ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Τα αποθέματα εμπλουτισμένου ουρανίου ξεπέρασαν τα όρια της συμφωνίας του 2015

H ΙΑΕΑ καλεί την Τεχεράνη να συνεργαστεί αμέσως για τα πυρηνικά - Κεντρική Εικόνα

Το Ιράν θα εμπλουτίσει ουράνιο άνω του 3,67% σχάσιμης καθαρότητας, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, αν οι ευρωπαϊκές χώρες δεν καταφέρουν να διασώσουν την πυρηνική συμφωνία που επιτεύχθηκε το 2015 ανάμεσα στο Ιράν και στις παγκόσμιες δυνάμεις.

Το επίπεδο του 3,67% είναι εκείνο που θεωρείται κατάλληλο για τη δημιουργία πυρηνικής ενέργειας για πολιτικούς σκοπούς. Πάνω από το επίπεδο αυτό θα είναι το πρώτο βήμα σε μια διαδικασία που θα μπορούσε τελικά να τεθεί για την παραγωγή πιο υψηλά επεξεργασμένου υλικού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μια πυρηνική κεφαλή. Το Ιράν αρνείται ότι έχει οποιαδήποτε σχέδια για κατασκευή ατομικής βόμβας.

«Το επόμενο βήμα μας θα είναι να εμπλουτίσουμε ουράνιο πέραν του 3,67% που επιτρέπεται βάσει της συμφωνίας», είπε ο Ζαρίφ, σύμφωνα με την ιρανική κρατική ραδιοτηλεόραση IRIB. «Οι Ευρωπαίοι απέτυχαν να εκπληρώσουν τις υποσχέσεις τους για προστασία των συμφερόντων του Ιράν βάσει της συμφωνίας», πρόσθεσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών.

Έκκληση του Βρετανού ΥΠΕΞ στο Ιράν να τηρήσει τη συμφωνία

 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζέρεμι Χαντ έκρινε σήμερα "βαθύτατα ανησυχητική" την ανακοίνωση από το Ιράν ότι ξεπέρασε το όριο που είχε τεθεί με τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμά του σε ό,τι αφορά τα αποθέματα εμπλουτισμένου ουρανίου.

"Προτρέπω το Ιράν να μην απομακρυνθεί περισσότερο (από τη συμφωνία) και να συμμορφωθεί και πάλι με τις υποχρεώσεις του", έγραψε στο Twitter ο Χαντ.

"Το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει αποφασισμένο να φροντίσει ώστε η συμφωνία θα λειτουργεί και να χρησιμοποιήσει όλα τα διπλωματικά εργαλεία για να κατευναστούν οι περιφερειακές εντάσεις", διαβεβαίωσε.

Με τη συμφωνία JCPoA το Ιράν δεσμεύτηκε να μην επιδιώξει να αποκτήσει ατομική βόμβα και δέχτηκε να περιορίσει δραστικά το πυρηνικό πρόγραμμά του, με αντάλλαγμα την άρση των διεθνών κυρώσεων που έπνιγαν την οικονομία του. Όμως η επαναφορά των κυρώσεων εκ μέρους των ΗΠΑ, μετά τη μονομερή αποχώρηση της Ουάσινγκτον από τη συμφωνία αυτή, τον Μάιο του 2018, είχε ως αποτέλεσμα να απομονωθεί σχεδόν πλήρως το Ιράν από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και να χάσει σχεδόν όλους τους πελάτες στους οποίους πωλούσε πετρέλαιο.