδιο της ΝΔ - Κεντρική Εικόνα

«Το σχέδιο της ΝΔ βάζει βόμβα στα θεμέλια του συστήματος της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης», ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας και υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Α΄Αθήνας Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας απόψε στην ΕΡΤ στην εκπομπή Επόμενη Μέρα με τον Σεραφείμ Κοτρώτσο.

«Το ασφαλιστικό που προωθεί η ΝΔ είναι ένα ασφαλιστικό που δημιουργεί τεράστια τρύπα στα επικουρικά ταμεία. Αυτή την τρύπα είτε θα κληθεί να την καλύψει ο προϋπολογισμός είτε- με βάση τα λεγόμενα του κυρίου Μητσοτάκη την προηγούμενη περίοδο- θα επανέλθει η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και θα υπάρξουν περικοπές στις επικουρικές συντάξεις», είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και επέμεινε ότι το σχέδιο της ΝΔ «θέτει τα χρήματα των νέων ασφαλισμένων σε κίνδυνο, καθώς πλέον, για να έχουν πολύ μεγάλες αποδόσεις, θα πρέπει να επενδύονται σε προϊόντα με χρηματοδοτικούς κινδύνους».

Αν υπάρξουν δυσμενή πιστωτικά γεγονότα, θα υπάρξουν καταρρεύσεις ασφαλιστικών εταιρειών, έτσι το κράτος θα πρέπει να εγγυηθεί τις συντάξεις διαφορετικά θα χαθούν τα χρήματα των ασφαλισμένων, είπε ο κ. Τζανακόπουλος και υπογράμμισε ότι με το σχέδιο που σκοπεύει να υλοποιήσει η ΝΔ, αν και εφόσον κερδίσει τις εκλογές, βάζει βόμβα στα θεμέλια του συστήματος της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης.

«Η πρόταση της ΝΔ είναι εξαιρετικά επικίνδυνη. Κόβει την ροή χρήματος από τους νέους εργαζόμενους προς το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα, ροή χρήματος με την οποία πληρώνονται οι σημερινοί συνταξιούχοι», ανέφερε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και αναφέρθηκε σε δήλωση του κ. Μητσοτάκη, στη Βουλή, ότι τάσσεται υπέρ της επαναφοράς της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία. «Αυτό σημαίνει ότι εφόσον τα επικουρικά ταμεία δεν έχουν χρηματοροή που να εγγυάται το ύψος των σημερινών συντάξεων, οι συντάξεις θα περικόπτονται αυτόματα», είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και πρόσθεσε ότι ο κ. Μητσοτάκης θα δημιουργήσει «συνθήκες έκρηξης στο ασφαλιστικό για να εξυπηρετηθούν ιδιωτικά συμφέροντα».

Η επιστολή Καραμανλή και η στάση της ΝΔ

Ο κ. Τζανακόπουλος αναφέρθηκε και στην επιστολή του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή προς τον κ. Μπους. «Υπάρχει μείζον πολιτικό ζήτημα διότι η ΝΔ έχει στηρίξει μεγάλο τμήμα της αντιπολιτευτικής της ρητορικής στη Συμφωνία των Πρεσπών. Αναδεικνύεται η υποκρισία της ΝΔ, η οποία πολέμησε αυτή τη συμφωνία, που ήταν η καλύτερη δυνατή για την χώρα μας», είπε ο Δ. Τζανακόπουλος και πρόσθεσε ότι τη στιγμή που η ΝΔ «υποκριτικά κατηγορούσε την κυβέρνηση, για τη συμφωνία των Πρεσπών, πριν από 11 χρόνια η ελληνική πλευρά αποδεχόταν ως πλαίσιο, όχι την πάγια θέση της ελληνικής διπλωματίας, δηλαδή σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό, erga omnes, για όλες τις χρήσεις, αλλά τη διπλή ονομασία, «Μακεδονία» στο εσωτερικό, «Μακεδονία- Σκόπια» στον ΟΗΕ, «Δημοκρατία της Μακεδονίας» για τις άλλες χώρες.

«Ο κ. Στουρνάρας στρώνει χαλί στον κ. Μητσοτάκη»

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ρωτήθηκε και για την έκθεση της ΤτΕ. «Ο κ. Στουρνάρας, όταν ήταν υπουργός Οικονομικών στη συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, δεν κατάφερε ούτε μια φορά να επιτύχει τους στόχους για την ανάπτυξη που συμφωνούσε με την τρόικα. Ούτε κατάφερε να επιτύχει, μια φορά, τους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος που ο ίδιος συμφωνούσε και διαπραγματευόταν», είπε και πρόσθεσε: «Ο κ. Στουρνάρας, κατά την 4ετή διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, καταστροφολογούσε ασύστολα, μας είχε προτείνει πιστοληπτική γραμμή στήριξης και να μην επιλέξουμε την καθαρή έξοδο, διότι η χώρα δεν θα μπορούσε να δανειστεί. Τώρα κάνει αυτές τις προβλέψεις διότι θέλει να θέσει υπό αμφισβήτηση τα θετικά μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και διότι θέλει να στρώσει το χαλί, και στο ενδεχόμενο που ο κ. Μητσοτάκης κερδίσει τις εκλογές, να μιλήσει για καμένη γη».